Reklama:

Ciąża epilepsja a kwas foliowy (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-09-2013, 09:11:17

Mam pytanie,
Jestem w 19 tyg. ciąży, nie brałam jednak kwasu foliowego, ponieważ nie wspomniał o tym ani mój neurolog ani ginekolog. Wyniki krwi miałam dobre, nie mam niedokrwistości. Czy coś grozi mi i dziecku?
gość
26-09-2013, 06:08:04

Witam,
mój były neurolog też nic nie mówił mi o kwasie foliowym (pomimo że wiedział że chciałabym mieć dziecko) kazał czekać z ciążą. Kiedy sama zapytałam jaką dawkę kwasu powinnam stosować przy lekach jakie biorę zapytał "po co chcę go stosować skoro wyniki z krwi mam dobre".
Zmieniłam neurologa... wiem że kwas chroni przez możliwością wystąpienia wad wrodzonych u dziecka, a leki przeciwpadaczkowe zmniejszają jego wchłanialność. Sama dowiedziałam się o tym (czytałam w necie) kiedy straciłam ciążę w 7 tyg. Od tego czasu dorzucam witaminkę do codziennej dawki leków na epi na początku brałam 5mg ale nowa Pani neurolog przepisała 15mg (nie zaszkodzi). Miałam też robione badanie poziomu kwasu foliowego w krwi ,po pół roku brania i tak jest w dolnej granicy normy.
Przed planowaną ciążą powinno się go stosować 3 mies przed i w pierwszych mies ciąży.
Nie martw się, na to nie ma reguły, porozmawiaj z ginekolog, jeśli chcesz się uspokoić poproś o zrobienie szczegółowego USG narządów dziecka. Można też zrobić badania prenatalne.
Powodzienia! myśl pozytywnie, będzie dobrze
pozdrawiam
Ania
gość
10-01-2014, 08:48:50

To nie o wyniki chodzi a o poprawne zamknięcie się cewy nerwowej u płodu, na które właśnie duży wpływ ma kwas foliowy. Jego braki mogą spowodować wady u dziecka.
gość
10-01-2014, 18:25:04

Czym ty się przejmujesz to już 19 tydzień i tego nie nadrobisz, nie da rady. Koło mnie mieszka rodzina wielodzietna, produkują dzieci po alkoholu, piją w ciąży mają chyba 8 dzieciaków i zdrowe inteligętne a jak się uczą że szok. Teraz to możesz jedynie dbać o siebie i dzidziusia i myśleć pozytywnie że będzie ok. bo zamartwianie tylko ci zaszkodzi. Połowa kobiet w polsce nie bierze kwasu foliowego do 10 tyg ciąży bo nie wie, a reszta bierze lub nie i dzieciaki zdrowe i silne się rodzą. Znam takie co brały i dbały i nie donosiły ciąży a teraz byle było i 3 dzieci urodziła i jest ok. Daj kobieto na luz
gość
13-01-2014, 13:05:35

Ja również znam takie które nie brały folika ale niestety im się nie udało, jedna znajoma urodziła dziecko z rozszczepem a druga z bezmózgowiem....to straszne wady i ryzykować nie warto
gość
13-01-2014, 13:24:03

WItam!
Mam 23 lata gdy bylam dzieckiem miałam napady padaczki ( ale tylko w nocy) od jakis 10-11 lat nie mam zadnych ataków jak równiez nie lykam leków gdyż lekarz powiedzial ze tak dlugo nie mam ataków ze nie musze ich brać, ale mam za to cały czas zmiany w eeg w płacie czołowym przy hiperwentylacji. Chcialabym wiedziec jak jest z ciąża u takich kobiet- ponieważ artykuły mówią a wpływie ataków i leków na dziecko a ja nie biore leków i nie mam ataków naprawde dlugo no ale zmiany w eeg są
gość
06-02-2014, 10:14:39

Większość dzieci rodzi się zdrowa to nie musisz się aż tak przejmować, ale na przyszłość musisz wiedzieć co się dzieje u dziecka jak brakuje w organizmie mamy folika.
gość
04-03-2014, 08:24:10

No konsekwencje mogą być straszne, wodogłowie, rozszczep, albo bezmózgowie to może spotkać maluszka jak będziemy zapominały o kwasie foliowym.
gość
04-03-2014, 11:24:56

My tak kwas foliowy, witaminki, dobre i zdrowe odżywianie, soczki warzywka, owoce i koniecznie mięsko i nabiał, regularne kontrole u lekarza w poradnach i tak urodziłam dziecko z rozszczepem kręgosłupa. A do ciąży prawie rok się przygotowywałam się do ciąży. A dla porównania moja sąsiadka która byle co je, pije alkohol do lekarza chodzi tylko po to by dostać becikowe i rodzi zdrowe dzieci i to jest ciekawe!!!
gość
23-02-2015, 11:05:28

Różnie w życiu bywa, jednak kwas foliowy obniża ryzyko powstawania wad wrodzonych o 70-80% Nigdzie nie jest napisane, ze chroni w 100%, no i jeszcze zależy jaki brałaś, może za małe dawki, może to był suplement a nie lek, ale większość dzieci i tak rodzi się zdrowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: