Od okolo 10 lat mam migreny.
Kiedys wystepowaly raz na 2 miesiace albo rzadziej.
Byly to ataki z aura, silnym bolem calej glowy i wymiotami.
Od jakichs 2 lat, ataki sa coraz czestsze (raz na 2 tygodnie), ale duzo slabsze.
To znaczy bol glowy nie jest juz tak silny i nie mam wymiotow.
Bardzo mozliwe, ze spowodowane zostalo to tabletkami, ktore zaczalem brac podczas atakow- CATAFLAM.
Czy ktos byl w podobnej sytuacji?
Migreny zawsze mialem z jakimis zwiastunami/aura (wczesniej i teraz).
Zwykle byly to ok 30min zaburzenia widzenia, dretwienia palcow u rak lub reki, czasami warg lub czesci twarzy.
Raz chyba zdarzylo sie, ze mialem zaburzenia mowienia.
Te objawy zwykle ustepowaly po ok. 30minutach, po czym zaczynal sie bol glowy.
Atak zwykle trwa 24 godziny (tj. po nastepnej przespanej nocy objawy znikaja calkowicie).
Ostatnimi czasy, rzadko ale zdarzlo sie ze bol glowy (niezbyt mocny) utrzymywal sie przez 2-3 dni, np: przy gwaltownym poruczaniu glowa.
Kilka dni temu mialem wlasnie taki atak, ktory przeciagnal sie do 2-3 dni.
Na poczatku aura, potem bol glowy, a nastepne 2 dni to lekki bol glowy tylko przy gwaltownym poruszaniu.
Po 3 dniach, kiedy myslalem ze wszystko sie skonczy, poczulem dretwienie na srodku jezyka (srodek jezyka).
To uczucie, utrzymuje sie z przerwami juz 4 dzien.
Czasami mam wrazenie ze jezyk bardziej mnie piecze niz jest dretwieje....
Na pewno nie jest okaleczony ani spuchniety, nie ma na nim zadnych plam, a nie moge sie pozbyc tego dziwnego uczucia...
Czy to mozliwe, ze moje migreny sie w jakis sposob 'przeobrazania' tj. zmieniaja objawy i stad to dretwienie jezyka?
Boje sie, ze moga to byc objawy Stwardnienia Rozsianego...
Z drugiej strony, czytalem ze dretwienie konczyn (nie wiem czy tez jezyka) moze byc spowodowane stresem lub niedoborem witamin (magnezu i potasu).
Chcialbym sie upewnic czy jacys inni "MIGRENICY" mieli podobne zmiany w swoich atakach?
Ewentualnie co moze byc przyczyna takich zmian w przypadku mojej migreny.
Jakies 4 lat temu mialem robione MRI glowy z powodu bolu glowy, ale wtedy nic nie wyszlo.
Moze warto byloby powtorzyc takie badanie?
Dzieki za pomoc