Reklama:

Ciągłe bóle głowy. Czy to migrena? (22)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
31-07-2012, 20:39:57

Witam
Mam 27 i od kilku lat borykam się z bólem głowy. Wcześniej nie występował tak często ale od kilku miesięcy jest nie do zniesienia. Ból pojawia się zawsze po wysiłku fizycznym (praktycznie nie mogę nic robić, kosić trawy, grać w piłkę), przebywać na słońcu. Objawia się bólem w okolicy lewego oczodołu i jeżeli nie zażyje tabletki przeciwmigrenowej w miarę szybko to dochodzą nudności i naprzemienne ataki zimna i ciepła. Z objawów wygląda to na migrenę ale występuje to u mnie praktycznie codziennie więc nie mam pewności. Nawet nic nie robiąc po południu zaczyna mnie boleć głowa. Zażywam tabletki, śpię tak 2-3 godz i bo obudzeniu delikatnie jeszcze boli.
Byłem u laryngologa, neurologów, okulisty, robiłem TK głowy, zmieniłem dietę na bezglutenową, oczyszczałem organizm z toksyn i NIC.
Jedynie czego nie badałem to kręgosłup. Czy może ma ktoś podobne objawy albo może mi powiedzieć czy jest sens badania kręgosłupa przy moich objawach (a jak tak to jakiego odcinka?) czy od razu mam sobie przylepić karteczkę migrena i faszerować się proszkami :(
Bardzo proszę o pomoc:)
Pozdrawiam
Początkujący
15-09-2012, 16:00:37

Witam
Od miesiąca ból głowy jest coraz mocniejszy. Zaczyna się po przebudzeniu i tak cały dzień. Głowa boli mnie bez przerwy najbardziej rano. Badałem zatoki i nic mi nie wyszło
Proszę o pomoc bo już mam tego dość
Forumowiczka
15-09-2012, 19:36:25

witam, wygląda to na migrenę ,ale jeszcze trzeba się upewnić czy te bóle nie są od kręgosłupa szyjnego. Przy zmianach kręgosłupa szyjnego też występują uciążliwe bóle głowy. Warto więc sprawdzić , polecam rezonans . Pozdrawiam i powodzenia.
Wtajemniczona
20-09-2012, 15:20:26

Ból po jednej stronie po wysiłku może być migreną rzeczywiście, jeśli neurolog stwierdził migrenę pozostaje tylko leczyć, jeśli bóle są częste również zapobiegawczo.
Dieta..tu raczej bym nie przesadzała, nie powinno się rezygnować z jedzenia ani głodzić, regularne posiłki i wykluczenie z nich czynników wywoławczych zupełnie wystarczy. Dziwi mnie jednak że bóle się nasiliły, jestem ciekawa co na to lekarz, zachęcam do zapisania się na kolejną wizytę do lekarza.
http://naforach.pl/viewforum.php?f=25
gość
21-09-2012, 10:28:03

Poranne bóle głowy oraz powysiłkowe mogą również świadczyć o zmianach w kręgosłupie szyjnym (zniesiona lordoza szyjna, zwyrodnienia, dyskopatia). Zrób na początek zdjęcie rtg szyi. Skierowanie dostaniesz od rodzinnego, neurologa. Na rezonans długo się czeka, zdjęcie rtg (początek diagnozy) również wykaże zmiany, jeżeli takowe są.
Nie śpij na wysokiej poduszce, raczej tylko na "jaśku" podłożonym pod szyję i ramię (bark), staraj się o poprawną, wyprostowaną postawę kręgosłupa w ciągu dnia, pracy.
Nie wykluczam również migreny, jest tzw. migrena kręgosłupowa.
Wtajemniczona
22-09-2012, 12:21:54

Faktycznie, drogi gościu, możesz mieć rację, nie wiedziałam że taki ból może również występować jednostronnie.
Na potwierdzenie Twoich słów znalazłam coś takiego:
http://www.abcmigrena.pl/co-to-jest-szyjnopochodny-bol-glowy-objawy-choroby
gość
22-09-2012, 18:41:31

Dziękuję Dorotko za link z bardzo ciekawym artykułem
Z przyjemnością przeczytałam od dechy do dechy, bo sama cierpię na takie bóle, chociaż od 3 m-cy mam na razie spokój i uśmiech na gębusi... jak dobrze gdy nie boli
ten sam gość co powyżej pozdrawiam
gość
23-09-2012, 11:04:00

Najlepiej w tym wypadku skorzystać z pomocy neurologa. Przyczyny silnych bólów głowy mogą być różne.
gość
23-09-2012, 12:50:05

Nie wiem Jolu czy czytałaś dokładnie pierwszy post krzysia, jest tam wzmianka że był u neurologów (nie jednego), zapewne od neurologa ma przepisane leki p/migrenowe, które tylko trochę uśmierzają ból. My również radzimy jeszcze raz wizytę u neuro... tym razem po skierowanie na zdjęcie rtg szyi... i receptę na leki p/zapalne
Wtajemniczona
23-09-2012, 13:09:30

Pozdrawiam wzajemnie gościa i pozostałych cierpiących a także pomagających, cieszę się że artykuł się przydał, chętnie dziele się tym co znajdę na własne potrzeby, wizyta u lekarza jest konieczna ale nie wystarczy, dobrze jest wiedzieć jak najwięcej dla własnego dobra, można zapytać lekarza co warto czytać, zdarza się że poleci książkę czy jakieś inne pewne źródło informacji w przystępnym dla pacjenta języku

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: