Reklama:

Dziwne problemy z głową - proszę o pomoc (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-01-2017, 09:22:04

Witajcie ,
Dziś już jest trochę lepiej słyszę na prawe ucho ale to nie jest jeszcze to , zawroty ustąpiły , ale szumy uszne to niestety nie dadzą o sobie zapomnieć, lewe ucho niestety bez zmian.
Dziękuje za rady :) dobrze się mówi aby się nie stresować ,ale praca, lekarze, zwolnienia, nowe mieszkanie, kredyt itp itd
gorzej z wykonaniem .
Własnie nie mogę skojarzyć co wpływa na polepszenie a co na pogorszenie, jedynie co zauważyłem to chyba ogólnie objawy nasilają się w okresie jesienno-zimowym.
Postaram sie napisać w późniejszym okresie swoje odczucia, wyniki i mam nadzieje postępy w leczeniu.
Pozdrawiam
Damian
gość
27-01-2025, 21:05:31

Hej Damian. Jak się dziś czujesz? Czytam i przeżyłam to samo, te same leki, te same objawy. Męczę się już prawie rok :( a zawroty głowy wciąż są… błędnik miałam uszkodzony ponad 40%, obecnie 19% więc teoretycznie w normie ale objawy dalej nie znikają
Początkujący
28-01-2025, 11:19:02

Cześć po latach!

U siebie zauważyłem, że objawy zawrotów głowy, tzn. uczucia jakby przelewania się w głowie, pojawiają się praktycznie tylko i niestety zawsze, po jakimś mocnym stresie albo zdenerwowaniu. Np. dzień po i utrzymują się dzień lub dwa. W zeszłym roku przydażyła mi się poważna kłótnia w domu i związany z nią stres, a objawy były wręcz tragiczne, bo dodatkowo zacząłem tracić słuch w "zdrowym" uchu - przestałem słyszeć niskie częstotliwości... Ale telefonicznie zorganizowałem sobie recepty na leki (450 zł poszło się...), które otrzymywałem w szpitalu i po wizycie, dzięki czemu po kilku dniach objawy ustąpiły. Nie wiem, czy bez leków też by przeszło, ale tak się bałem utraty słuchu jeszcze bardziej, że nawet nie chciałem ryzykować. A do szpitala nie mogłem iść z racji braku ubezpieczenia...
gość
29-01-2025, 12:21:39

Hej! Dobrze wiedzieć co u Ciebie po takim czasie. Jak czytałam Twój pierwszy post to prawie jakbym czytała o sobie… ja brałam polfilin, nootropil i betaserc. Czy pomogły - ciężko stwierdzić :( kilka miesięcy było względnie dobrze a od listopada mam nasilone ataki… tez zauważyłam, że gorzej jest w sytuacjach stresowych lub gdy jestem w biegu. Ale są też sytuacje gdzie pół dnia jest super a i 15 nagle atak który potrafi trzymać 2h. Czy można wiedzieć jakie leki ci pomogły? Ja niestety mam ubytek słuchu i szumy ale chyba gorsze od tego są zawroty… boję się już jeździć autem i czuję jakby życie się skończyło a mam dopiero 33 lata 😓
gość
29-01-2025, 12:22:11

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
29-01-2025, 19:32:58

Leki te same + Agapurin i Metypred. W sumie to gdy rok temu załatwiałem sobie te leki, to zapomniałem o Nootropil, nie wiem dlaczego...

Generalnie objawy główne najgorsze są do 12 miesięcy "po ataku" głównym, tym pierwszym, gdy traci się słuch. Powrót słuchu raczej nie nastąpi, może częściowo, ale to też tylko w pierwszych 1-3 miesiącach może się coś poprawić. Potem już niestety trzeba z tym żyć, z szumami, piskami etc. Zawroty głowy i uczucie przelewania się w niej wody to tylko smutny dodatek. Na szczęście docelowo na codzień nie występuje. Nie wiem, kiedy u mnie się to uspokoiło po wizycie w szpitalu.

Docelowo wygląda to jak napisałem poprzednio, czyli po mocnych nerwach i stresie.

A tak to pomimo poważnego uszkodzenia słuchu (tylko jednym np. mogę zrozumieć mowę), błędnika itp. można żyć - a w zasadzie trzeba... Ja uprawiam nałogowo sporty, w tym badmintona, który wymaga porządnej równowagi. A może też pomaga właśnie, aby ją trenować. Ostatnio podczas remontu, który prowadzę od roku, stałem na drabinie na jednej nodze i montowałem płyty GK do sufitu... :)

Głowa do góry. Im więcej spokoju i zrozumienia, tym łatwiej sobie poradzić z chorobą i tym mniej się ona odzywa. Polecam koniecznie jak najwięcej ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Ale ruch w sensie wysiłku, aby wręcz padać... Bieganie, jazda na rowerze, wycieczki po górach. Ale planować sobie to naprawdę wymagająco! Wtedy człowiek czuje że żyje :).

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: