Reklama:

choroba parkinsona (25)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-11-2007, 16:35:00

Witam.
U mojej mamy postawiono diagnozę choroby parkinsona. Rzeczywiscie ma drżenie rąk, poza tym bóle głowy. Od roku jest leczona różnymi lekami i nie widać poprawy jeśli chodzi o drżenie rąk a nawet powiedziałabym ze jest gożej. Przyjmowała już madofar, ***,donepex i depakine. Potem te leki jej odstawiono i dano sedam i akineton. A obecnie lekarz sedam jej zostawił a akineton odstawił i w zamian dał amantix i za dwa tygodnie znów ma sie zgłosić do kontroli. Czy miał lub ma ktoś podobny problem, czy ktoś też ma tą chorobe lub kogoś chorego w rodzinie. Prosze o pomoc bo ja już nie wiem co o tym mysleć. W internecie czytałam że są to środki silne na tą chorobę ale czyżby nie dawały poprawy w posatci ustapienia drżenia. Być może to nie ta choroba, może trzeba zrobić jakieś badania dodatkowe (mama miała robione eeg i tomografie komputerową i wyszły jej duze zwapnienia w mózgu)Mama ma już problem w samodzielnym jedzeniu co jej bardzo przeszkadza i widzę że bardzo krępuję to i denerwuje się z tego powodu i martwi się że niedługo będzie potrzebowała pomocy innych.
Proszę o pomoc.

gość
25-11-2007, 10:41:00

Witam cie kasiu
przykro mi, moja mama rowniez chorowala na ta chorobe, brala madopar selerin, niestety tak jak u twojej mamy jesli byla poprawa to nikla prawie nie widoczna, to niestety straszna choroba a njgorsze ze czlowiek jest swiadom co sie z nim dzieje, pozdrawam cieplo i zycze duzo wytrwalosci i cierpliwosci bo bedzie ci bardzo potrzebna
kasia
Początkująca
25-11-2007, 12:17:00

Cześć Kasiu, dzięki za odpowiedz,ale czemu piszesz że twoja mama chorowała? Możesz mi opisać jakie miała objawy i jak postępowało jej leczenie, napisz coś więcej na temat tej choroby bo ja wiem tyle co z internetu. Moja mama była już u trzech lekarzy i każdy z nich mówi że to ta choroba i daje tylko inne tabletki ale poprawy nie widać. Czy to tak ma być? Już sama nie wiem jeszcze myślę żeby zabrac ja do takiej specjalistycznej przychodni dla chorych na parkinsona. Napisz jak leczenie przebiegało u twojej mamy. Pozdrawiam.
gość
25-11-2007, 16:06:00

witam kasieńko
mama chorowała na ta chorobe przez 7 lat na poczatku, jak została zdjagnozowana bylo tylko drzenie kciuka i problemy z koncentracja, na poczatku choroba nie postepowala szybko dostawala tak jak Ci napisalam madopar i selerin pozniej dodatkowo dochodzily jeszcze inne leki, niestety nie jestem teraz wstanie sprawdzic co jeszcze brala, ale zerkne do histori horoby i powiem czym jeszcze ja leczono. Pozniej objawy zaczely sie nasilac z dnia na dzien coraz widoczniejsze, zesztywniala jej dlon nastepnie cala reka. Niemilosierny bol dloni i baku, mama chodzila do neurologa, ortopedy, krory probowal zastrzykami w kazdy palec zlikwidowac ten przykurcz, masa zabiegow na ta dlon, ktore niestety nie przynosily poprawy, choroba postepowala. Z dnia na dzien z miesiaca na miesiac. Mama dlugo zachowala sprawnosc umyslowa, bardzo dlugo na cale szczescie, byla tylko czasami tak bardzo zrozpaczona tym ze nie moze juz radzic sobie sama tylko w najprostrzych czynosciach musiala mnie prosic o pomoc. Musisz liczyc sie przy tej chorobie z tym ze mama zacznie tracic rownowage i moze niestety czasami sie przewrocic. Bo przy tej chorobie ruchy nog sa posuwiste i chory ich nie unosi tylko szura nimi. Pilnuj aby mama przymowala dokladna ilosc lekow jaka zalecil lekarz, bo nietety parkinsonizm ma to do tego ze chory zapomina o dawkach i nie pamieta czy wziąl leki. Tak jak twoja mama tez bylam ze swoja na tomografi komputerowej glowy i rowniez wykazalo zanik szarych komórek. Niestety to straszna choroba pomalu wyniszczajaca organizm chorego
Pozdrawiam Cie ciepło i zycze duzo siły do walki i jeszcze raz ogromnej cierpliwosci
napisz prosze jak twoja mam sie czuje i jakie ma teraz objawy moze bede mogla dac ci jakies wskazówki
pozdrawiam serdecznie kasia
gość
25-11-2007, 16:12:00

Znalazłam wiec juz ci pisze co brała
Selerin, Vinpoton, ViregytK, Madopar, Amantix, Vinpocetina
Oraz te zastrzyki o ktorych mowilam na dlon Diprophos
pamietaj rowniez aby mama cwiczyla roch jest bardzo wazny przy tej chorobie duzo spacerow, i jesli mozesz zapisz ja na gimnastyke, dluzej bedzie sprawna fizycznie co i tobie ulatwi opieke nad nia,
pozdrawiam jeszcze raz cieplutko Kasia
gość
25-11-2007, 16:15:00

przepraszam ze tak dopisuje ale ciagle mi sie cos przypomina niestety te leki beda wyplukiwaly z niej magnez i wpano potas musisz jej to zapewnic dodatkowo w postaci owocow i jakis witamin, pilnuj rowniez jej wynikow mofrologii bo czesto przy braniu tych lekow moze powstac anemia, jelsi mi sie cos jeszcze przypomni dopisze Ci
kasia
gość
15-09-2010, 13:03:52

jak duża jest rola dziedziczenia choroby w częstości jej występowania? kiedy warto zrobić badania?
gość
07-11-2010, 12:15:43

Witam wszystkich

U mojego dziadka choroba została rozpoznana dopiero 3 lata temu. Jednak początki choroby były utajnione, tak więc cała sprawa zaczęła się wcześniej. Od początku bierze Madopar w różnych dawkach w miarę postępu choroby plus leki na serce. Ostatnio leki na uspokojenie

Jak zdiagnozowano u niego chorobę i włączyło się odpowiednie leki, objawy lekko zelżały ( drżenie rąk), jednak problemy z chodzeniem narastały w miarę upływu czasu. Problemy z mową były jednym z pierwszych objawów. dziadek miał przeprowadzona tomografię głowy i również wyszedł u niego zanik szarych komórek.

Od blisko pół roku jego stan pogorszył się o tyle, że stał się agresywny w stosunku do bliskich. Jest zdezorientowany i skołowany. Lekarz neurolog zaproponował nam też konsultację z psychiatra w celu ustalenia lepszej dawki leku.
gość
13-01-2011, 13:29:59

Witam. Polecam Dział o chorobie Parkinsona na forum :
www.ipon.pl .
gość
13-01-2011, 13:35:30

Polecam Dział poświęcony chorobie Parkinsona na forum
www.ipon.pl/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: