Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
24-11-2022, 23:42:59

Badanie MR kręgosłupa C wykonano w sekwencji FRFSE (obrazy T2-zależne oraz T2-zależne Fat-Sat), SE (T1-zależne) w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych bez użycia środka kontrastującego. Obrzęk zapalny błony sluzowej zatok przynosowych. Zmniejszenie lordozy szyjnej. Wysokość trzonów kręgów zachowana. Obniżenie krążka międzykręgowego na poziomie C 5.6.7 Na poziomie C -4- 7 dehydratacja krążka międzykręgowego.łagodne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych , . Osteofity drobne na krawedziach trzonów. Na poziomie C 3.4 protrusio , opbrzek pierścienia dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie C 4.5 . protrusio dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne . Na poziomie C5.6 extrusio / dysku . Stenoza 6 mm kk. Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie C 6.7. protrusio dysku . Zniesienie przedrdzeniowej rezerwy płynowej .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Badanie nie uwidoczniło obszarów nieprawidłowych sygnałów w obrębie szyjnego odcinka rdzenia kręgowego - W obrębie uwidocznionych struktur kostnych nie stwierdzono obszarów destrukcji
Witam -wyzej moje RM odcinka szyjnego a niżej ledzwiowego - czekam na konsultacje u neurochirurga.Prosze zerknijcie i napiszcie co o tym sądzicie.
Mojra
Forumowiczka
24-11-2022, 23:49:08

Poglebienie lordozy .Skolioza prawa. Wysokość trzonów kręgów zachowana. Obniżenie dysku na poziomie L 2.3 i 4.5 Obniżenie sygnału T2 dysku na poziomie L 2.3 i 4.5 dehydratacja. , łagodne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych z nierównym zarysem blaszek granicznych , Osteofity drobne na krawędziach trzonów. Wypukliny dotrzonowe /g. Schmorla/ powierzchni stawowych trzonów.th. W obrębie trzonów - hiperintensywne obszary w obrazach T1 i T2 zależnych o typie ognisk stłuszczenia /przebudowy tłuszczowej szpiku/. Przykrążkowe partie trzonu kręgowego L.-4.5. - wykazują cechy Modic II (zwyrodnienie tłuszczowe) .Modi c I L 2. Na poziomie L 2.3 protrusio dysku . Ucisk worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , intensywnie , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie L . 3.4 protrusio dysku . Ucisk worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego lewego . Na poziomie L .4.5 extrusio / dysku . stenoza kk 7 mm. Ucisk / intensywny/ worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , ucisk korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Na poziomie L . 5,s 1 protrusio extrusio / dysku w przestrzenie tluszczowej epiduralnej. . Ucisk / intensywny/ worka oponowego .Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne , intensywnie po stronie prawej , siegające korzenia nerwu rdzeniowego prawego i lewego . Badanie nie uwidoczniło obszarów nieprawidłowych sygnałów w obrębie stożka rdzenia i nici ogona . W obrębie uwidocznionych struktur kostnych nie stwierdzono obszarów destrukcji .
Z góry dziękuję za opinię.
Mojra
Początkująca
25-11-2022, 11:12:42

Witam wszystkich
jestem tutaj nowa ale uważnie śledzę forum gdyż podobnie jak większość z was i jestem po operacji kręgosłupa szyjnego która miała miejsce 28 października. Operowane Miałam trzy poziomy plus stabilizacja na chwilę obecną w porównaniu do tego jak czułam się przed operacją czuję się fantastycznie większość objawów ustąpiła praktycznie od razu Jedyne co mnie męczy to nadal piski w uszach ale już nie tak duże jak przed operacją zalogowałam się tylko dlatego żeby powiedzieć wszystkim tym co panicznie boją się zabiegu że Strach ma wielkie oczy owszem bywają dni gorsze i lepsze ale w porównaniu do tego jak czułam się przedtem że już praktycznie nie funkcjonowałam to teraz jestem nówka sztuka
gość
25-11-2022, 12:47:23

Treść zablokowana przez moderatora

gość
27-11-2022, 08:33:02

Dzień dobry. Chciałabym zapytać osoby, które są po operacji kręgosłupa szyjnego, ile czasu chodziły na fizjoterapię? Dopiero zaczęłam chodzić i zastanawiam się, ile czasu zajmie mi fizjoterapia.
gość
27-11-2022, 14:18:14

Ja niestety nie pomogę bo jeszcze nawet nie dostałam zgody na rehabilitację od lekarza który mnie operował Mam nadzieję że ktoś się odezwie bo ja też miałabym kilka pytań ale jakoś tak bardzo cicho na tym forum.
Chciałabym na przykład zapytać co znaczy dysektomia i stabilizacja asculap ?wizytę u Lekarza mam dopiero za miesiąc i wtedy go zapytam ale jakoś tak ciekawość bierze górę.
Forumowiczka
28-11-2022, 23:39:22

Fizjoterapia to temat rozpatrywany indywidualnie zarówno przez pacjenta- samopoczucie, odzyskiwanie sprawności, jak też przez neurochirurga- metoda operacji, podejście do konieczności takiego usprawniania. Bywają osoby, którym wystarcza samodzielnie wykonywanie ćwiczeń izometrycznych po krótkim instruktarzu, albo tylko stopniowe wdrażanie w codzienne czynności, są też rehabilitacje wielotygodniowe.
Dyscectomia- usunięcie dysku
Stabilizacja asculap- klatka międzytrzonowa osadzana w przestrzeni międzytrzonowej, w miejsce usuniętego dysku. Aeskulap to system (rodzaj, firma) oprzyrządowania.
Początkująca
29-11-2022, 14:27:19

Dziękuję za odpowiedź
A mam jeszcze jedno pytanko Czy miesiąc po operacji miał ktoś jeszcze tak że po chwili chodzenia głowa robiła się taka ciężka i muszę się położy? ja ogólnie czuję się bardzo dobrze tylko to mnie ogranicza nie odczuwam jakiegoś większego bólu ani nic podobnego po prostu zaczyna mi ciążyć jakby cała głowa i robi się Gula w gardle wtedy muszę się położyć a drugie pytanie Jak długo mogą utrzymywać się jeszcze piski w uszach czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z tymi dolegliwościami po operacji Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatni mój post był jako gość ale to ja jestem od pytania dysektomia i stabilizacja aesculap
gość
06-12-2022, 21:10:27

Czy ktoś miał przypadek, że usunęli mu nieprawidłowy dysk (pomylili odcinki)?
Iwona
Forumowiczka
10-12-2022, 21:53:27

Boże to jak pomylić lewą nogę z prawą . O kończynach czasami słychać ale o odcinkach kręgosłupa to już raczej mniej.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: