Marzenko, wśród lekarzy i rehabilitantów nie ma jednolitego podejścia do terminu podjęcia pierwszej rehabilitacji.
Ja miałam zakaz obejmujący 6 miesięcy od operacji.
ZUS skierował mnie po 5 na prewencję z czego neurochirurg nie był zadowolony. Na szczęście nie wydarzyło się nic niekorzystnego ale musiałam wykazywać czujność. Dużo by pisać na temat braku kompetencji tamtejszego balneologa/ginekologa
Tak, tak to nie pomyłka.
To tak ku uwadze w kontaktach z lekarzami w niektórych uzdrowiskach.
Szkodliwe działanie prądów spowodowane jest przegrzaniem części metalowych w organizmie. Ma to miejsce gdy metalowy element leży na drodze elektrod.
Wydaje się, że tego typu zabiegi w odcinku lędźwiowym nie powinny mieć wpływu na odcinek szyjny.
Ultradźwięki-inny mechanizm działania mają również działanie miejscowe aczkolwiek obwarowane są dużą ilością przeciwwskazań.
U mnie podczas prewencji niewłaściwie dobrany zabieg wychwyciła rehabilitantka ale ultradźwięki były zaordynowane na szyję. Co do ich działania pośredniego na odległą okolicę nie mam pojęcia.
Laser nie szkodzi przy implantach, hydromasaż również pod warunkiem że w wannie będziesz dbała o dobre podparcie szyi.
Ćwiczenia ogólne to szerokie pojęcie i tu decydujący jest rozsądek rehabilitanta i Twoje samopoczucie.
Masaż rozluźniający na barki jeśli masażysta nie ma ambicji ,,nastawiacza" ok.
Bieżnia-sama oceń ze względu na amortyzację.
Te magiczne 6 miesięcy to czas zrostu implantów z trzonami kręgowymi. Z tego względu należy wykazać szczególna ostrożność w fizjoterapii-ćwiczenia, terapia manualna.
Marzenko, te informacje to efekt mojego doświadczenia i rozmów ze specjalistami.
Jeżeli jutro masz wizytę kontrolną to najbardziej kompetentną opinię odnośne Twojego przypadku uzyskasz u lekarza rehabilitacji. Pod warunkiem iż jest to specjalista rehabilitacji
Przy okazji podczas zabiegów pytaj rehabilitantów, kompetentni wyjaśnią wpływ poszczególnych zabiegów na daną okolicę ciała.
Jeżeli po operacji nie zostałaś poinformowana kiedy możesz rozpocząć rehabilitację to telefon do neurochirurga możesz wykonać, choćby dla własnego spokoju ale wydaje się, że w zakresie dotychczasowych zabiegów nie masz co wpadać w panikę byleby ręce i prąd precz od szyi. Ale ja amator opiniodawczy jestem. Każdy z nas jest indywidulanym przypadkiem do oceny przez lekarza.
Śpij spokojnie Z.