Reklama:

Bóle i zwyrodnienia odcinka szyjnego (24)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-04-2008, 09:26:00

Witam serdecznie !

Zwracam się z prośbą o pomoc do Państwa w imieniu swojej mamy którą od wielu lat nękaja bóle głowy . Ból jest umiejscowiony głównie w tylnej części głowy oraz na szyi, po intensywnej pracy pojawia się brak czucia w rękach.

4,5 roku temu mama miała robiony rezonans magnetyczny .. pozwole tu sobie przytoczyć w całości opinię radiologa .
" Zniesienie lordozy w odcinku szyjnym kręgosłupa z tendencją do kyfozy na poziomie C4/C6, dehydratacja krążków międzykręgowych na poziomie C4/C5 , C5/C6 , centralnoprawoboczna przepuklina tylna powięzadłowa krążka C5/C6 powodująca ucisk na woreczek oponowy i uciskająca na korzeń nerwowy w bocznej części kanału kręgowego po stronie prawej. Pośrodrowe wypukilny tylne krążków C4/C5 , C6/C7 z niewielkim uciskiem na woreczek oponowy. Wydłużenie krawędzi trzonów kręgów C4/C6 odczynowe zmiany zwyrodnieniowe w dolnej części trzonu kręgu C5. Nie uwidoczniono zmian ognisowych w rdzeniu kręgowym C1-TH4. W odcinku lędźwiowym kręgosłupa widoczne są cechy niew. dehydratacji krążka międzykregowego na poziomie L2/L3. Tendencja di uwypuklania do kanału kręgowego pierścieni włoknistych tego krążka. Niewielkie poogłębienie blaszek granicznych, tzronów kręgów L2-L3. Badanie wykonano w sekwencji SE i FSE w płaszczyźnie strzałkowej i osiowej. "

Zalecono też wykonanie kołnierza, który z przyczyn mi nieznanych nigdy nie został zrobiony ani noszony .

Od czasu tego badania mineło 4,5 roku, w tym czasie mama jeździła na różne rehabilitacje, masaże, borowiny, zabiegi prądem oraz miała przepisane leki "Medral" , "Gasec" , "Diclofenos" .

Moje pytanie do specjalistów i ludzi znających się w temacie : w jakiej kolejności poprowadzić leczenie ? Czy wykonać aktualny rezonans magnetyczny , oraz do jakich specjalistów się zglosić ?

Koszty i dojazd w każde miejsce w Polsce nie mają znaczenia .

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi
Paweł

gość
10-04-2008, 10:15:00

Witaj Paweł
Proponuję żebyś zapoznał się z wątkiem,,Dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja''
Już przed czterema laty mama miała bardzo zaawansowaną dyskopatię .Z wiekm te zmiany nie mają szans na cofanie a raczej nasilanie.
Ofrowane dotychczas leczeniezarówno faramakologiczne jak rehabiloitacyjne to tylko działanie objawowe , chyba że jednym z elementów była jakaś bardzo dobrana fizjoterapia.
Kołnierz to dobre doraźne rozwiązanie ale nie mozna go stosowacprzewlekle gdyż powoduje zanik mięśni co w konsekwencji osłabia elemet podtrzymujący kręgosłup w pionie i prowadzi do pogłębienia zmian dyskopatycznych.
Na obecną chwilę-
nowy MRI i konsultacja u neurochiriga zajmującego się dyskopatią co niekoniecznie musi się wiązać z najbardziej utytułowanymi nazwiskami.
Ze względów praktycznych warto podjąć leczenie w miejscu niezbyt odległym od miejsca zamieszkania, zwłaszcza jeśli wiązałoby się to z konieczną operacją .Jest to choroba przewlekła i dobrze żeby kontakt ze specjalistą nie był utrudniony długim dojazdem np. w przypadku kontroli pooperacyjnej albo nnieprzewidzianych niepkojących sytuacji.
Podaj jaki region interesuje Cię najbardziej . Mam kontakty na kilku forach tematycznych i w oparciu o doświadczenia innych dyskopatów spróbuję doradzić.
Specjalistów tu raczej nie uświadczysz ,jestem w temacie z racji swoich doświadczeń.
Pozdrawiam Zosia
gość
10-04-2008, 11:07:00

Witaj Zosiu

Dziekuje za tak szybką i rzeczową odpowiedź .
Region to woj. Podlaskie .. dopiero wczoraj zacząłem się interesować tym tematem, ponieważ dowiedziałem się, że bóle bardzo się nasiliły i jest źle .

Dziś trafiłem na ten artykuł :
http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&alt=1&sid=3003

Co o tym sądzisz ?

Najbiższym większym miastem w tym rejonie jest Białystok i podejrzewam, że właśnie tam będę szukał pomocy .

Pozdrawiam
Paweł

gość
10-04-2008, 11:52:00

http://www.ptnch.pl/klinika.html
To link do kliniki neurochirurgii w Białymstoku.
Jestem po kontakcie telefonicznym ze znajomą po operacji w odcinku szyjnym. Była operowana w tym oddziale przez dr.Marka Jedaszko.Telefon kontaktowy 085 7468000
Jak w każdej dziedzinie są lekarze specjakizujący się w określonych procedurach i polecała tego specjalistę od szyi.
Innym równie dobrym źródłem informacji kogo można plecić jest skeretarka w odziale,to nieocenione źródlo informacji.
Życzę trafnych wyborów.
Pozdrawiam Zosia
gość
10-04-2008, 13:17:00

Zosiu,

bardzo dziekuję za pomoc, skontaktuję się jak najszybciej z tym lekarzem .

Pozdrawiam

Paweł
Początkująca
19-05-2008, 17:08:00

Witam nazywam się Renata. Jeżeli jest to mozliwe bardzo prosiłabym o pomoc w opisaniu moich wyników z rezonansu magnetycznego, czy czeka mnie operacja i na czym ona by polegała i jaką metodą.
Badanie MR szyjnego odcinka kregosłupa w sekwencji SE w obazach T1iT2 zależnych (sag,ax).
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnego odcinka kręgosłupa, obnizenie wysokości krążków międzykręgowych C4/C5iC5/C6, widoczne s a na tych poziomach tylne posrodkowe przepukliny krążków międzykręgowych z towarzyszacymi ostofitami tylnych krawędzi trzonów, uciskajace worek oponowy, znoszace rezerwę płynową przestrzeni podpajęczynówkowej w części przedniej. Wymiar strzałkowy kanału kregowego na obu poziomach wynowi 10 mm-stenoza względna, osteofity tylnych krawędzi trzonów, modelujące worek oponowy,widoczne są także na poziomie C6/C7, rdzen kregowy bez zmian.
Zrobiłam drugi rezonans - badanie MR lędźwiowego odcinka kręgosłupa w sekwencji SE w obrazach T1iT2 zależnych (sag,ax).
Obnizenie wysokości i dehydratacja krążka miedzykregowego na poziomie L5/S1, obecna jest na tym poziomie tylna przepuklina krążka miedzykręgowego modelujaca worek oponowy i obustronnie korzenie nerwowe S1. W obrebie kanału kosci krzyzowej na poziomie S2/S3 od strony prawej obecna torbiel pajęczynówki 15x10mm. W obrębie trzonu L3 oraz w obrębie segmentu S1 w okolicy górnej blaszki granicznej obszary zwyrodnienia tłuszczowego szpiku.
Będę bardzo wdzięczna jak uzyskam jakąś odpowiedz na te moje wynik. W tej chwili biorę lekarstwa arno Febrofen, w południe Profemid, na noc Sirdalud 4 mg jest mi nie dobrzę , ale troche mniej mnie boli szyja, głowa , i ręka prawa od ktorej sie wszystko zaczeło, zabiegi jakie mam zlecone codziennie przez 10 dni to: laser,pole magnetyczne jonoforeza z Dexavenem, noszę kołnierz ale mam zlecony gorset Floryda. Nie wiem co mam robić błagam o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam . Renata.
gość
19-05-2008, 21:06:00

Reantko,odsyłam Cię do wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978
Znajdziesz tam również wyjasnienie dotyczące Twoje opisu.
Na tym forum dzielimy się swoimi doświadczeniami .Nie jesteśmy specjalistami a jedynie neurochirurg jest w stanie ocenić Twój stan i podjąć decyzje dotycząca dlaszego leczenia zestawaijac obraz MRi z objawami.
Zabiegi które masz zlecone mają działanie p. zapalne i przeciwbólowe natomiast nie likwidują samej przyczyny.Kołnierz odbarcza ale noszony przewlekle osłabia mięśnie ,które stanowią bazę dla stabilności kręgosłupa.
Radzę konsultację u neurochirurga zajmującego się dyskopatią odcinka szyjnego i zdaj w kwestii dalszego leczenia na jego opinię.
Pozdrawiam Zosia
gość
30-06-2008, 17:06:00

Polecam Ci osobę która nastawia kręgi w miejscowosci Krępa powiat polkowicki woj dolnośląskie .Zna się na tym co robi .Ludzie przyjeżdżają z bardzo daleka.Sama zawiozłam tam mojego męża.
gość
02-07-2008, 21:38:00

Radzę z daleka od kręgarza z miejscowości Krępa i z każdej innej w wypadku takich zmian w kręgosłupie, szczególnie w odc. lędźwiowym. Diagnozujesz sie u lekarzy i najnowszymi metodami, to tak też się lecz. Wiele osób żałuje "leczenia" u kręgarzy, a wielu z nich nie da juz się pomó, bo "terapia" spowodowała nieodwracalne zmiany. Życzę dużo zdrowego rozsądku, poczytaj poprzenie wątki.
Początkująca
03-07-2008, 15:37:00

10-04-2008 o 11:26, gość :
Witam serdecznie !

Zwracam się z prośbą o pomoc do Państwa w imieniu swojej mamy którą od wielu lat nękaja bóle głowy . Ból jest umiejscowiony głównie w tylnej części głowy oraz na szyi, po intensywnej pracy pojawia się brak czucia w rękach.

4,5 roku temu mama miała robiony rezonans magnetyczny .. pozwole tu sobie przytoczyć w całości opinię radiologa .
" Zniesienie lordozy w odcinku szyjnym kręgosłupa z tendencją do kyfozy na poziomie C4/C6, dehydratacja krążków międzykręgowych na poziomie C4/C5 , C5/C6 , centralnoprawoboczna przepuklina tylna powięzadłowa krążka C5/C6 powodująca ucisk na woreczek oponowy i uciskająca na korzeń nerwowy w bocznej części kanału kręgowego po stronie prawej. Pośrodrowe wypukilny tylne krążków C4/C5 , C6/C7 z niewielkim uciskiem na woreczek oponowy. Wydłużenie krawędzi trzonów kręgów C4/C6 odczynowe zmiany zwyrodnieniowe w dolnej części trzonu kręgu C5. Nie uwidoczniono zmian ognisowych w rdzeniu kręgowym C1-TH4. W odcinku lędźwiowym kręgosłupa widoczne są cechy niew. dehydratacji krążka międzykregowego na poziomie L2/L3. Tendencja di uwypuklania do kanału kręgowego pierścieni włoknistych tego krążka. Niewielkie poogłębienie blaszek granicznych, tzronów kręgów L2-L3. Badanie wykonano w sekwencji SE i FSE w płaszczyźnie strzałkowej i osiowej. "

Zalecono też wykonanie kołnierza, który z przyczyn mi nieznanych nigdy nie został zrobiony ani noszony .

Od czasu tego badania mineło 4,5 roku, w tym czasie mama jeździła na różne rehabilitacje, masaże, borowiny, zabiegi prądem oraz miała przepisane leki "Medral" , "Gasec" , "Diclofenos" .

Moje pytanie do specjalistów i ludzi znających się w temacie : w jakiej kolejności poprowadzić leczenie ? Czy wykonać aktualny rezonans magnetyczny , oraz do jakich specjalistów się zglosić ?

Koszty i dojazd w każde miejsce w Polsce nie mają znaczenia .

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi
Paweł

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: