Reklama:

interpretacja wyniku EEG (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-09-2007, 11:49:00

Witam,

Mam problem z interpretacją badania EEG.
"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

Co może być przyczyną tych ostrych fal?

Będę wdzięczna za informacje
Magda
gość
18-09-2007, 06:29:00

Z opisu nie wynika jakaś tragedia, ale wydaje mi się ze możesz mieć padaczkę skroniową. A ponieważ samego zapisu się nie leczy, to jeśli masz częste bóle głowy, zaburzenia pamięci i mowy to idż koniecznie do lekarza neurologa. Pozdrawiam Mika.
Początkująca
06-06-2008, 08:50:00

Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Strzałka
gość
30-06-2008, 19:51:00

10-09-2007 o 13:49, Magda781 :
Witam,

"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

Początkująca
15-05-2009, 10:52:00

w wyniku eeg mam napisane-rz obecna i fale ostre co to znaczy?
malgorzata d.
Początkująca
01-06-2009, 09:33:00

1

06-06-2008 o 10:50, tangpo :
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/CY
zrobilambadanie eeg oto opis czynnocpodstawowaalfa 9 10c soampl do40uv przecietnie zroznicowana przestrzennie w wszystkich odprowadzeniach opserwuje sie rozsianefale theta o ampl podobnej do tla oraz wyraznie pogarsza sie zroznicowanie przestrzenne zapisu takrzew czasiehv wzapisie widoczne sa liczne artafakty miesniowe co robic jakie jeszcze badanie prosze o pomoc bede bardzo wdzieczna
bozena_46
gość
18-09-2009, 21:50:34

MAM PROBLEM NIEWIEM NA CO JESTEM CHORA EEG KSZYWA ZAWIERA ARTYFAKTY Z RUCHOW ELEKROD CZYNOSCI PODSTAWOWE SKŁADA SIE Z DOMINUJACYCH NISKONAPIECIOWYCH FAL BETA ORAZ NIE LICZNYCH FAL ALFA 10C)SO AMPL.DO 50UVR.Z.NIEWIDOCZNE Hw NIE AKTYWUJE KSZYWEJ Wn ZAPIS W GRANICACH NORMY proszę dajcię mi jaka odpowiedz
gość
06-12-2009, 03:47:08

ARTEFAKT TO NIC ZŁEGO.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: