Reklama:

Epi - brak snu i nerwy. Pytanie . (33)

Forum: Padaczka

gość
23-02-2016, 08:38:50

Nic nie piszesz jaka to będzie praca, piszesz tylko, że w systemie zmianowym, ale jaka? Również nie piszesz, czy się leczysz, jak często miewasz ataki?
Zawsze przy przyjęciu do pracy robi się badania lekarskie. Ponadto zawsze zgodę na przyjęcie do pracy wydaje lekarz Medycyny Pracy. Jeżeli przyznasz się, że chorujesz na padaczkę, obawiam się, że będziesz miał problem, ale to wszystko zależy od tego co będziesz robił, jaka to będzie praca.
Są zawody, których epileptyk nie może wykonywać.
Alicja
gość
23-02-2016, 18:46:55

Pracuje jako opiekun w domu pomocy społecznej. Miałem jeden atak w życiu ponad rok temu i biorę leki przeciwpadaczkowe (depakine chrono 500). Także gdy podejmowałem pracę byłem zdrowy a atak miałem w domu. Nikt w pracy nie wie. Nie przyznałem się, Ale co jakiś czas mamy badania okresowe u lekarza pracy. Ale nie zamierzam się przyznawać bo myśłę, że nie podpisał by mi zgody na pracę właśnie ze względu na nocki w pracy. Bo tak to raczej nic takiego nie robię co mogło by być groźne dla mnie lub otoczenia. A ten napad w sumie nie wiadomo od czego był, być może od zbyt rozrywkowego trybu życia i nadużywania napojów wyskokowych, chociaż kto wie, bo miałem tylko EEG zrobione.
gość
06-04-2016, 02:23:50

Witam Jestem Jakub . Czytam wasze wypowiedzi i wszystkie są dla mnie pouczające . Mam żonę która w Marcu 2016 roku dostała pierwszy atak był on rano o 6:30 był dosyć silny , przeraziłem się tym i szczerze mówiąc zacząłem dogłębnie się interesować tym i o to co do tej pory się dowiedziałem .
***Po pierwsze jeśli chodzi o rodzaj padaczek to są takie które nabywamy i które mamy od poczęcia.
***Po drugie są takie które wywołane mogą być czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi.
*** Po trzecie na co warto zwracać uwagę po pierwszym ataku? już piszę
- W jakich okolicznościach do niego doszło ?
- Jak to wyglądało?
- Jak długo to trwało ?
- jak osoba się czuła po ataku?
- I co moim zdaniem najważniejsze jak dana osoba się czuła w przed atakiem w odstępie 5 minut , godziny, kilku godzin, całego dnia i kilku dni . Jaki miała tydzień pewnie spytacie dlaczego ?
o tuż moja żona jeszcze nie wie czy ma padaczkę ale czekamy na badania EEG i miała już drugi atak w ciągu dwóch tygodni i co ja zaobserwowałem u niej co mogło wywołać atak.
- Tydzień miała na przemian raz lepszy dzień a raz gorszy , oboje miewamy problemy małżeńskie i to ją ciągle trapi mianowicie mieszkamy w Anglii a ona chce wrócić i jest młotem a kowadłem i z tego robią się problemy u niej .
- Ja pracuję w nocy więc ona cały dzień nie śpi i czeka na mnie i zasypia ze mną ja pracuję od 19:30 -01:30 a spać idę 03: w nocy i ona razem ze mną . ja wstaję 12:00 a ona między 08: 00 a 10:00. i znów czeka cały dzień na mnie .
-Dziś przed atakiem kilka godzin miała przeżycia emocjonalne bowiem mieliśmy rozmowę ze znajomymi o naszym powrocie do Polski i trochę płakała
- kilka naście minut przed zaśnięciem czytała książkę i mówiła mi że ma taki wewnętrzny niepokój kilka minut potem zasnęła i chwilę po dostała atak.
Moje wnioski takie że
***Stres
***nerwy
***brak snu (najbardziej w nocy)
***Alkohol na noc (piwo czy lampka wina albo kieliszek wódki )
***brak ciszy w pomieszczeniu w którym zasypiasz
***oświetlenie w pomieszczeniu nawet lampka nocna
***złe samopoczucie przed snem
to wszystko może w znacznym stopniu wywołać ATAK.
Nawet jeśli ten dzień w którym czuła się dana osoba ok nie oznacza że ataku nie będzie . Ja myślę że nawet zdarzenia z całego tygodnia zbierają się razem i mogą spowodować atak ponieważ po zonie widzę że stan poprzedzający atak jest nagromadzony z całego tygodnia .
W końcu tyle się tego na zbiera w niej że razem tworzą Atak .
Tym bardziej że Żona ma Nerwicę silną
Początkujący
06-04-2016, 07:00:08

Jakub! Ja tez mam nerwice i sie juz lecze pare dobrych lat, lecz nie mam epilepsji. Ta "jedza" nie dawala mi spokoju do czasu , gdy lekarz psychiatra postawil diagnoze i przypisal leki.Miewalem nawet takie sytuacje gdy kladlem sie spac to mialem samoistne ruchy nogi, tak jakby ktos mnie lapal i szarpal. Po przebudzeniu rankiem to pocilem sie strasznie, serce bilo jak cholera i mialem ogromne cisnienie tetnicze.
Co mi lekarz powiedzial , to przy nerwicy dobry i dlugi sen jest numerem jeden.
Jarek
gość
06-04-2016, 08:12:16

Jakub;
Odpowiedziałeś sobie sam na wszystkie nurtujące Cię pytania.
Tak jak we wcześniejszym innym poście odpisałam Ci, 0 napojów z %, czyli dla jasności 0 napojów z alkoholem, nawet piwo, wino zawierają jakiś % alkocholu.
Tak jak pisałeś w innym pośćie, żona bieże leki nasenne, zmieszanie tego z alkoholem, jaki by to nie był, może wywołać atak padaczki.
I na konieć pytanie, czy żona Twoja leczy nerwicę u lekarza psychiatry?
Pujście do lekarza psychiatry nie jest żadnym wstydem.
Alicja
gość
06-04-2016, 12:02:54

Przepraszam za błędy, powinno być "alkohol" i "Pójście". Teraz je dojrzałam. Innym zwracam uwagę, a sama błędy ortograficzne zrobiłam.
Usprawiedliwienie - może to, że nadal jestem chora.
Alicja
gość
06-04-2016, 12:37:08

Na nerwice się nie leczy ale może niebawem tak będzie . Dziś w nocy miała dwa ataki i przy drugim ataku wezwałem karetkę wiec w szpitalu zrobili jej badania o prócz eeg i neurolok jej przepisał leki na padaczkę
gość
06-04-2016, 17:48:20

To ja Jakub . Jak byliśmy dzis w szpitalu to lekarz przepisał jej takie leki . LEVETIRACETAM-LUPIN 250MG FILM-COATED TABLETS. czy macie jakąś wiedzę na ten temat
gość
07-04-2016, 07:47:57

Jakub, dobrze zrobiłeś, że zadzwoniłeś po karetkę.
Ja biorę od kilku lat Levetiracetam, początkowo Kepprę, a obecnie Vetirę.
Keppra jest oryginałem.
Ogólnie czuję się dobrze.
Dawkę jaką przyjmuje żona jest najsłabszą dawką z leku Levetyracetam.
A to drugie FILM itd. czy to dotyczy dalej tego samego leku?
Alicja
gość
09-04-2016, 07:31:38

a czy żona może dostać paraliżu i nie móc już nigdy chodzić od Epilepsji?
i jeszcze jedno ostatnio była u cioci swojej i ciocia mi opowiadała że miała dziwne zachowanie .
dostała wielkie wybałuszone oczy i miny robiła przy tym ciocia zauważyła że robiła się purpurowa i twarz jej wykrzywiało ale była świadoma bo złapała ciocię za rękę i powiedziała że już jej przechodzi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: