Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-01-2020, 16:09:12

AgaZielona 2020-01-12 20:21:24
Wojtku, a przypomnij mi, na którą stronę miałeś ucisk?
Pytam, bo ja miałam na lewą i po operacji te dolegliwości pojawiły się nasilone po prawej stronie, co mnie początkowo zdziwiło. Obecnie prawa już się ustabilizowała, a lewa zaczęła dokuczać ponownie.
No własnei ..JA miałem uciś na prawą stronę, moja przepuina była b.duża.. chyba 10mm..
Napewno ustały prawostronne objawy, zawroty głowy , mdłości..
A teraz przyszło ból miedzyłopatkoowy promieniujący do lewej strony ...
Wczoraj spróbowałem piłki tenisowej i oparty o ścianę masowałem (rozbijałem delikatnie te mięsnie po lewej stronie kręgosłupa i pod łopatką...
Kurde troche pomogło.....polecam..dziiaj powtórzyłem miejce ucisku bardzo bolały ale jak by ten mięsien bym mniej napiety
gość
13-01-2020, 16:11:53

AgaZielona 2020-01-12 20:17:12
Hmmm....no właśnie nie wiem, czy super. Rozumiem, cieszy Cię fakt, że mamy podobnie, tylko ja męczę się do dzisiaj! 2,5 m-ca po! I powstaje pytanie, co dalej? Jak żyć? Mi to bardzo utrudnia funkcjonowanie, jakość mojego życia dzisiaj, a przed operacją to duża różnica.
I mój operator także wtedy zabronił ćwiczeń. W sumie zaczęłam ćwiczyć dopiero po 8 tyg I myślę, że to późno, mam na myśli neuromobilizację. I podobnie też mam nerwicę po operacji. Próbowałam też relaksacyjnych masaży, ale mi nie pomogło. Obecnie korzystam z terapii czaszkowo-krzyżowej, jestem po jednej sesji, więc trudno mówić o efektach. Ból mi się zmienia, dzisiaj jest tak, że dokucza parzenie karku, ramion, bólą mnie kości, w szczególności poziom pod operowanym. I zdarza się, że palce u dłoni mi skaczą same, w nocy budzą mnie drętwienia.
Pomimo dolegliwości staram się żyć, wróciłam na studia, ale mam tak, że po każdym zjeździe wracam i padam, dosłownie nie mogę wytrzymać bólu i zasypiam z przeciążenia. Podobnie w tygodniu muszę się ograniczać, bo organizm i tak to odreaguje.
Zdaję sobie z tego sprawę, że to był poważny zabieg i ingerencja w układ nerwowy rozchwiała cały organizm. Tylko z biegiem czasu męczy mnie to coraz bardziej, i powstają moje obawy, kiedy to się skończy, w ten sposób powstaje błędne koło...
Moj operator owidziął mi to samo..
TO jest bardzo poważny zabieg któy ingeruje w miesnie nerwy również w psychike...
I trzeba czasu..
Wtajemniczona
14-01-2020, 07:06:13

Wojtku,
Cieszę się, że uciski Ci pomagają. Tylko zamiast działać na własną rękę, może spróbuj umówić się do fizjoterapeuty. Ja korzystałam także z ucisków, tylko mi nie pomagały, przeciwnie ból narastał. Dzisiaj mam podobnie, najlepiej mnie nie dotykać 🙃
A co do lokalizacji promieniowania, to widzisz, pojawił się po przeciwległej stronie, tam gdzie było cięcie. Dziwne trochę, ale może faktycznie ma to związek z cięciem, naruszone wszystkie struktury.
Życzę Ci wytrwałości w walce z bólem i jak najmniej tego bólu!
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
gość
14-01-2020, 10:52:09

AgaZielona 2020-01-14 08:06:13
Wojtku,
Cieszę się, że uciski Ci pomagają. Tylko zamiast działać na własną rękę, może spróbuj umówić się do fizjoterapeuty. Ja korzystałam także z ucisków, tylko mi nie pomagały, przeciwnie ból narastał. Dzisiaj mam podobnie, najlepiej mnie nie dotykać 🙃
A co do lokalizacji promieniowania, to widzisz, pojawił się po przeciwległej stronie, tam gdzie było cięcie. Dziwne trochę, ale może faktycznie ma to związek z cięciem, naruszone wszystkie struktury.
Życzę Ci wytrwałości w walce z bólem i jak najmniej tego bólu!
Tak,
Oczywiście..
Juz chiałem iść dzidiaj .. mam taką możliwość ze mam darmowe i kiedy chce (pakiet medyczny specjalnie sobie podniosłem na maxa)
Ale operator powiedział ze do 6 tyg NIC nie wolni.
Twierdzi ze po 6 tyg. następuje zrost kostny tego implantu...
Powiedział równiez ze jezeli on juz sie zacznie to juz nic go nie powstrzyma...a nieodpowiednia fizjoterapia czy prądy mogły by zaburzy ć ten proces..
Równiez zycze jak najszybszego powrotu do zdrowia!!!
Forumowiczka
14-01-2020, 13:17:14

Wojtek,
Czyli widzisz, mój też tak mówił i ja zaczęłam dopiero wczoraj ćwiczenia - w sobotę minęło 5 tygodni od operacji...a po 6 tygodniach dopiero zaczyna się zrost kostny - a następuje do około 12 czasem nawet 18 miesięcy
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
14-01-2020, 19:08:23

Gość 2020-01-14 11:52:09
..a nieodpowiednia fizjoterapia czy prądy mogły by zaburzy ć ten proces..
Dobrze mówił. Wiem to po sobie z tym, że wiem to dopiero teraz. Szczególnie należy uważać na ćwiczenia. Można uzyskać odwrotny efekt.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
14-01-2020, 20:34:45

Właśnie, a ja jestem doskonałym przykładem, jak można zrobić sobie krzywdę. Lekarz mówił, nie ćwiczyć, poczekać 6-8 tyg, a ja nadgorliwa, bo chciałam szybko działać i szybko wrócić do pracy, po ściągnięciu szwów byłam już u fizjo na uciskach. Teraz się nie dziwię, że mnie tak bardzo bolało. I pewnie stąd dalej boli. Zamiast dac możliwość zregenerować się organizmowi, to ja dzialalam. Głupota to mało powiedziane. Ciekawe tylko, jak to się odbije dalej na moim układzie nerwowym.
Wtajemniczona
14-01-2020, 20:38:17

A i pytanie dlaczego fizjo się na to zgodziła??? No brak mi słów do samej siebie. Przynajmniej inni mogą się uczyć na moim błędzie.
Forumowiczka
14-01-2020, 20:50:04

AgaZielona 2020-01-14 21:38:17
A i pytanie dlaczego fizjo się na to zgodziła??? No brak mi słów do samej siebie. Przynajmniej inni mogą się uczyć na moim błędzie.
Wiesz Aga, no różne są szkoły...niby wszędzie w necie są informacje, że izometryczne ćwiczenia już odrazu po operacji...że w drugim tygodniu po operacji już trzeba odwiedzić fizjoterapeutę itp..i to chyba doskonały przykład że nie należy leczyć się przez internet moja fizjo odrazu powiedziała przed operacją - zapytać po operacji kiedy możemy zacząć ćwiczyć...zapytałam i usłyszałam że dopiero po RTG i kontroli po 4 tygodniach zobaczymy - wcześniej nie zdejmować kołnierza i żadnych ćwiczeń - to mój neurochirurg. I tak zrobiłam. Poczekałam, pomeczylam się w kołnierzu, zrobiłam RTG, odhaczylam wizytę i zaczęłam delikatne rozciąganie pod okiem fizjoterapeutki..bo neurochirurg też mówił, że żadnej osteopatii, uciskania, technik manualnych itp. - tylko rozciąganie Ale wiem też, że są różne szkoły odnośnie wytycznych i rehabilitacji po operacji - wszystko zależy od naszego lekarza prowadzącego i tyle...nawet mój neurolog jak pytałam o rehabilitacje to powiedział - zobaczymy co powie neurochirurg na wizycie kontrolnej
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
gość
14-01-2020, 23:08:11

AgaZielona 2020-01-14 21:38:17
Tu Wojtek.
Wiesz ja miałem podobny przypadek z FIZJO..
Z tym ze przed 1 wizytą i Mojego Operatora ale juz po MRI...
I wiesz co powiedział...
ZE jak by był normalny Fizjoterapeuta i pooglądał dobrze MRI to by sie nie brał za jaką kolwiek rehabilitacje...
ALe wiecie jak jest ... Pieniądz nie śmierdzi ...
A my dalej zamiast wierzyć komuś kto nas operował .. kto ma naprawde ogromną wiedze ...leczymy sie przez internet ...I słuchamy ludzi którym nie dali byśmy sie operować??? nieprawda?
Dlatego ja uważam ze jezeli mój operator Powiedział dosadnie ze nie wcześniej .. to piernicze...Nie zbawi mnie jeszcze 3 tygodnie//...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: