Reklama:

Demencja starcza/alzheimer - bezradność rodziny ;( (282)

Forum: Choroba Parkinsona

gość
27-10-2011, 07:45:31

Technika idzie naprzód. Daje to coraz większe możliwości każdemu z nas! Ostatnio pojawiły się w użytku buty dla chorych, które mają pomóc chorym, ale przede wszystkim ich rodzinom. GPS w butach o którym piszą tutaj--> http://bit.ly/twlIDZ ma ułatwić monitorowanie osoby, co pozwoli chorym pozostać aktywnymi przy mniejszym stresie rodziny.
Co myślicie o ty pomyśle? Mnie się podoba i myślę o zakupie dla mojej chorej babci.
gość
15-11-2011, 22:06:34

Głupio pisać taką informację jednym ciągiem po marketingowych postach (często jak ktoś zakłada sklep internetowy albo rozpoczyna sprzedaż na allegro to dodaje posty o swoich produktach jako osoba postronna/klient) ale chciałem powiedzieć, że na czas zamknięcia poprzedniego forum opiekunów osób z Alzheimerem jest nowe miejsce dla nich: http://alzheimer.myforum.pl
gość
17-11-2011, 15:19:33

Witaj Państwa!
Nazywam się Sylwia Jaworska i piszę pracę o opiekunach osób chorych na Alzheimera.
Zapraszam do wypełnienia (i tym samym pomocy mi) wszystkie chętne osoby.
Podaje maila: fairydust@poczta.fm
Z góry dziękuję za pomoc
gość
17-11-2011, 19:37:49

Witaj. Chetnie Ci pomoge, ale nie bardzo rozumiem co mialabym wypelnic. Napisz na moj adres(ania.w76@vp.pl) jakich konkretnie informacji potrzebujesz. Pozdrawiam
gość
25-11-2011, 15:57:16

witam! wszystko co tu przeczytałam nie jest mi obce. niestety moja babcia też choruje, zapomina, wymyśla, wyzywa rodzinę, uważa że wszystko jej zabieramy i chowamy leki a ona sama je chowa. nie wiem co zrobić wszyscy czujemy się bezradni jak leczy się tą chorobę, czy są jakieś efekty ? jakimi lekami? jak babcia będzie sie po tych lekach zachowywać? proszę o odpowiedź doświadczoną osobę która napisze mi jak wygląda leczenie? jak rozmawiać z taką osobą? co mam jej powiedzieć gdy ona jest przekonana że moja mama wszystko jej kradnie i chowa leki? lepiej tłumaczyć czy "przytakiwać" błagam niech ktoś mi pomorze.
gość
27-11-2011, 23:49:04

a ja mam pytanie jak długo żyje osoba z objawami demencji?
mam babcie ma 81 lat i mam wrażenie że z czasem coraz bardziej jej się pogarsza pamięć, z pół roku na pół roku.
obecnie wciąz nie może zapamiętać jaki jest dzień,potrafi się pytać o to czasem co 10 min. czasami nie wie jaki jest miesiac, co chwile szuka okularów, szuka kluczy zawsze przed wyjsciem mimo że ma zawsze w torebce.
nie pamieta gdzie spędziła świeta, zapomina całkowicie o jakiś spotkaniach jak się umawia.
w lodówce ma mase przetermnowanych rzeczy, które potem je, jak ugotuje mięso, to stawia to na parapecie, mleko tak samo, czasem mięso które je ma po dwa- trzy tygodnie.
Ale jest tak uparta ze nic sobie nie da przetłumaczyć. co chwile też porafi zmienic zdanie, decyzje. co chwile potrafi mówić co innego,
potrafi się też wszystkiego czepiać. a jak wstanie w nocy to użądza straszne awantury jak ktoś nie śpi jeszcze.wyzywa, dostaje jakieś niepochamowanej agresji.
i do tego zbiera wszystkie pudełka, opakowania i siatki jednorazowe, nie wyrzuci nawet dziurawej
chcieliśmy z nią juz dawno pójsc do neurologa, ale jest strasznie uparta i sie upiera że w jej weku to normalne
moj ojciec ma ok 55 lat czy na starość też może być taki?.
gość
28-11-2011, 01:45:52

Demencja ma różny przebieg, gwałtowny czyli szybko postępuje, oraz taki gdzie jest pogorszenie stopniowe.Z tego co wiem to alzheimer jest chorobą dziedziczną, a demencja nie.To czy Twój tata będzie miał nie wiadomo.U mojej mamy demencja się bardzo nasiliła po narkozie.Teraz jest w fazie terminalnej w hospicjum. Jest to potwornie ciężkie dla najbliższych.Trzeba sobie jednak zdać sprawę, że osoby z demencją wszystko co robią i jak się zachowują jest to poza ich świadomością. Pozdrawiam Hela
gość
28-11-2011, 13:01:51

dodam jeszcze że od niedawna zaczela powoli nie poznawać swoich niektórych rzeczy. Na przykład otwiera szafę z ręcznikami , wyjmuje jakiś i mówi że to nie jej , że to siostra moja zostawiła, albo jak znajdzie jakąś inną rzecz która jej się nie przydaje tez mówi że to nie jej, ktoś zostawił u niej.
Dotego czasami zdarza jej się kupić sporo pieczywa, albo wędliny, potem otwiera lodówkę i mówi po co ja tyle tego nakupowałam.
Trudno jest bo ona wie co mowi, rozwiazuje krzyżówki, chodzi na spacery, na działkę, ale ma momenty w których jest taka wredna i wręcz się na kimś wyrzywa, ale wtedny charakter ponoć miała od zawsze.
gość
01-12-2011, 08:47:03

Witam;Jestem w podobnej sytuacji opiekuję się mamą która ma 79 lat. Jest po udarze mózgu ma otępienie mieszane starcze a także demencję mózgową starczą. W tej chwili zrobiła się osobą leżącą nie jest agresywna ale co parę dni ma jakieś ataki, strasznie krzyczy, wzywa ludzi już nie żyjących Najgorsze są noce, bo właśnie w nocy przeważnie się to zdarza. Wcześniej też kupowała bardzo dużo w sklepie jedzenia,które się psuło w lodówce bo o nim zapominała, była i jest chwilami nadal bardzo pobudzona. jest to bardzo przykra i niedobra choroba lekarze nie chcą mi już za wiele pomóc bo mówią że trzeba czekać.A ja już nie mam siły sama żle się czuję mam 53 lata. psychicznie też już wysiadam. W sumie zajmuje się mamą sama . Mąż nie może mi pomóc bo mówi że nie może patrzeć jak mama wygląda i jak cierpi.Potrzebuje pomocy ,nie wiem skąd ?Może jest jakiś dom opieki albo hospicjum w okolicy Częstochowy.? Może mi ktoś pomóc?Pozdrawiam i bardzo współczuje wszystkim którzy się zmagają z takim samym problemem
gość
05-12-2011, 18:17:45

Mam 40 lat i tez zajmuje sie chora babcia (84 lata) tez jestem wyczerpana psychicznie. Babcia wymaga 24h opieki,ma takze alzheimera.Budzi sie w nocy nie wiedzac co sie dzieje,ubiera sie i chce wychodzic.Twierdzi ze ktos jest u niej w pokoju (w szafie dokladnie).Wygania ludzi ze zgaszonego telewizora.Nie chce jesc.Zostalam sama z tym problemem i nie wiem co mam dalej robic.Musialam zrezygnowac z pracy zeby sie nia zajac.Babcia ma corki ktore sie nia nie interesuja(ani nie dzwonia ani nie odwiedzaja)osobiscie uwazam ze powinny szanowac swoja matke ale coz zrobic... takie zycie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: