Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-10-2017, 16:52:45

gość
08-10-2017, 20:27:22

Cześć, jestem tu nowa i przeglądam ten ciekawy wątek, który dotyczy również mnie.Leczę się na dyskopatię szyjną już od 5 lat, jednak ani rehabilitacja czy basen czy fizjoterapia czy ćwiczenia nie pomagająZnacie może jakiegoś dobrego neurochirurga w Lublinie, który operuje dyskopatię szyjną, gdyż po ostatnich wynikach rezonansu i tomografii już 3 neurochirurgów powiedziało mi, że na operację jeszcze za wcześnie, tylko nic mi nie pomaga a ból jest codziennie lub co 2 dni.Opis mojego rezonansu w skrócie to:
zniesiona fizjologiczna lordoza szyi, dehydratacja częściowa krążków m-kręgowych odcinka szyjnego
C3/C4, C4/C5,C5/C6-uwypuklenie krążków m-kręgowych ze zredukowaniem przedniej przestrzeni płynowej rdzenia. Ognisko sklerotyczne w trzonie th3.Boli często lewa strona szyi z bólem ramienia oraz drętwieniem lewej ręki oraz często ból pod obojczykami i takie lekkie podduszanie w gardle i klatce piersiowej. Czy ktoś z Was miał podobnie? I czy znacie dobrego neurochirurga w Lublinie? Dzięki za pomoc
gość
09-10-2017, 11:35:56

Witaj "nowa"! A może jakiś pseudo, imię?
W Lublinie jest kilku specjalistów od szyi w PSK4 na Jaczewskiego. Najbardziej wziętym jest dr Witold Janusz i prof. Turowski. Może tam się udasz, lub znajdziesz gabinety prywatne, w których przyjmują.
Z opisu MR nie wynika, żeby to był stan nagły i konieczny do operacji. Spróbuj znaleźć dobrego, certyfikowanego fizjoterapeutę manualnego, który powinien pomóc Ci w tych dolegliwościach.
Jeżeli nawet będziesz musiała dojeżdżać do terapeuty, to warto jak najdłużej odsunąć operację.
Poszukaj adresów takich terapeutów w necie i zadzwoń, umów się. Warto.
A tymczasem spróbuj ćwiczeń izometrycznych - jeżeli nie wiesz jak wyglądają, to też poszukaj w necie.
Ciepłe kąpiele, dość ciepły prysznic na bolące okolice rozluźnią Ci mięśnie, plus żele p/bólowe.
Powodzenia, T.
gość
09-10-2017, 12:00:42

Ja lecze sie od prawie 9 mcy takze u terapeuty manualnego i nic.....
Pozdrawiam. S
gość
09-10-2017, 13:44:13

Gość 2017-10-08 18:27:12
fizjo nie mam. (...) korzystam czasem z zabiegów fizjoterapii,
Raczej z zbiegów fizykoterapii, bo jak sama piszesz - fizjo nie masz.
No tak, miałam na mysli że nie korzystam z fizykoterapeuty, zabiegi typu tens czy inne wykupuję raz, dwa razy w roku
gość
09-10-2017, 15:24:20

Odwrotnie! Nie korzystasz z FIZJOterapeuty (terapii manualnej, czy ćwiczeń pod okiem terapeuty), a korzystasz z zabiegów FIZYKOterapii - prądy, terapulsy, laser, itp.
gość
10-10-2017, 10:05:51

Dzięki za podpowiedź i przepraszam za brak ogłady i nie przedstawienie się to chyba z bólu, który paraliżuje mnie codziennieNa imię mam Weronika 36 lat -ćwiczeń izometrycznych już próbowałam i chodziłam na terapię manualną do p.Kuźmicza i p.Chadaja w Lublinie i nie odczułam żadnej różnicy na dłuższą metę-niestety tylko krótko po zabiegu było lepiej, a czekam teraz w kolejce do dr Skórki, ale dopiero na marzec 2018...Do dr Janusza też czekam w kolejce do zapisu, ale nie sądzę, żeby chciał się podjąć operacji skoro wszyscy inni bardzo dobrzy neurochirurdzy mówią, że stan się nie kwalifikuje jeszcze do operacji...Więc żyję z bólem i chodzę na rehabilitację i wykonuję ćwiczenia w domu, co daje ulgę góra na tydzień czasu...i znów ból. Ciężko tak żyć naprawdę....
gość
10-10-2017, 10:08:20

a dojeżdżać do tych specjalistów nie muszę, bo jestem z Lublina więc tu na miejscu na szczęście
gość
10-10-2017, 17:13:35

Weroniko - wszyscy my, dyskopaci wiemy, że ciężko żyć z bólem. Każdy stara się temu w jakiś sposób pomóc.
A operacja, skoro nie jest jeszcze wskazaniem, to należy się tylko cieszyć i w miarę dobrze rehabilitować.
Operacja nie wyleczy dyskopatii, a jedynie odbarczy ucisk na korzeń rdzeniowy lub rdzeń (na rdzeń jest najgorszy), a u Ciebie widocznie nie ma jeszcze takich ucisków.
Po operacjach ludzie również miewają różne dolegliwości - nie zawsze, ale dość często i życie trzeba przewartościować, dostosować do swoich możliwości, niezależnie, czy przed operacją, czy też po.
Bardzo dobrze, że już czekasz w kolejkach do tych dwóch specjalistów.
Byłam kilka razy u dr Janusza ze swoją szyją i mimo, że mam lekkie modelowanie rdzenia w jednym miejscu i kilka przepuklin, nadal dr odsuwa operację i zaleca oszczędny tryb życia i delikatną, ostrożną rehabilitację.
Kąpiele perełkowe, hydromasaże, laser i pole magnetyczne - tyle.
Do dr Skórki jeździła moja koleżanka przez kilka lat. Taki "program" terapii ma ten dr. Codziennie przez tydzień, a nawet dwa razy dziennie - rano i wieczorem, za kilka miesięcy znowu taki cykl i tak przez kilka lat.
Dla mnie byłoby to niewykonalne ze względu na dojazdy - a podobno niewskazane są podczas terapii.
Ale Ty jesteś na miejscu, więc możesz skorzystać i zobaczysz, czy są efekty.
Śpij na poduszce ortopedycznej, staraj się utrzymywać prawidłową postawę podczas pracy, siedzenia, unikaj takich ruchów ciałem i głową, które Ci szkodzą i powodują ból.
W spisie wątków jest ABC dla dyskopatów - poczytaj i staraj się stosować te nakazy i zakazy.
Pozdrawiam, T.
gość
11-10-2017, 06:36:42

Ból zabija cierpliwość i moc do rehabilitacji nie dajw żyć.... Pozdrawiam s.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: