Witam,
mój były neurolog też nic nie mówił mi o kwasie foliowym (pomimo że wiedział że chciałabym mieć dziecko) kazał czekać z ciążą. Kiedy sama zapytałam jaką dawkę kwasu powinnam stosować przy lekach jakie biorę zapytał "po co chcę go stosować skoro wyniki z krwi mam dobre".
Zmieniłam neurologa... wiem że kwas chroni przez możliwością wystąpienia wad wrodzonych u dziecka, a leki przeciwpadaczkowe zmniejszają jego wchłanialność. Sama dowiedziałam się o tym (czytałam w necie) kiedy straciłam ciążę w 7 tyg. Od tego czasu dorzucam witaminkę do codziennej dawki leków na epi na początku brałam 5mg ale nowa Pani neurolog przepisała 15mg (nie zaszkodzi). Miałam też robione badanie poziomu kwasu foliowego w krwi ,po pół roku brania i tak jest w dolnej granicy normy.
Przed planowaną ciążą powinno się go stosować 3 mies przed i w pierwszych mies ciąży.
Nie martw się, na to nie ma reguły, porozmawiaj z ginekolog, jeśli chcesz się uspokoić poproś o zrobienie szczegółowego USG narządów dziecka. Można też zrobić badania prenatalne.
Powodzienia! myśl pozytywnie, będzie dobrze
pozdrawiam
Ania