a ja mam pytanie jak długo żyje osoba z objawami demencji?
mam babcie ma 81 lat i mam wrażenie że z czasem coraz bardziej jej się pogarsza pamięć, z pół roku na pół roku.
obecnie wciąz nie może zapamiętać jaki jest dzień,potrafi się pytać o to czasem co 10 min. czasami nie wie jaki jest miesiac, co chwile szuka okularów, szuka kluczy zawsze przed wyjsciem mimo że ma zawsze w torebce.
nie pamieta gdzie spędziła świeta, zapomina całkowicie o jakiś spotkaniach jak się umawia.
w lodówce ma mase przetermnowanych rzeczy, które potem je, jak ugotuje mięso, to stawia to na parapecie, mleko tak samo, czasem mięso które je ma po dwa- trzy tygodnie.
Ale jest tak uparta ze nic sobie nie da przetłumaczyć. co chwile też porafi zmienic zdanie, decyzje. co chwile potrafi mówić co innego,
potrafi się też wszystkiego czepiać. a jak wstanie w nocy to użądza straszne awantury jak ktoś nie śpi jeszcze.wyzywa, dostaje jakieś niepochamowanej agresji.
i do tego zbiera wszystkie pudełka, opakowania i siatki jednorazowe, nie wyrzuci nawet dziurawej
chcieliśmy z nią juz dawno pójsc do neurologa, ale jest strasznie uparta i sie upiera że w jej weku to normalne
moj ojciec ma ok 55 lat czy na starość też może być taki?.