Reklama:

dyskopatia odcinka piersiowego (34)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-03-2015, 14:39:29

Jestem 3tydz po trzeciej operacji odcinka L-S, ostateczna diagnoza: DYSKOPATIA PORAŻENNA, NIEDOWŁAD ZGIĘCIA GRZBIETOWEGO STOPY LEWEJ. Przed operacją mialam także wykonane MRI odcinka piersiowego z powodu bólu w tej okolicy , bólu opasajacego przy każdym większym wdechu, braku czucia na plecach pod łopatką, kołatania serca, wynik: Mnogie guzki Schmorla ( wiem że mam chorobę M. Scheuermanni), obniżenie i dehydratacja krążków międzykręgowych th8/th9/th10 ,masywna dokanałowa centralna przepuklina krążka międzykręgowego th7/th8 powodująca ucisk brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego ,na poziomie th11/th12 obserwuje się zaostrzenie tylnych krawędzi trzonów oraz dokanałowe uwypuklenie krążka międzykręgowego powodujące kompresje worka oponowego na granicy ucisku rdzenia kręgowego. Neurochirug który mnie operował powiedział że nic nie może zrobić, źe to jest miejsce "nieoperacyjne" że za duże ryzyko, że muszę czekać na większe deficyty neurologiczne... czyli co? mam czekać aż całkiem przestane chodzić? Czy aż ból pozbawi mnie oddechu? Czy ktoś też boryka się z przepuklinami piersiowymi? Moze wie co robić?
Początkująca
08-04-2015, 08:57:46

Witaj Moniak,
Wreszcie znalazłam pokrewną duszę, a właściwie pokrewny kręgosłup. Jestem po operacji dwóch poziomów w kręgosłupie szyjnym (2013 r.). W 2014 r. sypnęła się reszta kręgosłupa. Wszystkiego nie ma co opisywać, bo to zbyt pospolite, ale najważniejsze dla nas: "Na poziomie Th7-Th8 masywna pośrodkowa, dokanałowa przepuklina krążka m-kręgowego, która uciska rdzeń. Wymiar AP masy przepukliny wynosi 5 mm. Wskazana konsultacja neurochirurgiczna." Mój neurochirurg powiedział to samo, co Twój. Ja mam 55 lat, mieszkam w okolicy Warszawy.
Początkująca
08-04-2015, 10:45:44

Witaj cynamon99 mimo tak smutnych okolicznosci ciesze sie ze jest ktos kto tak jak ja boryka sie z ta przypadłoscia. Podobno przepukliny w odcinku piersiowym sa rzadkoscia więc jesteśmy "wyjątkowe" ( choć szczerze dziękuje za to wyróżnienie). Ja mam 38lat i mieszkam w Warszawie. Wczoraj jak bylam na kontroli w szpitalu jedna pacjentka powiedziala mi ze przepukliny piersiowe leczą w kostancinie (ale nie zweryfikowałam jeszcze tej informacji). Jak radzisz sobie z codziennością? Pracujesz? Gdzie się leczysz? Bardzo serdecznie Cie pozdrawiam
Początkująca
08-04-2015, 11:23:21

Hej, Moniak
Leczą, ale nie te centralne, pośrodkowe, czy jak je zwał... Od stycznia nie pracuję, staram się o rentę - jestem na etapie odwołania do sądu. Codzienność ze zmianami nieoperacyjnymi w trzech odcinkach kręgosłupa jest taka sobie... Słabe rączki, słabe nóżki (i bardzo wychudzone), no i najgorszy ból od piersiowego. Porównuję go z bólami porodowymi. Przy niekontrolowanym skręcie tułowia, czasami kichnięciu, czasami przy kasłaniu, a czasami zupełnie nie wiadomo dlaczego. Pan doktor powiedział, żebym się przyzwyczaiła, bo zoperuje mnie dopiero jak przestanę chodzić.
Początkująca
08-04-2015, 11:26:03

Jestem pacjentką dr Kunerta z Banacha, tam też miałam operację.
Ja też Ciebie bardzo pozdrawiam. Jesteś pierwszą osobą, która ma podobny problem do mojego.
Początkująca
08-04-2015, 13:22:18

ja lecze sie u dr Jagielskiego w szpitalu MSWiA i też wczoraj mi powiedział że lepiej nie bedzie, ostatnia operacja odcinka ledźwiowego nie przyniosła efektu i też powiedział że boi sie otwierac mnie 4 raz na tym odcinku. Bóle są takie że dosłownie wije sie po łóżku, aż mam chec odgryźc sobie bolące nogi, rece dretwieją aż do bezwładu ( musi mi je ktoś przekładac) , nie przespane noce bo ból w klatce przypomina zawał, kichniecie-ból, kaszlniecie-ból, głebszy wdech-ból.... to nie jest życie.... i jeszcze to że mamy czekac ..... to jak czekanie na wykonanie wyroku.... też złożyłam dokumenty do zusu o rente, czekam na komisje. Rozumiem że skoro jesteś na etapie sądu to zus cie OZDROWIŁ i odmówił?
Początkująca
08-04-2015, 15:41:58

No tak, ozdrowił i odmówił. Wcześniej odmawiał mi rehabilitacji w ramach prewencji rentowej, że niby zbyt intensywna i forsowna dla mnie ale do roboty, to i owszem, jak najbardziej. Sąd wyznaczył dwóch rzeczoznawców - neurologa i ortopedę - orzeknie na podstawie ich opinii. Druga wizyta 20 kwietnia. Jestem pełna nadziei, bo przecież z czegoś trzeba żyć. Trzymam kciuki, za nas obie.
Początkująca
09-04-2015, 08:35:41

To trzymam kciuki zeby ci sie udalo wygrac z zusem. :) wczoraj koleżanka dała mi namiary na jeszcze jednego lekarza. Podobno w szpitalu na linldleya jest coś takiego jak poradnia chirurgii kręgosłupa. Słyszałaś coś może o tym?
Wtajemniczona
13-04-2015, 14:51:06

Hej
Może i ja dorzucę coś od siebie.
Jestem właścicielką 6 przepuklin - 3 na poziomie szyjnym (jedna zoperowana), dwie w piersiowym, jedna w lędźwiowym.
Owszem piersiowe operuje się w ostateczności, ale można z nimi coś zrobić.
Mnie bardzo pomogła terapia manualna.
Tylko trzeba znaleźć odpowiedniego fachowca. Obydwoje jesteście z Warszawy, więc problemu nie piwinno być. Ja korzystałam z pomocy G. Balika i M. Brożyńskiego. Opròcz tego byłam na rehabilitacji w Busku ( szpital wojskowy) i dwa razy w Krojantach.
Kolejny rezonans pokazał, że przepukliny się zmniejszyły i ból również.
Także nie załamujcie rąk tylko się rehabilitujcie ( żadna reh zusowska- to strata czasu )
Pozdrawiam
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
13-04-2015, 14:57:35

W przypadku braku poprawy można też skorzystać z oferty poradni leczenia bòlu. Mają tu specjalne stymulatory do leczenia bòlòw kręgosłupa.
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: