Witam jakiś czas temu pisałem o swojej szyi.
C3/4 – C6/7:
- tylno-dwuboczne wypukliny krążków międzykręgowych, wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów
międzykręgowych, powodują modelowanie brzusznej i tylno-bocznej powierzchni worka oponowego (z utratą
płynowej rezerwy buforowej i odcinkowym przyleganiem do rdzenia), zwężenie zachyłków bocznych i
otworów międzykręgowych, stwarzając warunki do wystąpienia konfliktów korzeniowych;
- lewe otwory międzykręgowe nieco bardziej zwężone niż prawe;
- cechy
stenozy kanału kręgowego na poziomie C4/5 – C6/7 – wymiar AP 9-10mm – najbardziej zwężony na
poziomie C5/6 9mm;
Zmianom tym towarzyszy niewielka osteofitoza krawędzi trzonów.
Zniesienie fizjologicznej
lordozy.
Przeszedłem rehabilitację, która nic nie dała. Wręcz nie mogłem robić ćwiczeń izometrycznych(jeśli się mylę z nazwą to przepraszam) bo robiło mi się słabo i odlatywalem. Na
rehabilitacji poznałem Pana, który był po operacji szyjnego. Polecił mi doktora Rafała Koniecznego, który przyjmuje w Warszawie. 2 tygodnie temu miałem wizytę u doktora, który stworzył że jest potrzebna operacja i to na dwóch poziomach. Pogodziłem się z tym i chcę tej operacji, bo objawy bardzo utrudniają podstawowe funkcjonowanie. Chciałem zapytać o opinie, może ktoś operował się u Pana Koniecznego? Aktualnie czekam na ustalenie terminu zabiegu.