Mam od 11 lat podobne objawy jak osoby opisujące na tym forum. Głównie to chodzące bole kręgosłupa i dużych stawów, ciągły bol gardła i migdałków z ich zaczerwienieniem, okresowe i przemienne bóle ucha wewnętrznego, poranny kaszel i bol oskrzeli, bole głowy, osłabienie i ciągłe zmęczenie. Od dłuższego przebywania na słońcu dostaję czerwonych plam, które zamieniają się w swędzące strupy. Muszę unikać słońca. Najgorsze sa problemy z zasypianiem i wysypianiem się. Od 2 lat wiem, że to chlamydia pneumonii (dodatni i wysoki wynik IgG i IgA). Walczę z nią antybiotykami i ziołami, ale skutki są mizerne.
Na jednym z forów wyczytałem, że efekty daje wielomiesięczne stosowanie koktajlu z antybiotyków, przy założeniu: Cpn ma 3 formy życiowe (ciałka podstawowe, ciałka siateczkowate, postać utajona), dlatego w leczeniu należy stosować jednocześnie 3 substancje niszczące każdą z form bakterii.
Na ciałka podstawowe (elementary body-EB) stosuje się:
amoksycylinę, penicylinę, etc.
Na ciałka siateczkowate ( reticulate body - RB) :
doksycyklinę , minocyklinę, rifampicynę , makro*** nowej generacji np:
(roksytromycynę , azytromycynę , klarytromycynę, etc.).
Na utajoną formę (cryptic form):
metronidazol , tynidazol , nitrofuratel, etc.
Oczywiście leczenie pod nadzorem lekarza ILDS. Ja takiego szukam w rejonie Warszawy. Chodzi mi sprawdzonego, który chce pomóc a nie tylko wyciągnąć kasę. Może ktoś zna i poleci takiego lekarza.