Reklama:

Lamitrin a ciąża? (20)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-12-2008, 18:44:00

ja biorę tegretol cr200, 2 razy dziennie po tabletce. leczę się juz ponad 15 lat. pierwsza ciąża była 10 lat temu. córka rozwija się bardzo dobrze, jest zdrowa, nic jej nie dolega
teraz będę starać się o drugie dziecko
tez mam wiele wątpliwości... ale wierzę że bedzie dobrze. jestem bez ataku juz prawie 3 lata
a wcześniej 5 lat do lekarza chodze raz na kilka lat ostatnio rok temu bylam... planuje mi lekarka zmniejszenie dawki leków, chyba sie na dniach wybiorę pozdrawiam
gość
12-03-2009, 10:30:00

Witam na epi choruję już od 11 lat. Pierwszy atak jako nastolatka w wieku 16 lat. Najpierw leczona byłam depike chroomo, później przy próbie zmiejszania dawki wystąpił drugi napad epi. lekarka przepisała mi wtedy lamitrin 100mg 2 razy dziennie. Od tej pory napadów nie miałam, czuję się w miarę dobrze, jedyne co mnie martwi to duzy trądzik, duże niepokojące guzkowate krosty. Czy to jest normalne?
Co do ciąży to wszyscy lekarze mówią, i zapewniają że z tą chorobą można mieć dzieci i dzieci nie będą upośledzone. Wyniki mam dobre i lekarz stwierdził, że mogę stosować środki antykoncepcyjne te takie dla matek karmiących.
Jednakw ulotce lamitrinu wyczytałam, że kobieta chora na epi zazywająca lamitrin ilub inne leki p/padaczkowe jest zwiększone ryzyko urodzenia dziecka upośledzonego, z jakimiś wadami rozwojowymi, mimo, że przed ciążą będzie brać kwas foliowy.
także już sama nie wiem kto ma rację?I czy chorując na epi urodzi się zdrowe dziecko??
Proszę o odpowiedź.
Anka

gość
12-03-2009, 10:36:00

Jeszcze jedno czy wiecie, że przy przyjmowaniu jakichkolwiek leków przeciw padaczkowych trzeb zażywać wapno!!!!! lekarze tego nie wiedzą albo nie chcą o tym mówić. te leki wypłkują wapń z organizmu. Przypadkowo neurolog wybadał u mnie obustronnyobaw chvostka, sprawdziłam co to jest i powiedziałam innemu lekarzowi i przepisał wapno. na czczo się bierze.
gość
21-09-2009, 10:49:23

Witam!
Biore lamitrin od okolo 3 lat i wlasnie planuje ciaze.Boje sie ,ze ten lek moze uszkodzic płód.Czy jakaś Pani brała moze ten lek i byla w ciazy?Czy lamitrin mial jakis negatywny wplyw na dziecko i ogolnie na ciaze?
Pozdrawiam cieplo!
gość
13-10-2009, 08:41:31

Witam wszystkich
Ja bralam Lamitrin (100mg) w czasie ciazy i karmienia i dzidzia urodzila sie zdrowa - teraz takze jestem w ciazy i mam nadzieje ze takze wszystko bedzie okiMoja pani neurolog mowila, ze Lamitrin jest bezpieczny i ze wszystkie jej pacjentki na Lamitrinie urodzily zdrowe dzieciMowila, ze sa opracowywane wyniki jesli chodzi o tego typu przypadki i wyniki sa zadowalajace. Takze niczym sie nie przejmujcie i dbajcie o siebie. Pozdrawiam
gość
03-03-2010, 07:12:27

Witajcie. Mam 25 lat, choruję na padaczkę skroniową od 3 roku życia. Teraz jestem w 7 tyg. ciąży. Od kilku lat biorę Tegretol CR 400 (800 rano i 800 wieczorem) oraz Topamax 200 (200 rano i 200 wieczorem) W 5 tyg odstawiłam te leki (czyli jak się zorientowałam, że noszę w sobie maluszka), ale ataki wciąż się nasilały. Były coraz częściej. Wyglądają tak: przez kilka sekund nie mogę nic powiedzieć, mruczę i jestem słaba. Czasem były one na tyle słabe, że nikt nic nie zauważał, a ja mogłam jakoś funkcjonować. Ale bywały też na tyle silne, ze bardzo głośno mruczałam i wtedy mnie to deprymowało. Pojechałam więc prywatnie do lekarza, którego polecił mi kolega. Podobno bardzo dobry. Specjalizował się także w Stanach. Podczas pierwszej wizyty pani Dr poświęciła mi ponad godzinę, zrobiła EEG na miejscu i stwierdziła, że nie mogę być bez leków przy takiej ilości i częstotliwości napadów, ponieważ mogłyby się one przerodzić w napady typu grand mal. czyli mogłabym się przewracać i rzucało by mną. A to nie będzie bezpieczne ani dla dziecka, ani dla mnie. Szczególnie podczas porodu. Po obejrzeniu wyniku z EEG stwierdziła, ze nie jest tak źle jak myślała, pomimo nieprawidłowego zapisu. Oczywiście (tak jak moj ginekolog) kazała brac podwójną dawkę kwasu foliowego. Kobiety z padaczką mają większe zapotrzebowanie na kwas. Poleciła także Lamitrin - najmniejszą dawkę, by organizm się przyzwyczaił. powiedziała, że jest bezpieczny (ale tylko oryginał, nie żaden zamiennik, bo nie wiadomo jaki skład mają podróby i lepiej nie ryzykować) Lek musi produkować firma Glaxo - bezpieczna i pewna w tego typu przypadkach. Powiedziała także, że prowadziła mnóstwo ciąż na leku Lamotrin i dzieci rodziły się zdrowe. Zaryzykuję więc. Od dziś mam brać najniższą dawkę. Ale wierze że będzie dobrze. Wam też życzę powodzenia i przede wszystkim zdrowia!!
gość
14-09-2010, 12:30:31

Witam wszystkie epi
Ja mam epi grand-mal i biorę lamitrin 100mg rano i wieczorem.Po 1 ataku 50mg po 2 na 100mg i spokój od roku.
Co do wapna - mi też je polecono brać
Co do ciąży - neurolog zapewnił, że to jest nowoczesny i bezpieczny lek szczególnie dla kobiet w ciąży
Co do epi - może być dziedziczna jak w moim przypadku bo choruje na nią w rodzinie 6 osób
Ja mam ją od 30tego roku życia i myślałam ,że mnie ominęło a tu bum i tylko dlatego boję się ciąży -raz ,że bebe może ją również mieć -dwa ,że dostanę atak gdy będę miała bebe na ręku (ataki grand-mal nie mają u mnie żadnego objawu go zapowiadającego gdzie mogłabym np odlożyć dziecko w bezpieczne miejsce-poprostu budzę się jak ze snu i mówią mi ,że miałam atak padam gdzie popadnie i o tym nie wiem - jak by ktoś zgasił światło.
gość
18-10-2010, 20:38:47

Hej. Mam pytanie. Przez ostatnie kilka lat chorowałam na padaczkę. Przyjmowałam depakinę przez jakiś czas, a tak to od początku choroby przyjmowałam Lamitrin. Teraz jestem w końcowej fazie leczenia. Przyjmuję raz dziennie, najniższą dawkę 25g.Zostały mi już tylko badania, i jak wszystko dobrze pójdzie terapia będzie zakończona.

Ostatnio czytałam,że leki padaczkowe utrudniają zajście w ciążę, a czasami dochodzi do poronienia. Czy to prawda?
gość
18-01-2012, 21:01:14

Witam jestem na lamitrinie od ok 5 lat dawka 150 dziennie i jest super. Wczesniej był lek depakine ale był mniej skuteczny. Jestem mamą zdrowej 2,5 latki zaszłam w ciążę po 2 miesiącach po ślubie nie było problemu z poczęciem. Przed zajściem w ciążę wg. mojej lekarki kwas foliowy trzeba brać na trzy miesiące przed zajściem w ciąże a w czasie ciąży należy zwiększyć dawkę tego kwasu i lamitrinu też bo wzrasta przemiana metabolizmu kobiety. Ja tak miałam. Miałam cesarkę bo dostałam ataku w 9 miesiącu c. bo mi lekarka nie zwiększyła dawki lamitrinu:( ale teraz już wiemy co robić bo planujemy drugie dziecko:) i też chcę cesarke
pozdrawiam
gość
15-04-2015, 20:50:40

bralam Lamitrin przed ciązą i w czasie ciąży dziidzus urodzil sie zdrowy dostal 10 punktow.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: