Reklama:

krwiak podtwardowkowy-jaka jest roznica miedzy krwiakiem nadtwardowkowym? (13)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-06-2016, 12:44:35

Witam , mój tata miał 2 trepanacje i trzecia operacja polegała na wycięciu trzy czwartej kości czaszki , nie rokowal. Krwiaki podtwardowkowe obustronne,ostre i podostre nawrotowe. Zero szans na przeżycie , po 3tygodniach spania w spiaczce na Oiom się obudził .jedyny problem to z pamiecia chodź tylko czasem. Prawą rękę tylko lekko podnosi,zalatwiamy ośrodek rehabilitacji teraz i tata będzie żył jak przed operacjami. Trzeba do końca wierzyć !!!!!! Nawet jak lekarze nie dawali szans ja byłam i mówiłam do niego ,dziś już razem rozmawiamy
gość
06-04-2017, 12:42:08

Moj tata zostal pobity i wykryto w ciagu nocy w szpitalu u niego na badaniu TK ze ma ostrego krwiaka podtwardowkowego z lewej strony i potrzebna byla natychmiastowa operacja usuniecia krwiaka, mial trepanacje czaszki , po ktorej slad zostal do dzisiaj -ma wycięty kawalek czaszki wiec glowa z boku jest troszke plaska.Lekarze nie dawali duzych szans, szanse byly na przezycie znikome,kazali nam sie przygotowywac na najgorsze,pierwsze trzy doby byly decydujące.
.Pobicie mialo miejsce na poczatku marca 2017r ,niecaly miesiac temu . Tata byl w spiaczce ponad tydzien ,gdy zaczeli go wybudzac mial zaburzenia mowy,zaburzenia swiadomosci oraz zaburzenia pamieci i to duze. Nie pamietal imion, wiedzial raczej kto kim jest, ale mylil znaczenia slow,nie pamietal ostatnich dni przed wypadkiem,nie pamietal ze ma malego wnuka itp., nic go nie interesowala, o nic nie pytal , a takze mial lekki niedowlad prawej strony.
Ale z dnia na dzien coraz lepiej z nim bylo.
Ostatczenie po 2tyg lezenia na intensywnej terapii lekarze postanowili , ze przeniosą mojego tate na oddzial rehabilitacji, na ktorej bedzie lezec 3tyg. Teraz po miesiącu od pobicia tato wszystko pamieta ,nie ma juz takich zanikow pamieci, jedynie ma zaburzenia koordynacji ruchowej i zawroty glowy,ale nie pamieta jak do tego doszlo ze wyladowal w szpitalu.
Napisalam ta historie, poniewaz w pierwszych dniach czytalam bardzo duzo historii ludzi,ktorzy to przezyli badz ich najblizsi i sama szukalam jakie szanse ma na przezycie moj tato lub jakie uszkodzenia mozgu moga pozostac jesli przezyje i pomyslalam ze dam komus nadzieje ,ze mozna z tego wyjsc, ze moj tato z tego wyszedl calo , ze nie ma duzych uzkodzen mozgu na dzien dzisiejszy tylko ma zaburzenia kordynacji ruchowej, ale charakter pozostal taki sam, zadnego spowolnienia ani nic z tych rzeczy , ze jest taki jak przed operacją.Lekarze mowia ze to cud ze przezyl i ze jest tak sprawny fizycznie jak i umyslowo.
Więc nie traćcie nadzieii, ona umiera ostatnia !!
Wtajemniczony
06-04-2017, 19:53:37

Wypisz wymaluj , historia twojego Taty jet taka jak moja --z tym że ja miałem krwiaka podtwardówkowego prawej półkuli i to był krwiak samoistny.
Także stan krytyczny zero szans --określony na 2pkt. w skali gleesgow a wię odmóżdżenie--czyli śmierć mózgu , a więc według obowiązującego prawa --śmierć człowieka , podtrzymywanie krążenia i oddychania --aby utrzymać organy , dwie śpiączki , niedowład połowiczny, bakteria sepsy, zapalenie płuc , trepanacja czaszki , rehabilitacja, rekonstrukcja czaszki i znów rehabilitacja , nauka chodzenia , czytania, pisania, jedzeni --i teraz po 8 miesiącach --normalny człowiek z bliznami na głowie ale dopóki nie zdejmę czaszki nikt niczego nie rozpozna , wszystkie testy psychologiczne dla swojej grupy wiekowej powyżej średniej , testy sprawnościowe --wszystko super ...nie wolno nigdy się poddawać , ja to okupiłem ogromnym wysiłkiem , potem , płaczem , lękiem , strachem i nerwami ---ale było warto ---los podarował mi drugie życie a więc chciałbym się nim cieszyć --i docenić -- bo nie ma nic wartościowszego .
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego.....Jacek.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: