Reklama:

JAKA DIETA PRZY PADACZCE??? (28)

Forum: Padaczka

gość
19-09-2017, 15:03:53

witaj :) przypadkiem trafiłam na twoj post. mam 40 lat i choruje na epi od cwierc wieku ;) raz bylo lepiej, raz gorzej a raczej czesciej gorzej. szczesliwym zrzadzeniem losu trafilam do Podlaskiego Centrum Leczenia Padaczek. jest to jedna z najlepszych, specjalistycznych poradni w Polsce. Na miejscu robia EEG, badania krwi i.t.d. Leczylam sie u roznych lekarzy, przyjmowalam rozne leki tyle lat az okolo 10 lat temu dobrano mi Tegretol CR 0,4 i dzis.... moj wynik EEG W NORMIE! ataku nie mialam od 6 lat :) Także jeżeli nie jest dla ciebie kłopotem wsiąść w pociąg i przyjechać do Białegostoku to polecam. Oczywiście poradnia jest na NFZ.
A Twój maż, jeszcze będzie żałował że ciebie zostawił :)
gość
22-09-2017, 12:23:22

To że na badaniu eeg jest wszystko w normie nie znaczy że się jest zdrowym.
gość
20-10-2017, 16:06:59

Nikt nie napisal ze jest zdrowy, tylko ze dzieki leczeniu wynik jest w normie. Czytanie ze zrozumieniem sie klania.
gość
02-11-2017, 06:33:08

Wiem, że post stary, ale może coś napiszę. Mam padaczke od 16 lat. Biorę vetire obecnie, wcześniej lamitrin i byla tez depakina. Jestem na diecie ketogenicznej. Trochę z powodu epi a trochę z otyłości w 3 miesiące schudlam 17kg. Jest niesamowita i smaczna. Sama sobie wprowadziłam, bo mój neurolog tylko leki przepisuje ; ) powiem tak ataków grand mal nie mam bo leki na nie działają, ale zmniejszyła się liczba "wyłączeń" no i najważniejsze nie mam lęków. Biorę jeszcze raz na tydzień clonazepam ale już nie 3-4 razy jak kiedyś, chyba z przyzwyczajenia. Także dieta ketogeniczna jest smaczna, odchudza i pomaga mi w życiu codziennym. Poza tym mój mąż uwielbia dania keto a jest ich pełno na blogach, mam prace umysłową i dieta pomaga mi jaśniej i kreatywnej myslec. Sporo ludzi, może nie w Pl, ale za granicą odchudza się ta dieta i czuje się zdrowo i niesamowicie jadąc na ketonach. Ogólnie polecam, mi pomogło, nie wiem jak innym. Natalia.
gość
25-11-2017, 18:06:21

Temat diety i przypadki napadów skorelowanych z jedzeniem jest opisany na tym forum wraz z tematem operacji. Poszukaj. Dieta ketogenna to jedno z rozwiązań, ale nie rozwiązuje przypadków powiązanych z uczuleniami i problemami z metabolizmem. Polecam taką stategię. Prowadz zeszyt i zapisuj co jesz/pijesz (łącznie z lekami) i kiedy masz napady. U wielu ludzi po urazach głowy pojawiają sie zaburzenia metabolizmu cukrów (łącznie z laktozą zawartą w niektórych lekach). Zapisuj czy nie pojawiaja sie aury pare minut po wypiciu czegos, albo pół godziny po posiłku. Jeśli się pojawiają, to eliminuj to z diety.
gość
04-01-2018, 10:21:05

Myślę, że tu najlepiej sprawdzi się pomoc dietetyka. Można ewentualnie podpytać w cateringu dietetycznym jak http://dietykieta.pl bo czasem tam od razu układają diety. Warto choćby zapytać.
Początkująca
07-01-2018, 07:12:34

Gość 2017-11-02 07:33:08
Wiem, że post stary, ale może coś napiszę. Mam padaczke od 16 lat. Biorę vetire obecnie, wcześniej lamitrin i byla tez depakina. Jestem na diecie ketogenicznej. Trochę z powodu epi a trochę z otyłości w 3 miesiące schudlam 17kg. Jest niesamowita i smaczna. Sama sobie wprowadziłam, bo mój neurolog tylko leki przepisuje ; ) powiem tak ataków grand mal nie mam bo leki na nie działają, ale zmniejszyła się liczba "wyłączeń" no i najważniejsze nie mam lęków. Biorę jeszcze raz na tydzień clonazepam ale już nie 3-4 razy jak kiedyś, chyba z przyzwyczajenia. Także dieta ketogeniczna jest smaczna, odchudza i pomaga mi w życiu codziennym. Poza tym mój mąż uwielbia dania keto a jest ich pełno na blogach, mam prace umysłową i dieta pomaga mi jaśniej i kreatywnej myslec. Sporo ludzi, może nie w Pl, ale za granicą odchudza się ta dieta i czuje się zdrowo i niesamowicie jadąc na ketonach. Ogólnie polecam, mi pomogło, nie wiem jak innym. Natalia.
Witam, u mojego męża 1szy atak pojawił się 2 tyg temu, wczoraj był kolejny. Narazie jestem przerażona, mamy 2 dzieci - 1 niemowlę. Czy z padaczka da się zyc normalnie? Uprawiać sport? Czy mogłaby pani opisać szerzej jak wprowadzała pani dietę i jakieś przykładowe menu? Na co mam zwrócić uwagę przy tej chorobie u męża ? Lekarz powiedział, ze atak mógł wywołać komputer- mąż jest informatykiem.
Pozdawiam K.
gość
20-03-2018, 19:53:02

witam wszystkich i o pomoc proszę Piszę pracę mgr nt diety ketogennej jako wspomagającej leczenie chorób neurodegeneracyjnych i neurologicznych. Bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, także osoby, które nie zetknęły się jeszcze z dietą ketogenną. Z góry bardzo dziękuję!
https://docs.google.com/forms/d/1WHfZIWgEM7JWyTvDvK6xaq7Pf771HK-M7U-TwROB34E/edit

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: