mala76 2013-02-23 23:03:29 Witam
Piszę, ponieważ mam problem z diagnozami. Zacznę od początku, mam wrodzoną skoliozę w odicnku szyjnym w prawo w piersiowym w lewo, oraz wady wrodzone kręgów tzw. kręgi motyle, półkręgi tzw. wady wielopoziomowe. Od dwóch lat mam silne bóle głowy z wymiotami. Najpierw stwierdzono migreny ale w zeszłym roku w listopadzie miałam atak nagły z zawrotami głowy, boł głowy okropny aż do policzków, problemy z równowagą. Czegoś takiego nie miałam nigdy w życiu. Lekarz zapisał mi polvertic dość silny bo 2x24 mg, brałam go 3 tygodnie niby ustąpiło. Potem dwa razy były bóle głowy tym razem aż do oczodołów i szyja, uszy. W tym roku miałam w styczniu także bóle głowy ale w lutym to tydzień codziennie ale tylko prawa strona od głowy aż do policzków. Byłam na rmi głowy z angio, neurolog skierował, tam czysto, rmi szyjnego potwierdził zmiany i wady w szyjnym i załapał piersiowy. Dwa dni po rmi głowy mam ból oka tzn gałki ocznej, nie mogę nią swobodnie poruszać jakby mnie coś uciskało. Byłam u okulisty, ten badał, zakroplił oczy i znowu badał. Podczas badania lewe oko widziało a w prawym wszystko się rozlewało jak obracał na boki taką jakby kreską przed oczyma. Stwierdził, że mam coś z plamką żółtą miałam OCT plamki ale tam niby ok, teraz niby mam mieć pole widzenia. Nie wiem co mam już myśleć co mi jest? Laryngolog zbadał to nie zatoki, mam być dalej w diagnostyce neurologa. Nie wiem jakieś schorzenie neurologiczne inne niż migrena? SM czy co? Ale to powinno wyjść coś w rmi głowy? Na skierowaniu neurolog wpisała trochę nieczytelnie "podejrzenie .... rozsianego chyba a dalej wady naczyniowej", miałam lekkie zaburzenia i drętwienie 4 i 5 palca u lewej ręki i palce 1 u nóg ale to kilka m-cy wcześniej. Nie wiem co mam myśleć?
Pozdrawiam
Moje objawy zmienily sie troche z glowy na wzmozone napiecie miesniowe i skurcze miesni, takze nie sa podobne do moich.
Niestety nie wiem jak moge pomoc.
Jesil na MRI glowy nic nie wyszlo, to jest na plus.
Warto jednak badanie powtorzyc za kilka miesiecy, bo stwardnienie mozna wykryc przez MRI jesli wystapia jakies zmiany w glowie w dwoch badaniach, wykonanych w jakims odstepie czasu.
pozdrawiam