Witam prosił bym o interpretację wyniku badania MRI kręgosłupa lędźwiowego od dłuższego czasu ból promieniuje do obu nóg bardziej do lewej i nawet mały spacer kończy się dużym bólem, drętwieją mi ręce przez większość czasu leżę mam już dość tego bólu. Były już zastrzyki, blokada, nic nie pomaga, pierwsza rehabilitacja pogorszenie stanu zdrowia, druga dwa razy zabrany przez pogotowie i wkońcu skreślony z niej.
ZUS bezustannie twierdzi że jestem zdolny do pracy, i że niekwalifikuje się do operacji.
Dodam że mam 36 lat i obecnie nie pracuje.
To wynik badania
Dane ze skierowania Przewlekły zespół bólowy. Badanie kontrolne ~ poprzednie MR kręgosłupa lędźwiowego 23. 10.2015 Artefakty utrudniają ocenę części obrazów. Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych w odcinku L4-Sl z obniżeniem intensywności sygnału, niewielkim zmniejszeniem wysokosci i uogólnionym uwypukleniem oraz niewielkimi szerokopodstawnymi przepuklinami pośrodkowo-lewobocznymi (większa na poziomie L4/L5). Na poziomie L4/L5 tylny zarys krążka umiarkowanie uciska worek oponowy, na poziomie L5/Sl nie przekracza nadtwardówkowej warstwy tkanki tłuszczowej i nie uciska worka oponowego ani korzeni nerwowych. Zazanczone zmiany zwyrodnieniowe stawów miedzykregowych, drobne osteoiity na przednio-bocznych krawędziach trzonów kręgowych, wzdłuż płytek granicznych L5/Sl także zwyrodnieniowe stłuszczenie szpiku kostnego. Obustronnie niewielkie zwyrodnieniowe zwezenie otworów międzykręgowych, bez ucisku przebiegajacych W nich korzeni nerwowych. Poza tym kręgosłup lędźwiowy w badaniu MR w granicach normy, prawidłowy obraz pozostałych krążków międzykręgowych, bez cech stenozy kanału kręgowego i innych otworów międzykręgowych, bez cech ucisku korzeni nerwowych. Poza zmianami zwyrodnieniowymi prawidłowa intensywność sygnału szpiku kostnego kręgów objętych badaniem. W porównaniu z badaniem poprzednim obecnie niewidoczne koncentryczne pęknięcie tylnej czesci pierscienia włoknistego na poziomie L4/L5, progresja zmian zwyrodnieniowych szpiku kostnego, poza tym obraz nie uległ istotnej zmianie. Wnioski zawarte w opisie
Czy taki wynik badania kwalifikuje się do leczenia operacyjnego?
Pozdrawiam