Reklama:

Czy piszecie zakupy na kartce? (40)

Forum: Pamięć i koncentracja

Forumowiczka
08-02-2013, 11:52:06

Są osoby, które nawet 3 produkty muszą mieć zapisane podczas wykonywania zakupów na kartce. Jak myślicie, dlaczego jedni pamiętają listę 20 artykułów, a dla innych zapamiętanie 3 stanowi problem ?
Katarzyna Irzeńska Events & Publications Manager w firmie Medforum Redaktor Naczelna portalu www.Fozik.pl Redaktor serwisów Medforum
gość
08-02-2013, 19:01:16

no właśnie...
ja bez kartki z domu nie wychodze bo połowy nie kupię za to kupie druga połowe ---niepotrzebną nikomu do niczego, kartke traktuje jako ogranicznik w zakupach, lista kupiona-do domu-nie szalej
ale mam kłopoty z pamięcią potrafię iśc po coś do piwnicy i stoję i sie zastanawiam po co tu lazłam i za sekunde mi sie przypomina ale...często i w róznych sytuacjach mi sie to zdarza , potrafie przeczytac ksiązke i za rok ją czytac od nowa bo zapomniałam ze ten tytuł już czytałam
nie wiem czemu tak sie dzieje a mimo to nauka nie sprawia mi kłopotu. sama sie śmieje ze pamięć mam dobrą ale krótką,
a moja ciotka ma porażenie mózgowe (stara już jest)kontaktowa i rozmawia no takie średnie to porażenie nie ciężkie i ona do sklepu idzie i wszystko kupi z pamięci i nic nie zapomni ale reszty już nie umie policzyć,
gość
08-02-2013, 19:08:39

P.Kasiu fajny temat już dawno chciałam swoje "kłopoty" z pamięcią opisać na forum i nie wiedziałam jak to zacząć,
może ktoś wie czemu tak sie dzieje ze mi takie zaniki krótkie sie trafiaja? i mi swoją teorie tu napisze, bo ja już nieraz sie boje ze mam alzhajmera(sory jeśli z błędem ale nie wiem jak to prawidłowo napisać)
konkretnie --mam zabrać coś z kuchni do pokoju---ide do pokoju z pustymi rękami i sie zastanawiam co miałam zrobić,ale od razu mi sie to przypomina i to robie, i jak mówię uczyłam sie na prawko 524pytania były nauczyłam sie wszystkich i wszystkie pamiętałam i pamietam wieć nie potrafie wytłumaczyc co to moze być
Początkujący
05-03-2013, 07:59:21

Ja też wolę zapisywać. Niestety, często zdarza mi się zapomnieć kartki... :)
gość
05-03-2013, 08:51:44

Witam.
Dlaczego część ludzi woli spisywać na kartce swoje zakupy?
Uważam, że młodsi traktują to jako pomocnik w szybkich zakupach, zwłaszcza jak pracują, wówczas spieszą się do domu, a po drodze jeszcze zakupy.
Wyciągają karteczkę i mają już gotowe, nie krążą pomiędzy regałami zastanawiając się co brakuje w lodówce. W taki sposób oszczędzają cenny dla nich czas.
Część osób starszych, widzę jak krążąc pomiędzy regałami sklepowymi trzymają w ręce kartkę, oczywiście ta pamięć u osób starszych już zawodzi, aby nie chodzić po zakupy dwa razy wolą zapisać na kartce. Nie zawsze zdaje to egzamin, można czegoś nie zapisać i wówczas, aaaaaaaaa nie zapisałem na kartce.
Ja jeszcze nie zapisuję na karteczce tego co mam kupić, zdarza mi się, że czegoś nie kupię, ale zakupy z głowy traktuję jako ćwiczenie pamięci i faktycznie to pomaga. Będąc na zakupach nie spieszę się do domu, zawsze myślę czego brakuje i to mi się sprawdza.
Jeżeli kupię coś co nie jest potrzebne w tym momencie, to jest potrzebne za tydzień, za dwa tygodnie.
Pozdrawiam Alicja
Wtajemniczony
27-03-2013, 22:24:51

Wielu ludzi, nawet w mojej rodzinie spisuje liste zakupów, aby się jej trzymac i w ten sposób ograniczac nieplanowane wydatki, nie widze w tym nic złego
gość
29-03-2013, 17:25:41

Jejku, ja też mam postępującą SKLEROZĘ!
Potrafię zrobić tak, że myję naczynia i pytam mamę czy mam wypuścić wodę. Mama odpowiada,że nie, ja mówię ok, a za sekundę ją spuszczam.
Albo idę do góry po konkretną rzecz, a schodzę zupełnie z inną, po czym, jak już zejdę ptzrypominam sobie poco tak naprawdę poszłam.
Ja, drogie Panie, muszę robić nawet więcej niż zwykłe listy, notatki- ja nawet zapomniałabym o tym, że coś sobie zapisałam. Więc robię ogromne, czerwone, grube napisy z kilkoma wykrzyknikami, na których jest napisane,np. weź zgodę!, przy czym ta zgoda leży obok, no ale ja jakbym ją nawet na tym biurku zobaczyła to... no, na tym by się skończyło- popatrzyłabym sobie i bym poszła. Gdyby nie moja siostra, to ja w tej szkole chyba bym zginęła- to ona zawsze musi o wszystkim pamiętać, bo na mnie to nie ma co za bardzo w tych sprawach liczyć
W ogóle też nie mam pamięci to miejsc, twarzy, nazwiski-jedna wielka masakra i siara zarazem, no bo do niektórych osób w szkole to się w ogóle wstydzę odzywać, gdyż nadal nie znam ich ani imion ani nazwisk................HELP!!!
Ale ja w ogóle chyba jestem jakaś dziwna i nie dokońca jest ze mną wszystko dobrze, nie?No bo kto w wieku 17 lat ma takie problemy z pamięcią???
Wtajemniczony
01-04-2013, 16:54:43

Cześć, to chyba nie problemy z pamięcią, nie w tym wieku, moze bardziej z koncentracja, cóż młodość ma swoje prawa, bujanie w obłokach podczas wykonywania przyziemnych czynności, nie ma w tym chyba nic niepokojącego. Pozdrawiam
gość
09-06-2013, 16:09:31

Pionow!, Ja zapisuję w telefonie, w kalendarzu, bo zdarza mi się, że planuję coś kupić, gdy będę wracać do domu z uczelni czy od znajomych. Ale gdy przyjdzie co do czego, to nawet nie pamiętam, że w ogóle zakupy miałam robić! A tak, telefon sam mi przypomina, nie tylko o zakupach, ale o wielu rzeczach, które mam tego dnia zrobić.
gość
24-07-2013, 10:13:31

Ja zawsze muszę wszystko zapisać bo inaczej zapomnę. :)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/qpyd6igcc36e8dpf.png[/img][/url]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: