Reklama:

eeg (23)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-02-2008, 16:59:00

opis o ktorym piszesz moze mowic o chorobie .....epilepsji
gość
01-03-2008, 19:02:00

Badania EEG są jedynym badaniem czynnościowym szeroko dostępnym w przychodniach i szpitalach oraz gabinetach prywatnych. Jest badaniem które jest jednym szkiełkiem do złożonego obrazu diagnostycznego w padaczkach. Prawidłowy wynik nie wyklucza zaś nieprawidłowy może potwierdzić rozpoznanie padaczki, jednak klinicysta prawie zawsze jeszcze opiera się na klinicznym obserwacyjnym potwierdzeniu popartym , wideoEEG lub polifizjograficznym badaniem EEG. Dlaczego? Prawidłowy zapis stwierdza się dość często w padaczkach. Powodów jest wiele: generator napadów w mózgu jest czynny sporadycznie na powierzchni mózgu może nie być widać nieprawidłowości ukrytych w bruzdach czy na podstawie czaszki, niektóre nieprawidłowości występują wyłącznie we śnie czy w czasie działania bodżców np. przy pracy z komputerem z jedną grą komputerową. Nieprawidłowości w zapisie EEG mogą róźnie wyglądać - może być zwolnienie lub przyśpieszenie zapisu falowego, mogą wystąpić elementy nieprawidłowe takie które nie występują w prawidłowym zapisie - fale ostre, iglice, zespoły iglica fala czy inne. Samo ich wystąpienie nie znaczy że chory ma padaczkę. Wiele takich obciążeń przynosimy sobie na świat od naszych prapraprarodziców i jeśli nie wykonamy sobie EEG nawet o nich nie wiemy lub ujawnią się jeśli zadziała jakiś mocny specyficzny bodziec. Przeważnie takie nieprawidłowości są krótkie i przemijające. W padaczkach mają dłuższe trwanie i są przeważnie dłuższe ale i to nie zawsze. Lekarz który opisuje badanie EEG ma tego świadomość i z praktyki wie które obrazy występują w padaczkach częśćiej w których częściach mózgu częściej wiążą się z występowaniem napadów. Znamienne jest tu powiązaniem zmian w przednich okolicach szczególnie w okolicy czołowej i przednioskroniowej z napadami klinicznymi. Około 98% nieleczonych badanych z takimi zmianami ma kliniczne przejawy padaczki . Inne okolice mają mniejsze powiązanie z napadami i częściej występują tu zmiany niespecyficzne które mówią wyłącznie o obniżonym progu drgawkowym -czytaj dla wystąpienia padaczki i nie o chorobie. W wieku dziecięcym jest to naprzykład bardzo często okolica centralna mózgu, gdzie zmiany występują i w bólach głowy, zaburzeniach uczenia się -dysleksji, w zaburzeniach zachowania itp.
Badanie EEG aby mogło być użyteczne powinno być wykonane w wystandarizowanych warunkach jak otoczenia tak i stanu pacjenta.
W spokojnej przyjaznej atmosferze, bez pośpiechu, po zapoznaniu badanego z przebiegiem badania EEG tak aby rozproszyć jego obawy. Badanie EEG jest badaniem w którym zapisuje się czynność mózgu - więc nieszkodliwym badaniem które można dowolnie powtarzać. Najlepsze badanie zawiera róźne stany fizjologiczne - czuwanie spokojne, aktywne (np.czytanie), senność, sen, budzenie, wszystkie potrzebne aktywacje zapisu jak fotostymulację błyskami i ew.wzorcami geometrycznymi czy hiperwentylację przez nos i usta oddzielnie, próbę otwarcia i zamknięcia oczu i inne potrzebne próby. Badanie EEG powinno obejmować 20minut u osoby dorosłej zapisu bez artefaktów biologicznych takich jak ruchy ciała, ruchy oczu itp. u dzieci zaś trwa dłużej ze względu na niepokój dziecka czy szybkie zmiany stanów zachowania - niekiedy godzinę czy u bardzo małych dzieci (noworodki) aż 3 godziny. Ważny jest również stan badanego przed badaniem, na badanie powinien przychodzić pacjent dobrze wyspany, najedzony, rozlużniony i zdrowy - zmęczenie, głód, podwyższona temperatura łączą się ze zmianą wzorca EEG.
Opisujący lekarz (wg norm Europejskich powinien to być lekarz) przeszkolony w neurofizjologii dzieci i dorosłych, opisuje badanie EEG, ale to nie wszystko. Do opisu powinien dołączyć lub połączyć się z kolegą lekarzem opiekującym się chorym - celem interpretacji wyniku EEG. I zawsze powinien również jeśli ma ku temu miejsce porozmawiać z badanym, który wielokrotnie jest przerażony dłuugim opisem badania i wynikiem nieprawidłowym.
Normą powinno być wydrukowanie ważnych części zapisu EEG do dokumentacji. Terminologia EEG nie powinna być używana dowolnie ale wg stosownych obowiązujących zaleceń.
dr n.med.Michaela Pakszys, EEG Instytut, Warszawa 0-22/671 44 44
gość
01-03-2008, 21:27:00

czy eeg może żle wychodzić jeżeli ma się torbiela w lewej części głowy
gość
01-03-2008, 21:48:00

i mogło być to napadami padaczki
gość
28-11-2008, 20:30:00

a ja mam takie pytanie- kilka lat temu stracilam przytomność (ponoć miałam lekkie drgawki rąk), EEG wyszło nie ciekawie podczas badanie byłam zła i zmęczona (II- lepeij (byłam jako tako rozluźniona ale nie zbyt), III-bardzo dobrze [na luzie bo stwierdziłam ze mi już nie zależy]). "Leczenie" miało trawc do 3 lat a obecnie jest już prawie 4. Zażywam ciągle Depakine Chrono 500. przez ten czas przytyłam prawie 20 kg (mam 15 lat), mam problemy z koncentracją, zawroty głowy, wypadają mi strasznie włosy (i wolno rosna) etc. Czy lekarka dobrze zrobiła kierując mnie na leczenie które na mnie jak widać nie wpływa zbyt korzystnie??? Proszę o odp. najlepiej jeśli ktoś odp prosze na e-maila ( agu_ska_7@tlen.pl ) napisać że jest odp i dac linka. Z góry dziękuję
gość
11-02-2009, 08:02:00

a u mnie sprawa wygląda tak: nie mdleje ale odczuwam uczucie takiego omdlenia to dosłownie jest moment nie zdaże upaść np na ziemie bo od razu w momencie osłabienia juz hmm "wracam" taki cios sekundowy, najczęściej zdarza mi sie to z rana jak wstane, kolejnym hmm przypadkiem jest jak cos z kims mowie czasem jest ok moge gadać gadać i gadać i czasem powiem kilka wyrazów i hmm wygląda to na takie zacinianie jest którym towarzyszy taki cios tak jakby uderzenie, cieko jest to opisać z samego doświadczenia, nigdy nie udało mi sie tego czymkolwiek nagrac aby lekarzowi to pokazac bo u mnie to wystepuje bardzo róznie czasem jet wszystko ok 2 czasem 3 tygodnie a czasem np. podczas rozmowy kilka hmm kilkanascie razy dziennie. kilka razy kiedyś zdarzyło mi sie z samego rana biegnąc do rpacy i zapamiętałem ze coś mnie osłabiło jak biegłem a ocknolem sie juz moment przed zaliczeniem gleby, na początku miałem takie zdarzenia ze np. siedzac na koputerze coś tam robiąc myzską hmm dostać taki cios jakby w plecy (uderzenie) że (coś jakbym sie z tym uderzeniem jąkną), i odruchema hmm "bezwarunkowym" ręki trzymajć myszke odrzuciłem ją (ppchałem gwałtownie). robiłem wielokrotnie eeg zawsze było wszystko dobrze, miałem tomografie, potem z kontraste, przepływy zył rezonans i wszystko było bardzo dobrze, dostałem od neurologa jakiś słaby lek jak to stwierdził lekarz który mnie badał dostalem na 3 lata, przez pierwse 8 miesiecy nie było zadnej róznicy w tym czy brałem lek czy nie (jakas jedna tabletka dziennie) dopiero po tych 8 miesiącach byłlo spokojniej bo z kilku/kikunastu takich przypadków dziennie miałem 3 do 5 dziennie, potem z czasem coraz mniej i coraz mniej az potem raz na tydzień czasem raz na dwa i z powrotem zacząło sie to w tym roku. od sąi 2008 do około 23 stycznia było ok potem w ciągu tygodnia 3 razy sie to zdarzyło i teraz juz to taki standart przynajmniej raz dziennie tak średnio około 10 razy na tydzień, pomimo ze nadal biore to lekarstwo (nie wiem jak sie to nazywa musaiłbym miec je pod reka a teraz w pracy jestem) ofekty sa nijakie, czasem jak mi sie to zdarzało bardzo często jednego dnia to wziołem 3 naraz i wtedy miałem kilka dni spokoju. Czym to moze bys spowodowane ? za kazdym razem jak (ja to tak nazywam) dostane takim szczałem czuje tak jakby ciśnienie w głowie - taki uczucie pulsacyjnego ściskanie czegoś tam w głowie i hmm zimne poty, dreszcze przez moment na ghórnej części pleców szyji i dolnej tylnej części głowy. jeszce mam taki jeden zaobserwowany hmm znak, czasem po prawej stronie szyji tam jes taka hmm gruba zyla czy coś takiego od czasu doc zasu to mi strzela tak jakby mnie coś tu kopło prędem, coś jakby napręzenie czegoś i strzelenie.. robiłem wtedy te prześwietlenia bo myslałem ze to coś z tymi zyłami szynjymi ale jest wszytko ok. poradźcie. pozdrawiam
gość
10-01-2010, 14:27:10

witam. mam 17 lat i częste, silne bóle głowy. ostatnio byłam na badaniu EEG. gdy lekarz zobaczył wynik powiedział tylko tyle ze mu się ten wynik nie podoba. troche się przestraszyłam. chciała bym wiedzieć co oznacza ten wynik. OPIS BADANIA: czynność podstawowa 8c/sek. o amplitudzie 39uV. RZ nieobecna. w obu okolicach skroniowo potylicznych grupy fal theta 6-7c/sek. o amplitudzie wyższej od tła i zaostrzonym rysunku przemieszane pojedynczymi falami ostrymi, układające się w spoczynku, w czasie aktywacji hyperwentylacją i po stymulacji stroboskopem z uogólnioną narodowością. niestety lekarz przeprowadzający badanie nic nie napisał w orzeczeniu.. neurolog skierował mnie na badanie tomografii komputerowej ale badanie mam dopiero pod koniec marca... liczę na waszą pomoc.
gość
15-03-2010, 14:34:34

Witam!! j tez mam nieprawidłowy wynik EEG i to dwókrotny.Pierwsze badanie mailam robione w grundiu. W lutym mialam rezonans magnetyczny- wynik ok. Dwa tydonie temu mialam robione EEG drugi raz, dzis odebralam wynik- znowu źle( Jutro ide do lekarza i tak sie zastanawiam czy to padaczka?? Nie mam zadnych napadow raz tylko jeden zemdlalam i od tego sie zaczely te gadania EEG. kTO MI MOZE POWIEDZIEC CZY MOZNA MIEC PADACZKE I NIE MIEC ZADNYCH NAPADOW?? oD CZEGO ZALEZA TE ZLE WYNIKI eeg??
gość
30-03-2010, 18:19:49

w 2008 roku leżałam w szpitalu i miałam robione EEG ,które wyszło mi źle :( Niedawno znowu zaczełam się źle czuć czy to coś znaczy ? Może jestem chora ?
gość
29-02-2016, 12:36:05

Witam. Czy mógłby zinterpretować mi wynik badania eeg mojej 5 letniej córki? zapis wykonano w czuwaniu. Czynność podstawowa w okol. ciemieniowo-potylicznych składa się z fal alfa 8Hz o ampl. do 50uV. rz-zaznaczona. Zapis o zmianach zlokalizowanych w okol. czołowo-centralno-skroniowych po stronie prawej pod postacią licznych, synchronicznych poj. i grup zesp. iglica-fala wolna o ampl. do 140uV. Jednorazowo wystąpiła trwająca do 2 sekund uogólniona grupa fal ostrych, zesp. iglica-fala wolna,fal wolnych 4-6Hz o ampl. do 340 uV. Hw i fst- bez istotnego wpływu na zapis. Orzeczenie: zapis nieprawidłowy o zmianach zlokalizowanych po stronie prawej i uogólnionuch.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: