Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
17-02-2023, 21:21:15

kasiaka86 2023-02-17 21:39:49
ja mam blisko rdzenia wypadnięty dysk ale drętwienie, ciągniecie ręki jak samo przyszło tak też odeszło (no może po. 1 wizycie u fizjo, wcisnął mi ;);) ) no i już narazie operacja odroczona a stawiać chcą na reh masakra.
a jak uciska to jakie najgorsze objawy się ma?
Kasiu , niewiem jakie się ma najgorsze. Ja prawie rok chodziłam z bólem ręki, głowy z tyłu ramion, drętwienie ręki też się pojawiało. Przechodziło na jakiś czas i wracało silniejsze.Operacje odwolywalam dwa razy,bo nie bolało,wkoncu miałam już poprostu dość tego bólu. Ale mi powiedzieli ,że z uciskiem jakikolwiek wypadek równa się paraliż. Miałam zakaz terapii manualnej aby nie pogorszyć sprawy. Rehabilitantka też nie chciała mnie dotknąć (mam na myśli tu masaże, ćwiczenia) bo się bała. Teraz owszem boli czasem,ale to już jest zupełnie inny ból. Czuje ,że to od przeciążenia. To już nie jest to samo 😉
Forumowiczka
17-02-2023, 21:22:16

kasiaka86 2023-02-17 22:12:28
Mojra44 2023-02-17 22:08:24
Ale byłaś u lekarza od rehabilitacji na NFZ czy prywatnie?
NA NFZ, wykorzystałam skierowanie od ortopedy co dał mi na początku diagnozy i zapisałam się do poradni rehabilitacyjnej. .a prywatnie idę do fizjo poleconego przez Hamer :)
Ok.
Mojra
Początkująca
17-02-2023, 21:34:18

Gość 2023-02-17 22:21:15
Kasiu , niewiem jakie się ma najgorsze. Ja prawie rok chodziłam z bólem ręki, głowy z tyłu ramion, drętwienie ręki też się pojawiało. Przechodziło na jakiś czas i wracało silniejsze.Operacje odwolywalam dwa razy,bo nie bolało,wkoncu miałam już poprostu dość tego bólu. Ale mi powiedzieli ,że z uciskiem jakikolwiek wypadek równa się paraliż. Miałam zakaz terapii manualnej aby nie pogorszyć sprawy. Rehabilitantka też nie chciała mnie dotknąć (mam na myśli tu masaże, ćwiczenia) bo się bała. Teraz owszem boli czasem,ale to już jest zupełnie inny ból. Czuje ,że to od przeciążenia. To już nie jest to samo 😉
no właśnie to jest KWAS, mi też neurochirurg powiedział, że lepiej nie reh, bo może być gorzej ;/ jak miałam więcej objawów czyli głównie drętwienie, ciągnięcie ręki , jak odeszło to i jest "tylko" sztywność karku i ból przy ruszaniu głową to już nie do operacji a do reh, chore...ale to kolejny lekarz mówił, muszę wrócić do tego pierwszego, niech coś doradzi....boje się trochę. Zobaczymy co powie fizjoterapeuta, czy podejmie się tematu....
boje się też , że jak wróci większy ból to mnie zmiecie...bo na początku był niewinny ból taki porównywalny do przewiania, złej pozycji spania, potem lekkie uzdrowienia do zerowych objawów a potem doszły te drętwienia, bóle ręki ...to ciekawe co następne ... ;/;/
Forumowiczka
19-02-2023, 12:46:43

Mojra, w odpowiedzi na Twoje pytanie o rehabilitację poszpitalną.
-Prewencja rentowa ZUS
https://www.zus.pl/swiadczenia/prewencja-i-rehabilitacja/prewencja-rentowa/kierowanie-na-rehabilitacje-lecznicza-w-ramach-prewencji-rentowej-zus
W linku wszystkie informacje, łącznie z wykazem placówek stacjonarnych i ambulatoryjnych.
- NFZ Uzdrowiskowy szpital rehabilitacyjny, pobyt bezpłatny. Skierowanie z załączonym xero wypisu składamy w NFZ.
- Rehabilitacja szpitalna. Skierowanie z załączonym xero wypisu i istotnej dokumentacji (MRI, Rtg) wysyła się na adres wybranego ośrodka. Ja z wielokrotnych pobytów bardzo polecam WSZUR Busko Zdrój. W zakładce 'oferta' dostępne informacje o zasadach kwalifikacji.
Wszystkie wyżej wymienione formy rehabilitacji poszpitalnej są od siebie niezależne. Skierowanie może wystawić lekarz z oddziału lub specjalista neurochirurg, neurolog, ortopeda, specj. reh. na wizycie kontrolnej ale w krótkim czasie po pobycie w szpitalu.
Co do innych obiektów uzdrowiskowych realizujących taką rehabilitację nie mam wiedzy. Trzeba by wejść na stronę wybranego obiektu i zasięgnąć informacji u źródła. Jest jeszcze rehabilitacja szpitalna ogólnoustrojowa ale to ewentualnie na późniejszy czas, przy zaostrzeniach dolegliwości, z dłuższym okresem oczekiwania.
Jeżeli coś jest niejasne, proszę pytać zwłaszcza o polecany ośrodek.
Z mojego doświadczenia, lekarze mają w temacie małą wiedzę i trzeba podpowiadać. Co prawda mój ostatni pobyt szpitalny był w 2019 r. ale raczej nic się nie zmieniło.
Zumba, mam nadzieję, że okład żelowy, który Ci doradziłam przynosi chociaż trochę ulgi, daj znać proszę.
Początkująca
19-02-2023, 17:01:50

Hamer
Okład jest bardzo fajny stosuje kilka razy dziennie nawet teraz piszę z okładem ale niestety przynosi ulgę na moment
Jutro mam wizytę i muszę pogadać z lekarzem bo znów jestem na tramalu
Ból praktycznie nie odpuszcza rano jak się budzę to już z bólem do tego to rozpychanie w gardle Kurcze nie wiem co się stało przecież było tak dobrze😪
Początkująca
19-02-2023, 17:38:32

Cześć Wszystkim! Piszę po raz pierwszy choć śledzę forum od dłuższego czasu. Jestem po dwóch operacjach: 2021 C6-C7 i C4-C6 w grudniu 2022. Dla tych, którzy są przed i mają obawy - nie bójcie się!!! Życie z niemijającym bólem i tykającą bombą w postaci ucisków na rdzeń nie ma sensu.... Grunt to dobre nastawienie. Operacja ma pomóc Wam wrócić do normalnego życia. W moim przypadku tak jest! 2 miesiące po zabiegu czuję się rewelacyjnie, wszystkie dolegliwości ustąpiły, jest chęć do życia!!!
Początkująca
19-02-2023, 17:45:30

kasiaka86 2023-02-17 22:34:18
Gość 2023-02-17 22:21:15
no właśnie to jest KWAS, mi też neurochirurg powiedział, że lepiej nie reh, bo może być gorzej ;/ jak miałam więcej objawów czyli głównie drętwienie, ciągnięcie ręki , jak odeszło to i jest "tylko" sztywność karku i ból przy ruszaniu głową to już nie do operacji a do reh, chore...ale to kolejny lekarz mówił, muszę wrócić do tego pierwszego, niech coś doradzi....boje się trochę. Zobaczymy co powie fizjoterapeuta, czy podejmie się tematu....
boje się też , że jak wróci większy ból to mnie zmiecie...bo na początku był niewinny ból taki porównywalny do przewiania, złej pozycji spania, potem lekkie uzdrowienia do zerowych objawów a potem doszły te drętwienia, bóle ręki ...to ciekawe co następne ... ;/;/
Szczerze...z mojego doświadczenia wiem, że dopóki ucisk nie zostanie usunięty operacyjnie, nieprzyjemne historie będą powtarzać się i nie ma co łudzić się, że to samo zniknie... Poza tym, jeśli trafisz na stół operacyjny we względnie dobrej kondycji fizycznej, nie wymęczona bólem - dużo łatwiej będzie po! Organizm szybciej zregeneruje się...
Początkująca
19-02-2023, 20:47:40

Zumba123 2023-02-19 18:01:50
Hamer
Okład jest bardzo fajny stosuje kilka razy dziennie nawet teraz piszę z okładem ale niestety przynosi ulgę na moment
Jutro mam wizytę i muszę pogadać z lekarzem bo znów jestem na tramalu
Ból praktycznie nie odpuszcza rano jak się budzę to już z bólem do tego to rozpychanie w gardle Kurcze nie wiem co się stało przecież było tak dobrze😪
Miejmy nadzieje, że lekarz coś podpowie jak ulżyć w bólu! :( ciężko to wszystko :(
Początkująca
19-02-2023, 20:52:13

Też mam taką nadzieję bo naprawdę nie wiem co się stało- było tak dobrze byłam taka szczęśliwa- A tu masz nie można się cieszyć chyba za wcześnie🫣
Jak już wspomniałam we wcześniejszych wpisach Mam nadzieję że jutro dostanę na jakieś badanie kontrolne żeby zobaczyć czy wszystko okej
Początkująca
19-02-2023, 21:02:29

nahak1983 2023-02-19 18:45:30
Szczerze...z mojego doświadczenia wiem, że dopóki ucisk nie zostanie usunięty operacyjnie, nieprzyjemne historie będą powtarzać się i nie ma co łudzić się, że to samo zniknie... Poza tym, jeśli trafisz na stół operacyjny we względnie dobrej kondycji fizycznej, nie wymęczona bólem - dużo łatwiej będzie po! Organizm szybciej zregeneruje się...[/CYTAT
Hej Nahak! Miło czytać takie wiadomości, że jesteś po operacji i dobrze się masz! Oby tak dalej!!! :)
Dziękuję, że odp na mój post!
Mnie na szczęście jeszcze nie uciska w rdzeń ale narazie dość dobrze się mam, znaczy objawy wszystkie nie ustąpiły i nie daje o sobie zapomnieć ale da się „jakoś” żyć. Obecnie pokładam nadzieję w reh, chociaż tą co mam rozpisaną wcale nie jestem przekonana, że jest odpowiednia ale to tylko za sprawą jak mnie ta lekark po macoszemu potraktowała. Za tyg mam fizjo prywatnie może więcej uwagi poświeci i opowie co planuje i jakie są możliwości.
Za tyg też mam wizytę u neurochirurga , który jako pierwszy mnie diagnozował i kierował na operacje ale sama nie wiem czy iść, jestem tak skołowana, że nawet nie wiem czy jest sens iść a jeśli tak to po co :( :( za dużo się dzieje i to w krótkim czasie, że nie wiem czy dobre decyzje podejmuje :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: