Reklama:

czy to na pewno padaczka ? (18)

Forum: Padaczka

gość
02-08-2011, 17:23:08

Witam. Mam nadzieję ,że ktoś udzieli mi odpowiedzi na moje pytanie. Od jakiegoś czasu w wyniku stresu zaczyna mi się trząść najpierw prawa ręka potem powoli coraz silniej reszta kończyn... Drętwieją mi kończyny ,usta ale to w wyniku przyśpieszonego oddechu dochodzi do hiperwentylacji. Robi mi się słabo ale nie tracę przytomności. Wszystko dzieje się w wyniku stresu żadne inne bodźce nie wywołują ataków. Tomografia komputerowa głowy niczego nie wykazała tak samo jak eeg jednak lekarz twierdzi ,że zmiany pewnie byłyby widoczne podczas ataku. Mam 20 lat i jestem przerażona nie wiem co dalej robić... Dostałam lek depakine chrono 500 ale odwlekam podjęcie leczenia nim z nadzieją ,że lekarz jednak się myli. Poprzednio przy zażywaniu amizepinu ataki były częstsze co mnie przeraża ,bo jednak organizm reaguje w jakiś sposób na leki co może być znakiem ,że jednak jestem chora .Planuję wizytę u prywatnego lekarza ale nie wiem którego wybrać. Jestem z Bydgoszczy więc jeżeli ktoś jeszcze mógłby mi polecić jakiegoś dobrego lekarza będę wdzięczna. Proszę o odpowiedz...
Wtajemniczony
02-08-2011, 19:09:33

Czy to padaczka...
Hmm, po Twoim opisie ciężko mi odpowiedziec na to pytanie, co prawda to może byc epilepsja ale moim zdaniem nie musi. Z tego co piszesz to "ataki" masz tylko podczas stresu i co prawda można to dopasowac do padaczki ale moim zdaniem jeżeli ktoś choruje na tą chorobę to ataki powinny się zdażac także w innych sytuacjach a czasem kompletnie bez nijakiego powodu. Idz do innego lekarza na konsultacje. Jak dla mnie możliwe że to jest jakiś rodzaj paniki w sensie organizm tak sobie radzi z nadmiarem stresu ale pewności nie mam.
Pozdrawiam
Komentatorka
02-08-2011, 20:48:04

Również mam wątpliwości co do diagnozy. Owszem może to być jeden z rodzajów epi ale równie dobrze może być to jakiś stres. Poradź się innego lekarza, nawet jeszcze kilku jeśli trzeba, byś miała pewność, czy musisz zażywać tabletki. Niby to nic strasznego-leki- ale niszczy nasz organizm
Wtajemniczony
02-08-2011, 20:56:27

witam. może w "temacie" epi jestem świeży, ale bardziej mi to podpada pod jakiś rodzaj nerwicy..reszte tematu wyczerpali moi poprzednicy. pozdrawiam i nie stresuj się
gość
08-08-2011, 16:15:39

Wasze wypowiedzi podniosły mnie na duchu :)
Z rad skorzystam mam już umówioną wizytę u innego lekarza. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
gość
04-09-2011, 13:34:54

A do jakiego lekarza się umówiłaś jak można spytać ? Bo w Bydgoszczy najlepszy od padaczka jest Nicpoń i w poradni zdrowia psychicznego na osiedlu leśnym też się zajmują padaczka ale nie wiem kto tam przyjmuje . ja chodzę do doktor Pauliny Sobieszak -Skura i jestem zadowolona :)
gość
08-09-2011, 09:40:09

Witam, mam pytanie do was. Mam 12 miesieczna coreczke ostatnio przy infekcji gardla i temperaturze 38,6 dostala dziwnego ataku. W jednej chwili stala sie lejaca jakby wgl nieswiadoma badz stracila przytomnosc, wtedy zaczela miec drgawki srednio co sekude jakby skurcze calego ciala do tego dostala strasznego slinotoku przez ktory malo sie nie udusila, kiedy przyjechalo pogotowie dali malej zastrzyk z relanium a nastepnie podali tlen. W szpitalu niestety nie zrobili jej egg ani zadnego badania z tej dziedziny. Czy to moze byc padaczka? Czy to stan spowodowany wylacznie temperatura? Jak myslicie? Co dalej mam z tym robic? Prosze o pomoc, martwie sie okropnie:( z gory dziekuje
Wtajemniczony
08-09-2011, 10:55:33

Moim zdaniem to może byc i padaczka ale także ten atak mógł byc spowodowany chorobą, tego w tym momencie nawet lekarz Ci raczej nie powie. Jeżeli sytuacja się powtórzy to wtedy idz do lekarza a jak na teraz postaraj się o tym jak najmniej myślec bo złe wibracje dziecku pewnie nie sprzyjają. Jeden atak nie świadczy o przewlekłej chorobie więc spokojnie :)
gość
08-09-2011, 11:48:10

Zapomnialam dodac, to byl drugi taki atak. Ale tym razem nie przeszlo jej samoistnie jak ostatnim razem, dopiero po zastrzyku z relanium powoli zaczeli sie stabilizowac. Ostatni atak rowniez mial miejsce podczas goraczki i rowniez w czasie infekcji gardla. Czyli lekarz? Czy moze najpierw eeg?
Wtajemniczony
08-09-2011, 12:22:02

Najpierw pediatra, jeżeli uzna za potrzebne to da skierowanie do neurologa dziecięcego a jeżeli ten uzna za potrzebne to wyśle na eeg. Eeg nie jest badaniem na którym można bezgranicznie polegac jeżeli nie jest robione podczas ataku ale bardzo możliwe że je zleci, po za tym przy epi najczęściej jeszcze jest tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny a tak to obserwacja i nic więcej, jeżeli się już bierze leki to raz na jakiś czas próby wątrobowe i badanie na stężenie leku we krwi. Moim zdaniem nadal nie musi to byc przewlekłe epi tylko epizody podczas choroby gdy organizm jest osłabiony.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: