Reklama:

interpretacja wyniku EEG (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-12-2009, 04:19:35

FALA OSTRA JEST TO NADMIERNE I NIEPRAWIDŁOWE WYŁADOWANIE KOMÓREK NERWOWYCH MÓZGU JEJ PRZYCZYNĄ MOGĄ BYĆ MIN. USZKODZENIA MÓZGU. ALE ZDROWY MÓZG TEŻ MOŻE JĄ WYGENEROWAĆ. ŚWIADCZY ONA O PEWNYM RODZAJU AKTYWNOŚCI PADACZKOWEJ.JEŻELI NIE TOWAŻYSZĄ JEJ ŻADNE OBJAWY TO WSZYSTKO JEST OK.JEŻELI TAK TO CZEBA SIE LECZYĆ. TO TYLE JAK NA FORUM W TYM TEMACIE.
gość
31-12-2010, 17:13:16

pmjc 2009-01-07 18:45:00 Witam, może nie ma co czepiać się tej lordozy szyjnej. Podobno od tego mogą być tylko bóle i zawroty głowy. U mnie okazało się że ząb ósmy cisnął na nerw trójdzielny i stąd szumy w uchu, zawroty głowy oraz drętwienie ręki i różne cuda (ucho bielało). I mam podobno zespół mięśnia pochyłego w fazie nie bardzo zaawansowanej w szyi po tej samej stronie, ale nie wiem jeszcze dokładnie co on może powodować. Czy ktoś wie? [addsig]
gość
31-01-2012, 22:22:34

Odebrałam wynik badania eeg no i jestem zielona. Pomóżcie zinterpretować bo kolejną wizytę mam dopiero w kwietniu po rezonansie.
OPIS BADANIA:
Badanie wykonane w czuwaniu.
Zapis niskonapięciowy z dominującą we wszystkich odprowadzeniach czynnością szybką.
RZ-niebadalna.
FS-wywołuje wodzenie rytmu w okolicach potylicznych, nie aktywuje zapisu.
HW-zarejestrowano jedno uogólnione wyładowanie zespołów iglica-fala wolna o częstotliwości 3Hz trwające 1s.
ORZECZENIE:
Zmiany napadowe uogólnione aktywowane HW.
gość
27-12-2012, 11:30:06

To może również zapytam o interpretację wyniku.
Opis badania: zapis z czynnością alfa o częstotliwości 10-11 c/sek i amplitudzie do 60 mikrowoltów z dobrze zaznaczoną czynnością beta w odprowadzeniach czołowych. Rz obecna. Na tym tle rejestrują się podczas hiperwentylacji w okolicach skroniowych po stronie prawej pojedyncze fale ostre. Próba stroboskopowa nie wpływa na zapis.
Orzeczenie: zapis z niewielkimi zmianami w okolicach skroniowych po stronie prawej rejestrowanymi podczas hiperwentylacji.
Dodam, że badanie było robione ze względu na dość częste i ostre bóle głowy
gość
02-09-2014, 07:57:25

czynnosc podstawowa sklada sie z czesci alfa 9,8-10,3-10,7 Hz ampitludzie do 121,4 uV w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych oraz obfitej wrzecionowatej czynnosci szybkiej w odprowadzeniach przednich.Obecne sa rowniez pojedyncze i w grupach powtracane fale theta o amplitudzie tla.RZobecna.Na tle w odprowadzeniach skroniowo-ciemieniowo-potylicznych rejestruje sie pojedyncze i w grupach fale wolne delta 3,46-3,9Hz o amplitudzie wyzszej od tla.Pojawiaja sie rowniez w odprowadzeniach czolowych.W czasie HV i po jej zakonczeniu obserwuje sie narastanie zmian w wyzej opisywanych okolicach,pojawiaja sie rowniez uogolnione wysokonapieciowe fale delta oraz zwiekszenie ilosci czynnosci theta.FS nie aktywuje EEG. PROSZE O INTERPRETACJE CZEKAM...
gość
27-01-2015, 15:00:40

Witam bardzo prosze o interpretacje a wlasciwie porownanie wynikow eeg. Badanie zrobione u 22 letniej dziewczyny chorej na padaczke i majacej naczyniaka
Badanie z roku 2011:
czynnosc podstawowa stanowi rytm alfa 8-10 hz o amplitudzie do 40 mv RZobecna znad okolic czolowo-skroniowo-potylicznych rejestruje sie fale tehta 7-6 Hz o amplitudzie do 80 mV / HV nasila w/w/zmiany . W calym zapisie 6 krotnie zarejestrowano trwajace od 0,5 do 3 sek napady bioelektryczne pod postacia uogolnionychsynchronicznych wyladowan zespolow fala o-w, fal theta7 Hz amplituda zmian do 250mv. FS nasila w/w zmiany.
Badanie badanie robine w 2015r.
czynnosc podstawowa stanowi rytm alfa 8-10 Hz o amplitudzie do 40 mV znad okolic skroniowo-ciemieniowo-potylicznych rejestruje sie fale theta 7-6 Hz o amplitudzie do 90 mv w calym zapisie zarejestrowano 18-krotnie znad okolic czolowo-skroniowo-centralnych wyladowania zaspolow fala ostra wolna i fal theta 7-6 hz amplituda zmian do 28 omV HV i FS bez wplywu na zapis.
Z GORY DZIEKUJE
gość
23-02-2015, 21:37:15

Witam, odebrałam swoje wyniki EEG i nie za bardzo wiem jak mam je zinterpretować.
Czynność podstawowa zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych składa się z rytmu alfa 11c/s, napięciu do ok. 35uV, w odprowadzeniach czołowych obecna niskonapięciowa czynność beta. Rz zaznaczona. Kilkakrotnie (liczniej w czasie HV) rejestrują się serie 2-4 sekundowe uogólnionych synchronicznych iglic lub zespołów iglicy z falą wysokonapięciową 4-5 c/s. Fs nie nasila zmian.
Okresowa napadowa czynność w postaci uogólnionych serii synchronicznych iglic i zespołów iglica fala wysokonapięciowa 4-5 c/s, na tle zachowanej czynności podstawowej.
Z góry dziękuję za pomoc
gość
09-03-2015, 11:53:43

Podstawowa czynność alfa o dominującej czestotl. 11c/sek ampl. do 30 uVw w tyłoglowiu. W okolicach skroniowych obu półkul widoczne niskonapieciowe fale theta 5-7 c/sek a po stronie lewej, zwłaszcza w odprow.tzw.głębokich, równierz nikłe ilości fal ostrych. Hv nie wpływa w znaczący sposób na morfologie zapisu. Rz jest obecna.
gość
09-03-2015, 11:57:55

proszę o interpretację, z góry bardzo dziekuję. Wynik odebralam dzisiaj. Powodem badania był jednorazowy epizod utraty przytomności wraz z silnymi drgawkami. Atak mial miejsce około 20 lutego.
gość
30-03-2015, 18:33:08

Proszę o interpretacje wyniku: czynność fal alfa nieregularna 8-9 Hz o amplitudzie do 30 nV. Rz nieobecna. Nieliczne fale wolne theta 7 Hz występują w sposób rozproszony w odprowadzeniach z okolic przednich. Na tle tej czynności zarejestrowano epizod wyładowań serii wysokonapięciowych fal wolnych theta 6-7 Hz o zaostrzonym obrysie. Hw i fotosymulacja nie zmienia zapisu.
Orzeczenie: zapis o cechach patologii uogólnionej z napadowości a zlokalizowaną w okolicy czołowej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: