Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
17-12-2020, 18:42:31

Marta mogę Ci napisać, że nie jest to takie straszne jak się wydaje. Też miałam robione dwa poziomy miesiąc temu i jest całkiem dobrze (stan i dochodzenie do siebie po operacji to kwestia indywidualna). Jeśli chodzi o szpital to, tak w drugiej dobie pionizują, ja wyszłam ze szpitala 4 dni po zabiegu.Po zabiegu dwie lub trzy doby robią jeszcze rtg kontrolne. Niestety są takie czasy, że trzeba w szpitalu być bez odwiedzin ale personel jest jak najbardziej pomocny jeżeli jest taka potrzeba. Dodawałyśmy tu listę do spakowania do szpitala, bardzo przydatna, skorzystaj i polecam walizeczkę na kółkach, będzie Ci latwiej. W zależności od lekarza czasem trzeba nosić kołnierz przez 4 tygodnie. Głowa do góry, też się strasznie bałam. Jak trzeba to trzeba i nic na to nie poradzimy. A gdzie będziesz operowana?
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Początkująca
17-12-2020, 18:47:08

Kasiu bardzo Ci dziękuje za odpowiedz.
Dzięki za rady, mam walizkę na kółkach 😂
Jakie macie implanty? Ja mam niby mieć jakieś plastikowe, a inny lekarz mówił, ze robią tytanowe. Nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat, które lepsze/gorsze.
Jak się czujecie teraz? A jak było po wyjściu ze szpitala.
Duża jest blizna?
Początkująca
17-12-2020, 18:48:59

Daagula
Dzięki za odpwiedz.
Poszukam tej listy 😉
Ja będę operowana w Lesznie.
Wtajemniczona
17-12-2020, 19:26:46

Wyszłam w trzeciej dobie po operacji. Blizna ok 4-5cm. Na drugi dzień po operacji zrobili rtg. U mnie akurat kołnierz tylko do samochodu. Walizka na kółkach jest ok ale ręce nie mają sił więc niech będzie lekka hihi.
Po operacji czułam się na pewno lepiej niż przed, a później to różnie. Każdy inaczej zdrowieje. Minęło już 5 tygodni i z tygodnia na tydzień widać różnice.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Forumowicz
17-12-2020, 20:42:41

MartaBcn 2020-12-17 09:09:06
Wiem, że pionizują w drugiej dobie... i tylko tyle wiem :(
Marta
Nie do końca jest to prawda. Mnie nikt nie pionizował, nikt mi nie nakazywał leżeć.
Po zabiegu i po odespaniu narkozy ( nie długo - kilka godzin) wstałem i chodziłem jakby nigdy nic. Może trochę oszołomiony, nadpobudliwy że już po. Ot i wsio.
Na sali leżał facet któremu operowano lędźwie. Jego też nikt nie pionizował. Wstał i chodził. W szpitalu spędziłem 9 dni ( w tym prawie tydzień czekałem na "okienko" abym mógł wskoczyć na stół operacyjny) i nie zauważyłem "pionizacji".
Skąd to pionizowanie się tutaj wzięło - nie wiem. Był ktoś pionizowany ?
Na czym to polega ?
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
17-12-2020, 21:12:32

kawo 2020-12-17 21:42:41
Skąd to pionizowanie się tutaj wzięło - nie wiem. Był ktoś pionizowany ?
Na czym to polega ?
Kawo mi nie wolno było wstać po zabiegu (chociaż ja i tak wstałam, na tyle dobrze się czułam), na następny dzień przyszła rehabilitantka i dopiero przy niej można wstać i spaceruje z Tobą przez jakieś 10 minut po korytarzu, sprawdza jak chodzisz czy nie kręci Ci się w głowie itp. To właśnie pionizowanie.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
17-12-2020, 21:17:45

MartaBcn 2020-12-17 19:47:08
Jak się czujecie teraz? A jak było po wyjściu ze szpitala.
Duża jest blizna?
Ja się bardzo dobrze czułam po szpitalu, czasem pobolewało ramię i ręka. Teraz jest ok, jak przesadzę to kark trochę boli. Tylko coś ostatnio często mam gule w gardle.
Początkująca
17-12-2020, 21:33:04

Dziękuje Wam.
Napiszcie proszę czy znacie różnicę pomiędzy tymi implantami i czy tez macie plastikowe.
Wtajemniczona
18-12-2020, 00:13:28

MartaBcn 2020-12-17 22:33:04
Dziękuje Wam.
Napiszcie proszę czy znacie różnicę pomiędzy tymi implantami i czy tez macie plastikowe.
Witaj,
Implanty generalnie dzielą się na sztywne (takie, które scalają dwa sąsiadujące kręgi łącząc je w jeden segment) i ruchome (które „udają” dysk) z zachowaniem ruchomości. Są zbudowane z różnych materiałów, ale zapewniam, że nie ma plastikowych . Rodzaj implantu dobiera operator uwzględniając stan pacjenta. Bierze się pod uwagę stopień zwyrodnienia i to czy jest zachowana jakakolwiek ruchomość na danym poziomie, czy już samoistnie dokonała się stabilizacja i brak ruchomości. Innymi słowy, jeżeli zmiany w dyskach są „świeże”, np. powypadkowe można pokusić się o implanty ruchome. Niestety znacznie droższe, trudniejsze do założenia i wymagające odpowiedniego sprzętu. Nie każdy szpital ma podpisaną umowę na takie zabiegi i wtedy nie są refundowane. Jeżeli szpital ma zakontraktowane może to robić w ramach NFZ. Jeżeli zmiany zwyrodnieniowe są znaczne, dysk jest całkowicie zdegenerowany, są liczne osteofity to najcześciej ruchomości już nie ma. Wtedy zakłada się implanty sztywne. Utrata ruchomości w takiej sytuacji jest prawie niezauważalna. Często pacjenci szybciej wracają do formy przy sztywnej stabilizacji. Jeżeli dodatkowo kręgosłup w odcinku operowanym ma cechy niestabilności (kręgi przsuwają się) często zakłada się dodatkową stabilizację w postaci tzw. płytki przedniej przekręconej do kręgów śrubami.
Ja jestem 6 lat po zabiegu na dwóch poziomach. Miałam uszkodzone dwa dyski w wypadku samochodowym z zerwaniem więzadła przedniego kręgosłupa. Mam założone dwa implanty ruchome.
Co do uruchomienia po operacji w moim szpitalu pierwszą dobę po zabiegu spędza się na oddziale wzmożonego nadzoru i nie wychodzi się z łóżka. Ja byłam operowana ok 9:30, zabieg trwał ok 4 godzin, bo był dość skomplikowany w moim przypadku, potem spędziłam 3 godziny na sali wybudzeniowej (źle zniosłam narkozę). W zasadzie tego dnia praktycznie nie pamietam, tyle co mąż mi opowiadał Ale nie mogę powiedzieć żebym cierpiała. Koło południa kolejnego dnia usiadłam na łóżku i zostałam przewieziona na wózku na swoją salę. Wtedy już czułam się dobrze. Pochodziłam kilka minut po sali, postawiłam męża na czatach i poszłam pod prysznic się wykąpać bo czułam się okropnie nieświeżo. Oczywiście włosy tez musiałam umyć i jakoś dałam radę. Wyszłam do domu w 4 dobie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
18-12-2020, 07:00:27

Nie zawsze jest różowo.
Byłam operowana 2 listopada. Ludzi na oddziale wcale nie mniej, za to lekarzy i pielęgniarek, zwłaszcza pielęgniarek, na pewno mniej. Wszystko robione jest w pośpiechu. Dla mnie znalazła czas jwdynuw młoda Pani doktor, która pokazała, jak najlepiej zakładać kołnierz, jaki przyjmować pozycje. A jest to ważne, zwłaszcza, że ja noszę kołnierz 2 miesiące po operacji. Pionizacja? Tak, jak wszystko dobrze pójdzie. U mnie nie poszło. W piątej dobie zostałam, praktycznie leżąca wypisana do domu z powodu covidu na oddziale.
Po 10 dniach trzeba zdjąć szwy. Nawet z tym był problem, bo nikt nie chciał tego zrobić, nawet prywatnie. W końcu zrobił to znajomy ortopeda.
Pani, która leżała ze mną na sali z powodu lędźwi, znajomą pielęgniarka powiedziała, żeby przełożyła operację na inny czas.
Ja też jestem tego zdania. Czuję się źle i nie wiem, kiedy dojdę do formy.
Kontrolne rtg ja mam dopiero teraz, nikt w szpitalu nawet o tym nie wspominał.
Jak widzisz, wszędzie różowo nie jest.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama:
Reklama:
Reklama: