Reklama:

całkowite odkorowanie mózgu (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-04-2008, 12:59:00

czy ktoś wie czy jest możliwy powrót świadomości przy całkowitym odkorowaniem mózgu.Lekarze nie dają żadnych szans
gość
10-04-2008, 13:12:00

Brak przepływu krwi i dostarczania tlenu do tkanek przez 5-20 minut doprowadza jednak do nieodwracalnych zmian w mózgu - może dojść do „odkorowania". To znaczy, że kora mózgowa, stanowiąca o wszystkich wyższych funkcjach mózgu, ale bardziej wrażliwa na brak tlenu, przestaje funkcjonować. Często wtedy udaje się przywrócić krążenie i oddychanie, a jeśli mniej wrażliwy na niedotlenienie pień mózgu nadal funkcjonuje, to taka osoba jest zdolna do samodzielnego oddychania i w sensie prawnym nie jest martwa - mimo utraty tego wszystkiego, co stanowiło o jej człowieczeństwie. Może wyjść ze stanu śpiączki nie odzyskując przytomności, by popaść w stan trwale wegetatywn?, w którym pień mózgu kontroluje tylko i wyłącznie podstawowe funkcje organizmu. Taka osoba - w przeciwieństwie do pogrążonych w śpiączce - zachowuje rytm snu i czuwania, pozornie się „budzi", można zaobserwować u niej ruchy gałek ocznych i kończyn. W takiej sytuacji szczególnie trudno jest przyjąć do wiadomości zrozpaczonej rodzinie twierdzenie o nieodwracalnej utracie świadomości i osobowości przez chorą osobę. Właśnie dlatego kontrowersje wokół śmierci mózgowej koncentrują się obecnie na pacjentach w stanie trwale wegetatywnym.

Śmierć biologiczna
Po śmierci klinicznej następuje okres międzyśmiertny, czyli stopniowego obumierania narządów i komórek ciała. Mówiąc brutalnie, umieramy stopniowo i kawałkami. Najpierw umierają te układy, narządy i tkanki, w których stopień wyspecjalizowania i metabolizmu jest najwyższy, a wiek w rozwoju filogenetycznym najmłodszy. Układ nerwowy obumiera jako pierwszy, natomiast tkanka łączna mięśni i struktur włóknistych na końcu.
Gdy dochodzi do ustania czynności mózgu jako całości, mówimy o śmierci osobniczej, która powoli przechodzi w śmierć biologiczną, polegającą na nieodwracalnym ustaniu procesów przemiany materii we wszystkich komórkach ustroju, na ogólnej martwicy.
Ostatnim aktem śmierci biologicznej są postępujące procesy gnicia i rozkładu, które zdaniem niektórych badaczy stanowią tak naprawdę jedyne niezawodne kryterium śmierci.

Odczyt EEG to za mało
Pewne okoliczności, jak wstrząs, hipotermia, zatrucie lekowe oraz wiek poniżej roku, dla rozpoznania śmierci wymagają przeprowadzenia specjalnych testów.
Początkująca
10-04-2008, 15:38:00

Czy znaczy to, że stan wegetatywny to stan powolnego umierania ?
Mój mąż ma 51 lat i od pół roku jest w tym stanie.
gość
13-04-2008, 13:03:00

wiem ,że trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale ja już przyjmowałam gorsze wiadomości
gość
16-04-2008, 13:32:00

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
28-10-2009, 17:34:36

witam mam 18 lat mój brat uległ wypadkowi ma całkowicie uszkodzoną korę mózgową ma 15 lat cz to coś mu pomoże że jest młody jeszcze proszę o pomoc
gość
04-09-2010, 19:10:10

gość
04-09-2010, 19:10:31

gość
21-03-2011, 13:48:47

Witam.
Proszę o poradę. Moja mama 2 tygodnie temu trafiła do szpitala, zdrowa kobieta 54 lata. (środa, 9 marca 2011), z powodu nagłego, silnego bólu brzucha. Lekarze przez 2 dni nie zrobili jej nawet USG, mama była przytomna i miała być obserwowana natomiast otrzymywała tylko leki przeciwbólowe, lekarze nie udzielili jej także informacji na temat podawanych leków mówiąc że nic jej nie jest... Rodzinie natomiast powiedzieli że wszystkie badania były zrobione i że nic tam nie ma...
Po 2 dniach okazało się że jej stan się bardzo pogarsza, trafiła natychmiast do innego szpitala gdzie przyjęli ją już w stanie ciężkim i zakwalifikowano do usunięcia kamienia w nerce (który został rzekomo znaleziony w pierwszym szpitalu). Okazało się że badanie z pierwszego szpitala było błędne i żadnego kamienia nie było. Po godzinie od pierwszej operacji mama trafiła znów na stół operacyjny i konieczne było usunięcie nerki. Niestety. Okazało się że mama ma urosepse i wstrząs septyczny. Jeszcze w dniu po operacji zaintubowana ale przytomna "rozmawiała" z nami komunikując się ruchami głowy. Następne dni była już w pół narkozie pod lekami uspokajającymi, dopaminą etc. Po operacji Mama otrzymała też Xigris (zmodyfikowane ludzkie białko). Po tygodniu, mimo saturacji na poziomie 98, braku reakcji drugiej nerki i powolnego zmniejszania tlenu (celem pobudzenia układu oddechowego) - mama miała rozległy wylew krwi do mózgu.
Aktualnie lekarze odstawiają leki, pozostawili tylko dopaminę i czekają na ustanie pracy serca (21 marca 2011). Lekarze nie dają jej żadnych szans. Proszę o odpowiedź czy ktoś z Was ma jakikolwiek pomysł czy można jeszcze zrobić cokolwiek dla niej?
Nadmieniam że źrenice mamy są bez reakcji a wylew ponoć rozległy. Nie badają pnia mózgu gdyż mama nie kwalifikuje się na dawcę organów. Proszę o poradę!
gość
09-05-2018, 07:52:59

Witam. Mój ojczym (60lat) dostał ataku serca z zatrzymaniem pracy serca. Prawdopodobnie łącznie był reanimowany 30 min. Lekarze ocenili jego stan na stan wegetatywny z nie odwracalny urazem mózgu. Otwiera oczy, krąży wzrokiem za głosem i czasem za moim palcem. Nie rusza ciałem ale mlaska uśmiecha się itd. Czyli wykazuje wszystkie oznaki tego stanu. Jednak nie ma z nim kontaktu. Dużo czytałam o tym i wiem że leczy się takie osoby lekarstwami na Parkinsona, tabletkami powodującymi śpiączke i różnymi badaniami np EEG (jeśli dobrze nazwę pamiętam). Tak samo poprzez "bombardowanie" wspomnieniami np. Zdjęciami, filmami, głosami, muzyka itd. Czy według was Grzesiu ma szansę kiedyś się obudzić? Jeszcze rząd ej z tych metod nie probowalismy. Wiemy tylko ze miał chorobę wieńcowa i wykryto u niego guza mózgu 3x3 który niby nie uwiera i nie ma wpływu na jego stan.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: