Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
14-04-2014, 08:57:13

Oczywiście i nerwicowe sprawy biorę pod uwagę. Szkopuł w tym, żeby wykluczyć fizyczne faktyczne schorzenia.
Już będąc w trakcie rehabilitacji, rehabilitant który ze mną ćwiczył, uważał że jestem źle zdiagnozowana, bo widział problem z ręką, większości ćwiczeń nie mogłam wykonywać a część z ćwiczeń z mojego harmonogramu, który dostałam po przyjęciu do szpitala, zakazał mi wykonywać. Skoliozę prawoboczną mam od dziecka i już jako brzdąc byłam wożona przez rodziców na ćwiczenia rehabilitacyjne. Na każdym RTG płuc mam dopisek o krzywym kręgosłupie w tym odcinku.
Mój cel to poznać miejsce problemu i wyeliminować go. Z tym że co lekarz to inna diagnoza.
Wtajemniczona
14-04-2014, 09:30:45

tomwro 2014-04-14 09:52:09 Problemy, które opisujesz generalnie mogą być na tle nerwowym. A - jak powiedział ortopeda, u którego pojawiłem się po operacji - za unerwienie całej ręki odpowiada kręgosłup szyjny (nie bark).
Ale ja w innej sprawie do Państwa.
Osoby po operacji chciałbym zapytać o to, kiedy zaczęły rehabilitację pooperacyjną. Mija mi 4 miesiące. Chciałbym zacząć już rehabilitację. Zastanawiam się jednak czy to nie jest za wcześnie. Z drugiej strony - lekarz mówi - że nie. Zalecił zabiegi terapeutyczne PNF. Do tego tens i laser.
Tak jak piszecie - łatwo sobie zaszkodzić.
Tomwro wyjąłeś to pytanie z mojej głowy. Zaczęłam masaże u fizjo, ale bez szyi. Nie mogę dogadać się z neuro czy już czas na izometryczne ćwicżenia bo odpisał ki SMS, že mogą być ale ostrożne...wizytę mam dopiero w maju. Fizjo mówi, żeby ćwiczyć obręcz barkową. Pokazał mi kilka ćwiczeń i cofać brodę do tyłu, co nie jest łatwe wcale.
Ciekawe,
Okropna pogoda dziś. Pozdrawiam ciepło
Kasia
Początkująca
14-04-2014, 10:31:36

tomwro. Jestem siedem miesięcy po operacji, zabiegi mogłam zacząć właśnie po czterech miesiącach, już miałam zaplanowane. Jednak z powodu kolejnej operacji, odcinek lędźwiowy, musiałam prosić o przesunięcie zabiegów. Takim sposobem mam dwa cykle dziesięciodniowe po trzy zabiegi. Zaczynam już od środy. Na pewno na początku zaznaczę że jestem po operacji żeby mi krzywdy nie zrobiono
Początkujący
14-04-2014, 10:40:22

Ten moj fizjoterapeuta z neurochirurgii zakazal masazy szyi. Cos mowil ze w drugiej polowie kwietnia moze cos podzialamy. Ale nie wiem czy sie boi, czy mnie olewa :)
W czwartek ide do neurochirurga i zapytam co mozna a czego nie :) podejrzewam ze w piatek - po 4 miesiacach - wroce do pracy, ale bez rehabilitacji.
Ta raczej zaczne po godzinach :)
Generalnie poza spieciem w szyi i barku nic nie wystepuje a wszelkie neurologiczne objawy generalnie zanikły.
Znalazłem fizjoterapeutę który ma bardzo dobre opinie na *** - zastanawiam sie czy nie sprobować z nim. Napisalem maila i wydaje sie byc spoko.
Wtajemniczona
14-04-2014, 11:16:21

Znów co kraj to obyczaj i różne szkoły
Ja dziś 4 tygodnie po operacji i mam rehabilitację zacząć za tydzień. No i sama teraz nie wiem Skoro Wy się obawiacie, że 4 miesiące to za wcześnie, to c o ja mam powiedzieć? Mam nadzieje, że krzywdy mi nie zrobią. Czy ktoś z Was tak wcześnie zaczynał?
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkujący
14-04-2014, 11:38:10

Mi pozwolil na proste cwiczenia glowa po dwoch miesiacach. Zrost implantow trwa 6 tygodni minimum.
Po 3 miesiacach basen.
Teraz pewnie rozluznianie miesni szyi i barkow.
Wtajemniczona
14-04-2014, 11:39:38

Wszystko zależy od tego w czyje łapki traficie i co będzie Wam robione.
Ja miesiąc po trafiłam do znanego osteopaty ( byłam u niego w sumie 2 razy) i wcale dobrze się po tych jego zabiegach nie czułam. Ale to nie jest regułą. Drugą próbę podjęłam 3 miesiące po u fizjo, który łączy różne techniki i było od razu lepiej. Poza tym wiele zależy również od tego, jaki macie implant, jaką macie stabilizację, jakie inne schorzenia kręgosłupa jeszcze posiadacie. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Generalna zasada jest taka ,że Ci którzy posiadają implanty ruchome zaczynają rehab. wcześniej, nawet po miesiącu.
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
14-04-2014, 11:40:08

Witajcie
jestem 5 dzień po. Czasami pobolewa, ale co to za ból
Odpoczywam i odpoczywam )))
Ja rehabilitację (bardzo delikatną - oczywiście NIE manualną, a ruchową !) mam rozpocząć 3 tyg. po zabiegu. Na czym będzie polegać - nie wiem, ale podzielę się informacjami.
Gosia
Początkująca
14-04-2014, 13:36:53

Witam, powracam do kolegów i koleżanek, wciąż oczekując na wizytę u dobrego ortopedy (który oceni mój rezonans), jednak byłam ostatnio na masażu ii pan ten stwierdził, że mam tzw.wdowi garb:/ Rzeczywiście, sylwetkę z tyłu (jak stoję w lustrze i na siebie patrzę) mam dziwnie zniekształconą, z tyłu poniżej szyi jest napięte mięśniowe zgrubienie (widziałam je już dwa lata temu) i wygląda to nieładnie, nadal odczuwam bóle kręgosłupa szyjnego, muszę brać liczne leki. Jak leczy się ten wdowi garb i czy on jest w rezonansie pokazany, gdyż z opisu mojego badania nie mogę się zorientować, czy jest tam coś na temat czegoś, co mogłoby być tym garbem...Może ktoś z was się z tym spotkał. Masażysta powiedział, że ja taka młoda a już taki wdowi kark i pytał gdzie tak się zaprawiłam, że mam w takim stanie kręgosłup szyjny... Raz jeszcze kopiuję opis rezonansu: ""W pozycji leżącej widoczne kyfotyczne ustawienie odcinka szyjnego kręgosłupa. Przestrzeń międzykręgowa C5-C6 dyskretnie zwężona w całości z obecnością zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych na
tylno-bocznych krawędziach trzonów kręgów, zwężających obustronnie światło kanałów korzeniowych. Przewaga zmian
po stronie lewej, z wyraźnym modelowaniem lewego korzenia nerwowego w początkowej części kanału korzeniowego.
Prawy korzeń nerwowy wolny.Poza zmianami wytwórczymi elementy kostne prawidłowe.
Objęty zakresem badania odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowych sygnałach.Wnioski: Spondyloza szyjna na wysokości C5-C6, z modelowaniem lewego korzenia nerwowego."
Forumowicz
14-04-2014, 15:41:18

Sie macie PERYSKOPKI-bo na zachodzie bez zmian poza cisnieniem bo wariuje.Ale tp pikus.Tomwro po mojej operacji w listopadzie w miesiącu lutym i marcu miałem zabiegi na rozruszanie tj hydromasaż,pole magnetyczne,laser.W planie byla borowina ale nadciśnienie mnie wykluczylo.W kwietniu wyjazd na turnus z ZUS 21 dni i takie same zabiegi,dodali gimnastyke indywidualną usprawniająca.Prywatnie przez caly czs masaze.Wszystkie zabiegi i masaże bez dotykania szyii-zgodnie z pisemnym zaleceniem od neurochirurga.Teraz tez rechabilitacja ta sama z tym ,że 2 razy w tym roku.piotr..... Też sie zbiesilem kiedy przy wizytach kontrolnych ze zdjeciami rtg slyszałem ,że wszystko gra,ą z recabilitacja na razie czekać...ale da sie ,żyć aby tylko beretu nie zrywało...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: