Reklama:

Levetiracetam Teva, a alkohol (12)

Forum: Padaczka

Początkująca
19-03-2015, 15:24:59

Dzień dobry. Mam padaczkę miokloniczną i w tym roku kończę 18 lat. Levetiracetam biorę od lutego 2014. Obecnie spożywam go dwa razy dziennie po 750mg. Ostatnio pojawił się pewien dylemat. Szykuje mi się w najbliższym czasie wiele imprez i znajomi mają już postanowione, że "muszą się ze mną napić", bo zawsze jak byłam na domówkach to się opierałam, a teraz będą mieli dobrą okazję by mnie namówić. Dlatego zaczęłam się zastanawiać jak trochę alkoholu wpłynęłoby na mój organizm (myślę tu o 1-2 kieliszkach wódki). Oczywiście wiem, że generalnie nie powinnam w ogóle spożywać alkoholu, ale teraz już po prostu nie wiem jak mam z tego wybrnąć, a nie chcę wszystkim ogłaszać, że mam padaczkę.
Komentatorka
19-03-2015, 17:07:10

Piszesz, że nie chcesz wszystkim ogłaszać, że masz padaczkę, a powiedz, co mówi w takiej sytuacji ktoś, kto nie ma padaczki i nie chce pić alkoholu?
Nie potrafisz tak po prostu odmówić? Chcesz swoja dorosłość pokazać i udowodnić alkoholem wypitym na imprezach? A nie sądzisz, ze dorosłość to umiejętność podejmowania odpowiednich decyzji, świadomość tego, co sie robi, odpowiedzialność za swoje postępowanie? Wiesz, że nie możesz pić alkoholu ale... może jednak..., to jest dorosłe wg Ciebie?
A co to znaczy, ze znajomi "mają postanowione" - skoro oni o Tobie decydują, to jaka z ciebie dorosła osoba, okazuje się, że taką ani nie jesteś, ani nie będziesz - osoba dorosła decyduje sama o sobie, a nie robią tego za nią rodzice, opiekunowie, czy znajomi(!). Z kolei podejmując każdą decyzję, trzeba liczyć sie z konsekwencjami - wygląda na to, że tego nie wzięłaś pod uwagę.
Doskonale wiesz, że jak się bierze Levetiracetam nie można pić alkoholu - chociaż praktycznie przy żadnych lekach, a mimo wszystko rozważasz taką możliwość... Może zastanów sie nad akceptacją swojej choroby, bo teraz próbujesz "odstawić" ją jakby na drugi plan - na zasadzie - potem zobaczymy.
Kończysz 18 lat, a ciekawa jestem, jak długo o Twoim życiu będą decydować znajomi (nawet nie rodzice). Czy w wyborze chłopaka, partnera, dalszej szkoły, czy pracy, też decydowali znajomi i nadal tak będzie...?
Może uznasz to, co napisałam za zbyt brutalne, może za jakąś gadkę do młodej osoby, która i tak ma rację (w swoim mniemaniu) ale mam nadzieję, że może trochę się zastanowisz.... i spróbujesz dorosłość pokazywać w inny sposób. Jest jeszcze jedno wyjście - niech znajomi decydują absolutnie o wszystkim - to bardzo wygodne, kiedy człowiek nie musi się zastanawiać...., tyle tylko, że możesz zapomnieć, co to jest myślenie - oczywiście, jeżeli Ci to nie przeszkadza, nie myśl...
Początkująca
28-03-2015, 15:03:53

Dziękuję za odpowiedź, chociaż uważam, że trochę Pani przesadza. Nie zna mnie Pani, a ocenia. Po prostu czytałam na innym forum, że osoby chore na padaczkę piją okazjonalnie w małych ilościach i im to nie szkodzi. Zadałam pytanie na bardziej zorientowanym w temacie forum i podałam nazwę leku, bo w końcu mają one duże znaczenie. Myli się Pani. Nie robię przez presję rówieśników. Jestem strasznie upartą osobą i jak coś sobie postanowię to nie ulegnę niczyim namowom. Zastanawiam się nad tym, bo sama tego chce. Co złego w tym, że młoda osoba chce spróbować czegoś nowego? Chciałam się tylko dowiedzieć jak to może na mnie wpłynąć. Nie prosiłam Panią o pouczanie mnie jak być dorosłą.
gość
15-04-2015, 19:49:11

Nie da się konkretnie określić czy przy padaczce można pić alkohol czy też nie. Wszystko zależy od tego jak wygląda twoja choroba. Myślę, że to jaki masz lek ma najmniejsze znaczenie (no chyba, że wyraźnie jest podane w ulotce, że nie wolno przy nim pić alkoholu). Głównie chodzi o to, że czynniki takie jak stres, niewyspanie czy wypicie alkoholu mogą zwiększać ryzyko wystąpienia napadu. Ty sama najlepiej znasz i potrafisz ocenić swój organizm. Myślę, że w odpowiedzi na takie pytanie może też w pewnym sensie pomóc ci lekarz prowadzący.
Komentatorka
16-04-2015, 07:33:37

Calla 2015-03-28 16:03:53
Dziękuję za odpowiedź, chociaż uważam, że trochę Pani przesadza. Nie zna mnie Pani, a ocenia. Po prostu czytałam na innym forum, że osoby chore na padaczkę piją okazjonalnie w małych ilościach i im to nie szkodzi. Zadałam pytanie na bardziej zorientowanym w temacie forum i podałam nazwę leku, bo w końcu mają one duże znaczenie. Myli się Pani. Nie robię przez presję rówieśników. Jestem strasznie upartą osobą i jak coś sobie postanowię to nie ulegnę niczyim namowom. Zastanawiam się nad tym, bo sama tego chce. Co złego w tym, że młoda osoba chce spróbować czegoś nowego? Chciałam się tylko dowiedzieć jak to może na mnie wpłynąć. Nie prosiłam Panią o pouczanie mnie jak być dorosłą.
Nie było moim zamiarem pouczać Cie, jak być dorosłą. Napisałam, jakie wyciągnęłam wnioski z twojego postu i jakie jest moje zdanie na ten temat - a odbiór już Twój.
Dla mnie samo postawienie pytania jest pokazaniem, że nie jesteś osobą dorosłą. Powinnaś wiedzieć, że padaczka jest chorobą indywidualną i nie da się wszystkich jednakowo sklasyfikować mimo podobnych napadów, czy symptomów.
Kasia napisała Ci o lekach i rozmowie z lekarzem - nie wiesz, co on powie, jak zareaguje? Zapytaj...
Fakt, że ktoś jest uparty, nie świadczy o dorosłości, a często wręcz odwrotnie, bo z taką cecha nie zawsze sie przyjmuje (czy choćby słucha) rady innych.
gość
21-06-2017, 22:14:29

czesc... jestem epileptykiem od kilkunastu lat.. na samym poczatku choroby po wypiciu kilku kieliszkow czy nawet puszki piwa mialem pozamiatane nastepnego dnia. mialem po 3-4 ataki dziennie !!!!
Wiadomo czlowiek mlody chce sie pobawic mam swoje trzy + krzyzyki na karku i szczerze powiem dopiero od 5 lat moge sobie poszalec, mowa o 5 piwkach w tygodniu wieczorkiem przed domem
i raz czy dwa w miesiacu wodeczka ile poleje tyle wypije.... Jeszcze sie zdazysz pobawic, zalecz najpierw i nie ryzykuj bo nie znasz godziny kiedy odlecisz, tak przynajmniej bylo w moim przypadku a 750mg to chyba najwyzsza dawka levi.
sorki za tresc wypowiedzi
w tej chwili mam 2-3 ataki w roku
i powiem tobie warto bylo odstawic alko na kilja lat 3m sie
Na koniec powiem
ROB CO UWAZASZ I UWAZAJ CO ROBISZ !
gość
21-06-2017, 22:14:33

czesc... jestem epileptykiem od kilkunastu lat.. na samym poczatku choroby po wypiciu kilku kieliszkow czy nawet puszki piwa mialem pozamiatane nastepnego dnia. mialem po 3-4 ataki dziennie !!!!
Wiadomo czlowiek mlody chce sie pobawic mam swoje trzy + krzyzyki na karku i szczerze powiem dopiero od 5 lat moge sobie poszalec, mowa o 5 piwkach w tygodniu wieczorkiem przed domem
i raz czy dwa w miesiacu wodeczka ile poleje tyle wypije.... Jeszcze sie zdazysz pobawic, zalecz najpierw i nie ryzykuj bo nie znasz godziny kiedy odlecisz, tak przynajmniej bylo w moim przypadku a 750mg to chyba najwyzsza dawka levi.
sorki za tresc wypowiedzi
w tej chwili mam 2-3 ataki w roku
i powiem tobie warto bylo odstawic alko na kilja lat 3m sie
Na koniec powiem
ROB CO UWAZASZ I UWAZAJ CO ROBISZ !
gość
10-11-2020, 13:32:48

Ja mam atak raz w roku. 750 to nie jest najwyższa dawka, tyle sam biorę 2xdziennie plus egzystą, moja neurolog nie zakazuje mi alkoholu byle by z umiarem i żebym wziął dodatkowa dawkę levetiracetam że 2 godz przed. Sam nie lubię się chwalić co mam i rozumiem że są okazję kiedy pasuje się napić i jest na to chęć, na pewno ryzyko napadu się zwiększa, pij dużo wody w trakcie, po wypiciu przetrzezwiej ze 2 godziny i weź lek dopiero wtedy do spania. U mnie działa. Pozdrawiam
gość
26-11-2020, 14:49:41

Wg. mnie nie, powinno się pić alkohol jak masz epilepsję, sam choruję na epi. od urodzenia a mam 37 wiosen , picie może się skończyć w najlepszym wypadku atakiem , a w najgorszym śpiączką . WIEM co piszę bo nie jedno mam za sobą.
gość
20-12-2022, 16:18:24

Witam moja sytuacja wygląda następująco biorę levetiracetam Accord 250mg 2 razy dziennie po 1 tabletce ,2 dni temu dostałam atak 5 razy pod rząd byłam nie przytomna i nie świadoma po obudzeniu i zrobieniu badań wykazało u mnie alkohol we krwi gdzie wgl nie piłam czy to możliwe że to jakieś skutki uboczne?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: