Reklama:

Czy piszecie zakupy na kartce? (40)

Forum: Pamięć i koncentracja

Początkująca
22-09-2017, 06:43:36

Ja zawsze kartkę biorę ze sobą inaczej nie ma opcji, żebym wszystko kupiła to co potrzebuję.
Początkujący
06-12-2017, 18:55:43

Ja zawsze pisze na kartce ale nie dlatego żebym zapomniała ale po to, by nie brać w sklepie wszystkiego co mi się spodoba. Trzymam się listy i nie robię zbędnych zakupów.
gość
21-01-2018, 16:51:23

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
22-01-2018, 11:47:11

Ja robię listę zakupów, bo najczęściej jak już si wybieram do marketu to po większe zakupy. Poza tym chcę ograniczyć spędzany czas w sklepie. Ogólnie ma problemy z pamięcią ale jeśli robi krótsze zakupy to wyobrażam sobie potrawę do której wrzucam wszystkie składniki i wtedy nawet jakoś da się zapamiętać bez listy. Przy większych bez zapisanej kartki nie da rady :/
gość
25-02-2018, 18:47:42

gość
16-03-2018, 21:01:22

gość
28-03-2018, 09:44:59

Wtajemniczony
31-12-2019, 11:25:01

rzadko robię listę zakupów bo i tak o niej zapominam
Wtajemniczony
13-01-2020, 09:51:41

zalezy ile rzeczy mam do kupienia
gość
09-07-2020, 22:43:44

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Kiedy rozpocząć rehabilitację po zszyciu nerwu promieniowego
Witam, mój 14 letni syn w wyniku wypadku miał rozległą ranę szarpaną powyżej łokcia. Niestety nerw promieniowy był przecięty. W ciągu kilku godzin wylądował na stole operacyjnym i nerw został zszyty "koniec do końca" (Taki opis na wypisie). Ma czucie w ręce, rusza palcami ale nie może podnieść nadgarstka (ręką zwisająca). Moje pytanie to po jakim czasie od operacji można rozpocząć rehabilitację (fale,prady itp) mająca na celu stymulację unieruchomionych mięśni ręki, reka nadal w szynie gipsowej.
Rehabilitacja Bielsko
Kiedy przygotowujesz się do Rehabilitacja Bielsko, możesz zrobić kilka rzeczy, aby zapewnić sobie pozytywne wrażenia . Najpierw zadawaj pytania, zanim wybierzesz fizjoterapeutę. Niektórzy fizjoterapeuci są specjalistami klinicznymi; znalezienie kogoś, kto specjalizuje się w leczeniu konkretnego problemu, może pomóc. Twój fizjoterapeuta powinien współpracować z Tobą, aby ustalić konkretne cele, więc bądź przygotowany, aby powiedzieć swojemu fizjoterapeucie dokładnie, co chcesz osiągnąć podczas terapii. https://fizjomed.pro/bielsko-biala
Bardzo silny ból głowy - proszę o pomoc
Witam.  Opiszę z czym się zmagam, proszę o jakąś radę, co może pomóc w tych dolegliwościach.  Od 12 lat zmagań się silnymi napięciowymi bólami głowy (obecnie mam 30 lat), a w ostatnim czasie bóle znacznie przybrały na sile. Mam "zdretwiala" szczególnie lewą część głowy, włącznie z czołem, skroniami. Napięcie utrzymuje się codziennie, niemal cały czas. Napięcie przemieszcza się na lewą część twarzy , szyi, odczuwam też to napięcie w barkach, klatce piersiowej. Jednak w głowie czuję to najmocniej, jakby nie było tam życia, przepływu, energii, tylko silne napięcie i ból. Czuję się wtedy jakby "odłączony" od życia, myślenia, jest to najgorsze odczucie. Kiedy skupie się na tych napięciach w głowie moja twarz przybiera wtedy pewien grymas. Miałem robiony rezonans głowy ale nic tam nie wskazuje na moje dolegliwości. Robiłem niedawno rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa żeby wykluczyć tam jakiś ucisk na nerw i czekam na wyniki. Leczyłem się przez około 2 lata również na nerwicę natręctw, brałem różne leki od psychiatry i neurologa jednak nic nie wpłynęło na poprawę mojego stanu. Leki nie wpłynęły na siłę i częstotliwość natręctw oraz napięć. Obecnie nie biorę leków ponieważ tamte nie przyniosły żadnych rezultatów, a jeszcze sprawiały że byłem trochę jakby nie sobą, dlatego mogły negatywnie na mnie wpływać. Bóle są codziennie, prawie nieustannie, towarzyszą im pewne natręctwa, które te bóle wywołują i nasilają. Obecnie chodzę na psychoterapię i wiem, że somatyzowalem wiele przeżyć z dzieciństwa, emocji i stąd mogą być te silne napięcia. Moja mama również miała w przeszłości epizody nawrotów podobnych bóli głowy i nerwicy, jednak u niej trwało to kilka miesięcy i mijało, ostatni raz miało to miejsce 17 lat temu i trwało najdłużej bo ok 2,5 roku. Wtedy silnie to przeżyłem jako 14 latek. Szukam cały czas pomocy dla siebie w leczeniu ponieważ z tymi natręctwami i napięciami w głowie bardzo ciężko mi żyć, myśleć i pracować. Zastanawiam się żeby spróbować terapii akupunkturą oraz CBD i medyczną marihuaną. Bardzo proszę o radę, wskazówkę co może mi pomóc. Szczególnie proszę o radę lekarzy i osoby, które miały/mają podobne dolegliwości. Pozdrawiam  Tomasz
gość
Rwa? Meralgia?
Witam, bardzo proszę o sugestie. Od roku mam pewne nawracające objawy, generalnie poniekąd jakby rwy udowej. natomiast nie do końca, ponieważ odczuwam te objawy głównie w pozycji siedzącej z wyprostowanymi nogami bądź kiedy Zasypiam. Jest to ogromne napięcie w udzie, pulsowanie, mrowienie z tyłu pod kolanem. Obejmuje całą przednią część uda i kończy się nad kolanem. Oczywiście jest też rwanie ale głównie to napięcie. Najlepiej czuję się chodząc bo wtedy nie czuję w zasadzie nic. jeżeli ma to znaczenie to ból zazwyczaj rozpoczyna się kilkudniowym bólem w lędźwiach. Już trzeci raz te objawy w udzie właśnie w ten sposób się rozpoczęły. Byłam u neurologów ortopedy kilku Fizjoterapeutów. Każdy ma inną teorię. Zdają sobie sprawę że bez badania nic nie da się wywnioskować ale może wyżej wymienione objawy będą w stanie coś zasugerować. Reasumując objawy to napięcie, szarpanie W udzie, mrowienie z tyłu pod kolanem, ogromny ból przy ucisku mięśnia gruszkowatego, ból przy prostowaniu lędźwiowego. Jednocześnie zdarzają się takie momenty że mam wrażenie jakbym miała nerwy na wierzchu na tym udzie ponieważ lekkie dotknięcie powoduje dyskomfort całego uda. Rozważałam też kwestie Merialgii z Parestezją ponieważ mam uczucie już od bardzo dawna odrętwienia okolicy krętarza i dołu pachwiny. Generalnie nie mogę leżeć na lewym boku bo boli mnie okolicy krętarza – RT G nic znaczącego nie wyszło. Nie mam jakiejś większej dyskopatii w okolicy lędźwiowej. Sakralizacja L5, dyskretne dokanałowe uwypuklenie krążka L4 L5 W badaniu przewodnictwa nerwowego ( badanie w lutym w trakcie tych objawów wykazało uszkodzenie w obrębie korzeni rdzeniowych nerwu kulszowego. Wiem że rwie zazwyczaj towarzyszy ból uniemożliwiający chodzenie u mnie jest to ogromne napięcie w udzie ból jest niewielki, chyba że jest uciskana jakakolwiek okolica kręgosłupa pośladka bądź nogi. Zarówno siłą jak.i sprawność mam w pełni zachowaną. Bardzo bardzo proszę o jakąkolwiek sugestię ponieważ ostatnie ponad rok to jest życie w ciągłym dyskomforcie z przerwami i chciałabym wiedzieć co to jest i jak temu zapobiegać. Oczywiście stosują szereg ćwiczeń zalecanych od Fizjoterapeutów, Pinoterapię, różnego rodzaju masaże fizjoterapeutyczne, mam wrażenie że ulgę przynosi mi igłoterapia. Zwykle te dolegliwości trwają około 8– 12 tygodni. Ostatnio ból zakończył się w lipcu i miałam zasadzie do teraz prawie pięć miesięcy przerwy z objawami. Bardzo proszę o sugestię🥺
Reklama: