Reklama:

Czy są jakieś sposoby na złagodzenie aury? (2032)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Liderka opinii
15-02-2012, 20:46:11

u mnie dzisiaj spadło z 20cm i jutro ma spaść 25cm śniegu...
więc będę zasuwać z łopatą i odśnieżać... ale ten mąż ma ze mną dobrze, przyjdzie z pracy na gotowe :)
Forumowiczka
16-02-2012, 08:29:18

Współczuję...
Ale coś znalazłam i to tu na forum w wolnej chwili .
Co wy na to? Muszę zapytać o to lekarza.
Plastry z sumatryptanem skutecznie uwalniają od migrenowych bólów głowy, nudności, fotofobii i fonofobii.
Jedną z metod dostarczania sumatryptanu jako do organizmu pacjenta jest jego stosowanie przezskórne. Dzięki temu towarzyszące napadom migreny nudności i wymioty nie powodują problemów związanych z doustnym przyjmowaniem tego leku i niekompletnym jego wchłonięciem do krwioobiegu w przypadku zwrócenia części zawartości żołądka już po połknięciu tabletki.
E.A. Schulman z Centrum Medycznego Lankenau w Wynnewood (USA) poddał niedawno badaniom kilkaset dorosłych osób z omawianym zaburzeniem neurologicznym. Zgodnie z publikacją w lutowym wydaniu czasopisma „Headache: The Journal of Head and Face Pain” pacjenci przypisani na drodze losowania do grupy korzystającej z plastrów nasączonych sumatryptanem doznawali uwolnienia od migrenowych bólów głowy, nudności, światłowstrętu (fotofobii) i nadwrażliwości na dźwięki (fonofobii) znacznie częściej niż ci, którzy mieli przyklejone do skóry placebo (w tym przypadku były to identycznie wyglądające łaty nie zawierające żadnego leku).
Autor opracowania: Piotr Malik
Źródło tekstu: Headache: The Journal of Head and Face Pain
Liderka opinii
16-02-2012, 12:26:33

wygląda świetnie, sama jestem ciekawa tych plastrów
Komentatorka
16-02-2012, 18:12:25

dorota389 2012-02-16 09:29:18 Współczuję...
Ale coś znalazłam i to tu na forum w wolnej chwili .
Co wy na to? Muszę zapytać o to lekarza.
Plastry z sumatryptanem skutecznie uwalniają od migrenowych bólów głowy, nudności, fotofobii i fonofobii.
Jedną z metod dostarczania sumatryptanu jako do organizmu pacjenta jest jego stosowanie przezskórne. Dzięki temu towarzyszące napadom migreny nudności i wymioty nie powodują problemów związanych z doustnym przyjmowaniem tego leku i niekompletnym jego wchłonięciem do krwioobiegu w przypadku zwrócenia części zawartości żołądka już po połknięciu tabletki.
E.A. Schulman z Centrum Medycznego Lankenau w Wynnewood (USA) poddał niedawno badaniom kilkaset dorosłych osób z omawianym zaburzeniem neurologicznym. Zgodnie z publikacją w lutowym wydaniu czasopisma „Headache: The Journal of Head and Face Pain” pacjenci przypisani na drodze losowania do grupy korzystającej z plastrów nasączonych sumatryptanem doznawali uwolnienia od migrenowych bólów głowy, nudności, światłowstrętu (fotofobii) i nadwrażliwości na dźwięki (fonofobii) znacznie częściej niż ci, którzy mieli przyklejone do skóry placebo (w tym przypadku były to identycznie wyglądające łaty nie zawierające żadnego leku).
Autor opracowania: Piotr Malik
Źródło tekstu: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ooo ciekawe czy skuteczne,ja drugi miesiac lykam wiesiolka i staram sie wysypiac porzadnie zeby tylko ta glowa nie bolala.W tym miesiacu jakos od poczatku mnie dopada,zeby tylko ten bol glowy sie nie rozchulał
gość
16-02-2012, 21:30:02

Słuchajcie moi kochani musze sie wam pochwalic odejde troche od tematu,powiem wam cos co mnie zwaliło doszczetynie z nog dzisiaj:)
Czas u nas na podwieczorek godzina 18 Misiek dostaje miseczke z kiślem i tartym jabłkiem,położyłam mu recznik na klacie hihih,postawiłam miseczke z kisielkiem dałam łyzke a on co? Złapał łyzke i do miseczki i buziak,sam jadł,poryczałam sie jak bóbr,i jak mu sprawanie to szło,usmiechałsie jak dziecko miał minki jak by chciał mi powiedziec Karolina ja umiem jesc sam,porostu jestem szczesliwa jak nie wiem co:)))))
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Forumowiczka
16-02-2012, 21:40:22

kowalowa 2012-02-16 22:30:02 Słuchajcie moi kochani musze sie wam pochwalic odejde troche od tematu,powiem wam cos co mnie zwaliło doszczetynie z nog dzisiaj:)
Czas u nas na podwieczorek godzina 18 Misiek dostaje miseczke z kiślem i tartym jabłkiem,położyłam mu recznik na klacie hihih,postawiłam miseczke z kisielkiem dałam łyzke a on co? Złapał łyzke i do miseczki i buziak,sam jadł,poryczałam sie jak bóbr,i jak mu sprawanie to szło,usmiechałsie jak dziecko miał minki jak by chciał mi powiedziec Karolina ja umiem jesc sam,porostu jestem szczesliwa jak nie wiem co:)))))

Spróbuj nie być szczęśliwa !!!! a skakałaś ze szczęścia ?
A uparciuch wczoraj / byłam u niego/ powiedział dwa razy żżżżono , myslałam ,że go uduszę z radości oczywiście , a On jaki był zadowolony
Liderka opinii
16-02-2012, 21:44:31

kowalowa
nie dziwię Ci się to z pewnością wielka radość :)
bardzo się ciesze :)
Forumowiczka
16-02-2012, 22:36:23

Karolinko cieszę się bardzo, to świetna wiadomość dla nas wszystkich ,nadzieja dla osób w podobnej sytuacji i dla chorych. Cieszę się Twoim szczęściem
Forumowiczka
16-02-2012, 22:37:39

takaiga 2012-02-16 13:26:33 wygląda świetnie, sama jestem ciekawa tych plastrów
Jak tylko przypadnie mi wizyta u lekarza zapytam o nie i może dowiem się więcej .
VIP
17-02-2012, 06:26:50

kowalowa 2012-02-16 22:30:02 Słuchajcie moi kochani musze sie wam pochwalic odejde troche od tematu,powiem wam cos co mnie zwaliło doszczetynie z nog dzisiaj:)
Karolinko
Wszyscy cieszymy sie razem zTobą.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Porada
Witam. Czy mógłby by mi ktoś przetłumaczyć na ludzki język co to znaczy ? Opis Badania TK
gość
Zez potętniaku
Czy w Lublinie jest klinika leczenia zeza potępiaku tętnicy szyjnej
gość
Dyskopatia szyjna z objawami neurologicznymi
Witam. Ok 8 tygodni temu miałem epizod z nagłym bólem i sztywnością szyi(wcześniej zdarzały się, ale ustępowały w ciągu tygodnia), jednak tym razem powrót do względnej sprawności zajął ok 2 tygodnie, a pozostał lekki ucisk i słyszalny dźwięku przy kręceniu szyją. Od 3-4 tygodni zaczynam mieć objawy neurologiczne, z początku to było delikatne uczucie ciepła w jednej dłoni, tydzień później zdecydowanie bardziej wyczuwalne uczucie ciepła i uczucie zmęczenia już w obu dłoniach, po kolejnym tygodniu delikatne mrowienie, dzisiaj pierwszy raz miałem silne mrowienie przy wstawaniu z łóżka(przy ziewnięciu przy którym spięły mi się mięśnie szyi poczułem w obu dłoniach jak bym uderzył się w łokcie), wszystkie te objawy występują przy poruszaniu głową, więc jestem 99% pewien że to to. Od ok tygodnia przyjmuję niesteroidowe leki przeciwzapalne przepisane przez ortopedę, w tej chwili czekam na MRI żeby potwierdzić na 100% diagnozę, ale niestety to trwa, a objawy eskalują szybko. Nie mam z kim o tym rozmawiać(kolejna wizyta u lekarza z wynikami MRI za 2 tygodnie, jedyna osoba którą znam, a która przechodziła to samo miała kilka miesięcy między delikatnym a silnym mrowieniem, u mnie to tydzień), a boję się o moje zdrowie, czy nie skończę na wózku jeszcze zanim zacznie się leczenie. Pytanie czy przy kolejnych objawach(jakich, niedowład, paraliż?) nie powinienem zgłosić się na SOR? Czy przy ewentualnym niedowładzie/paraliżu jest możliwe późniejsze przywrócenie sprawności? Czy przy takich objawach i szybkości ich postępowania jakiej teraz doświadczam jest jeszcze szansa , że leczenie farmakologiczne i fizjoterapia przyniosą efekt?
Reklama: