Mojra, w odpowiedzi na Twoje pytanie o rehabilitację poszpitalną.
-Prewencja rentowa ZUS
https://www.zus.pl/swiadczenia/prewencja-i-rehabilitacja/prewencja-rentowa/kierowanie-na-rehabilitacje-lecznicza-w-ramach-prewencji-rentowej-zus
W linku wszystkie informacje, łącznie z wykazem placówek stacjonarnych i ambulatoryjnych.
- NFZ Uzdrowiskowy szpital rehabilitacyjny, pobyt bezpłatny. Skierowanie z załączonym xero wypisu składamy w NFZ.
- Rehabilitacja szpitalna. Skierowanie z załączonym xero wypisu i istotnej dokumentacji (MRI, Rtg) wysyła się na adres wybranego ośrodka. Ja z wielokrotnych pobytów bardzo polecam WSZUR Busko Zdrój. W zakładce 'oferta' dostępne informacje o zasadach kwalifikacji.
Wszystkie wyżej wymienione formy rehabilitacji poszpitalnej są od siebie niezależne. Skierowanie może wystawić lekarz z oddziału lub specjalista neurochirurg, neurolog, ortopeda, specj. reh. na wizycie kontrolnej ale w krótkim czasie po pobycie w szpitalu.
Co do innych obiektów uzdrowiskowych realizujących taką rehabilitację nie mam wiedzy. Trzeba by wejść na stronę wybranego obiektu i zasięgnąć informacji u źródła. Jest jeszcze rehabilitacja szpitalna ogólnoustrojowa ale to ewentualnie na późniejszy czas, przy zaostrzeniach dolegliwości, z dłuższym okresem oczekiwania.
Jeżeli coś jest niejasne, proszę pytać zwłaszcza o polecany ośrodek.
Z mojego doświadczenia, lekarze mają w temacie małą wiedzę i trzeba podpowiadać. Co prawda mój ostatni pobyt szpitalny był w 2019 r. ale raczej nic się nie zmieniło.
Zumba, mam nadzieję, że okład żelowy, który Ci doradziłam przynosi chociaż trochę ulgi, daj znać proszę.