Reklama:

epi (21)

Forum: Padaczka

gość
16-07-2012, 16:54:25

Proszę poradzcie co zrobic mój synek ma padaczke choruje na nia od 2 roku zycia teraz ma 10 lat najpierw brał conwulex ale nie bardzo działał bo miał napady teraz bieze depakine chronoswere i topamax 50 mg 2 razy dziennie i nadal ma napady co robic czy sa inne leki
Początkująca
16-07-2012, 23:21:38

witam
ja brałam kilka leków i nic nie pomagało(plexo,lamitrin i jeszcze jakieś ale już nie pamiętam),teraz biorę keppre i od 1,5 roku nie miałam napadu. spytaj się lekarza o keppre. a żeby ulżyć synkowi po ataku albo jeśli ma aurę to zapobiec atakowi ja brałam relsed tuż przed albo podawano mi go po ataku. jeśli chodzi o inne leki to nie wiem podaje tylko na swoim przykładzie.
pozdrawiam
gość
19-07-2012, 12:16:00

Dziękuje za porade teraz bede miała wizyte u lekaza to spytam o ten lek bo bardzo boje sie ataków mojego synka bo wiem ze nie moge mu pomóc ze musi minac jedyne co moge zrobic to ułozyc go na bok i czekac pozdrawiam i dzieki za porade na pewno spytam lekarza
Komentatorka
20-07-2012, 20:14:57

Witam, ja również mogę na swoim przykładzie....
Lekow troszkę jest, ja brałam conwulex, lamitrin, tegretol, a obecnie biorę depakine chrono i tylko z tych co wymieniłam to ona na mnie działa, pozostałe to im wyższa dawka to więcej ataków miałam, jakby na opak....
Musi Pani poradzić się lekarza i inne leki bo jest ich trochę, lekarz musi zmieniać leki aż dobierze odpowiednie....
Trzymam kciuki
Marlena
Początkujący
07-10-2012, 17:52:53

Witam wszyskich
Mam problem.Dokładnien 19 lipca tego roku stwierdzono u Mnie Padaczkę Toniczno=Kloniczną z falami w części czołowej o amplitudzie 120uv.Po miesiącu neurolog wysłała mnie do klinik neurologii na konsultacje gdzie potwierdzono rozpoznanie lecz amplituda wzrosła do 210uv.Od tamtej [ory miałem juz siedem napadów itrzykrotnie zieniano mi leki
Depakine 300mg
Amizepin 200mg
a obecnie zażywam Tegretol cr 400mg.
Ostatni napadmiaem 21.09.2012r.
Nie wiem co dalej robić?Zabrali mi prawko więc zgłosiłem się n komisję w celu nadania statusu osoby niepełnosprawnej(mam ja16.10) i będę się starał o rente socjalna.
Czy są może osoby które były w podobnej sytuacji którmogłyby mi jakoś pomóc?
Pozdrawiam
Radek
gość
07-10-2012, 19:09:28

Witam Radku!
Moje pytanie, czy na padaczkę zachorowałeś w tym roku?
Skoro masz prawo jazdy jesteś osoba pełnoletnią. Nic nie piszesz jakie masz wykształcenie, ewentualnie czy się jeszcze uczysz.
Aby otrzymać rentę socjalną komisja lekarska musi uznać Cię za osobę całkowicie niezdolna do pracy, jeżeli jest to tylko epilepsja, małe szanse. Z padaczką można pracować, wiadomo, że nie w każdym zawodzie, lekarze orzecznicy tego się trzymają.
Co do ataków, po każdym z ataków powinieneś zgłosić się do lekarza prowadzącego Cie, myślę, że leczysz się u lekarza neurologa. Dopóki nie zostaną dopasowane do Twojego organizmu leki tak będzie się dziać.
Lekarz musi dopasować Ci leki, ponadto ta choroba wymaga dyscypliny: bardzo systematycznego przyjmowania leków, odpoczynku min. 8 godz. snu, 0 napojów z % oraz spokojnego trybu życia.
Życzę powodzenia na komisji, daj znać jak poszło.
Pozdrawiam Alicja
Początkujący
08-10-2012, 06:19:29

czesc Alicjo
zachorowalem dokladnie 19,07,2012r. mam 26lat i wyksztalcenie srednie.z mojego pietwszego wypisu gdzie lekarze orzekli epi lekarze orzekli ze mam zakaz:
-pracy w nocy
-obslugi i pracy przy maszynach i urzadzeniach w ruchu
-prowadzenia pojazdow mechanicznych.
Moge pracowac tylko 8h dziennie.a lekarze ktorzy konsultowali moj przypadek w katedrze neurologii kliniki A.Mickiewicza w Poznaniu potwierdzili rozpoznanie ze szpitala wojskowego i orzekli j.w.
pozdrawiam
Początkująca
08-10-2012, 12:08:19

Radku zeby dostac orzeczenie i rente nie wystarczy sama epilepsja, chyba ze napady sa bardzo czeste np. kilka razy w tyg.... Mam chorego synka na padaczke i z doswiaczenia wiem ze orzecznnicy biora pod uwage druga chorobe np niedorozwoj psycho-ruchowy nawet minimalny. Tak jest w przypadku mojego syna. Staraj sie oczywiscie, ale moim zdaniem dostaniesz grupe i wtedy musisz szukac pracodawcy ktory dostosuje sie do czasu pracy jaka mozesz wykonywac. Wiele firm poszukuje pracownikow z grupa niepelnosprawnosci. Powodzenia
Początkująca
08-10-2012, 12:12:51

Moj syn ma 4 lata i dlugo trwalo dobranie lekow, teraz ma napady raz w miesiacu i wlasnie dzisiaj dostalam list z komisji przyznali na niego swiadczenie pielegnacyjne. W Twoim przypadku jest to renta bo od 16 roku zycia rozpatruje sie to inaczej.
Początkująca
08-10-2012, 12:32:52

Jesli masz tak czesto te napady to mozliwe ze rente dostaniesz np na rok lub dwa... a pozniej w zaleznosci od stanu zdrowia przedluza na nastepne lata

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: