Reklama:

ból głowy, odcinka szyjnego i ciągła senność (20)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-01-2008, 17:24:00

Witam
Na imię mam Łukasz i mam 22 lata. Moje problemy z kregosłupem szyjnym zaczeły się gdy miałem ok. 10 lat, tzn. rano zerwałem sie z łóżka bo dzwonił mi budzik i w tym momęcie poczułem tak jakby trzask z bata z prawej strony szyi i nieziemski ból. Wogóle nie potrafiłem ruszać głową. Po przybyciu do szpitala zrobiono mi prześwietlenie na którym wyszło że mam wrodzoną wade zwyrodnieniową odcinka szyjnego i że pękł mi któryś kręg( nie pamietam już dokładnie który) założono mi kołnież usztywniający i po ok. miesiacu czasu znów byłem w pełni sprawny. Miałem spokój przez ok. 8 lat. W wieku 18 lat zaczołem odczuwać talki dziwny ucisk w okolichach serca w klatce piersiowej no i lekki ból szyi. Lekarz ogólny wysłał mnie do kardiologa ktory nic nie stwierdził. Pożniej dodatkowo zaczęła boleć mnie głowa ,szczególnie na samym dole z tyłu głowy, czasami ból ten promieniował aż w okolice czoła. Zrobiono mi wtedy tomografię komputerowa głowy która również nic nie wskazała. Około 1,5 roku temu zaczołem chodzić do specjalisty od kręgosłupa. Lekarz ten wysłal mnie na prześwietlenie odcinka szyjnego na którym wyszło ze mam zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa c i zmiażdzenie przestrzeni międzykregowej miedzy 2 kregami( nie pamiętam już którymi) no i podczas badania lekarz zauważył ze mam zbyt mocno ograniczony ruch głowy w lewą stronę. Sam to odczuwam bo ąz mi się w głowie kręci gdy za dlugo patrzę w lewo. Zaczołem chodzic na jakies tam naświetlania laserowe i tego typu *** które oczywiście nic mi nie pomogły. Teraz oprócz silnego bólu i uczucia ucisku z tyłu w szyi i tyłu głowy ciągle chce mi się spać, chocbym nie wiem jak długo spał spał masm ciągłe uczucie niewyspania i ciągle podpuchnięte oczy. Robiono mi niejednokrotnie badanie krwi, cukier, badanie dna oka- wszystko w normie. Od okło poł roku objawy bólowe bardzo się nasiliły jak również ta senność. Teraz czekam na wizyte u neurologa. Wcześniej neurolog przepisywał mi rózne tablety bop których niby miał,me czuc sie rzeski i pełen energi(I chyba cos ala psychotropy) zero efektu. Sennośc jak była tak jest, bóle , podpuchnięte oczodoły i do tego doszło drętwienie prawej rekiod około 2 miesiecy. Czy ta nieustająca senność może miec swą przyczyne w kregosłupie szyjnym? Czy ktoś z was ma lub miał podobne objawy?
gość
04-01-2008, 19:04:00

Myślę ,że powinienieś mieć wykonane MRI odcinka szyjnego.
Tomografia jest badaniem ,które dobrze uwidacznia kości i zwężenie przestrzeni międzykręgowych ale nie pokazuje ewentualnego ucisku na worek oponowy ,korzenie nerwowe a być może taka sytuacja mam miejscew skoro doszło drętwienie ręki.
Jeśli chodzi o wzmożoną senność to byc może na skutek patologii odcinka szyjnego występuje zwężenie tętnic kręgowych i w związku z tym gorsze ukrwienie.
Przemawiać za tym może kręcenie się w głowie w określonej pozycji.Wskazane badanie przepływów szyjnych.
Do pełnej diagnostyki szyi dodam jeszcze zdjęcie czynnościowe gdyby dolegliwości nasilały się w pochyleniu lub odwiedzeniu głowy.
gość
05-01-2008, 18:33:00

Ja mam identyczne objawy od ponad pol roku. Ciagla sennosc, uczucie niewyspania, bole glowy w okolicy potylicznej promieniujace w okolice czola, zatykajace sie uszy, bole odcinka szyjnego i piersiowego kregoslupa, dretwienie palcow nog i rak, podczac poruszania gowa bole mostka, kiedy leze cos mi "strzela" w mostku, bole miedzy lopatkami etc Mialem robiona tomografie komputerowa glowy, nic nie stwierdzono, bylem u kilku laryngologow (odnosnie uszu) i rowniez nic. Bylem u lekarzy pierwszego kontaktu, z czego jeden zaproponowal mi wizyte u psychiatry heh no coz... Jakbym sam sobie to wymyslil. Jednak nie wymyslilem, a objawy niestety dalej wystepuja.
gość
06-01-2008, 18:55:00

no niestety ale czesto czynnikiem jest stres...tak było u mnie...a tez myslalam ze ja i psycholog????
gość
08-01-2008, 20:06:00

Ja nie neguje tego, ze czynnikiem moze byc stres, bardzo chetnie poszedlbym (i pojde) do psychiatry, jesli miaoby mi to pomoc. Psycholog sam niczego nie rozwiaze, bo jesli moje objawy wynikaja rzeczywiscie ze stresu, to sa objawami psychosomatycznymi, a to juz dzialka lekarza, a nie psychologa. Ale szczerze mowiac watpie, zeby objawy mogly byc wynikiem stresu - od dluzszego juz czasu mam problemy z kregoslupem, doslownie kazdy krag mi 'strzela' i 'chrupie' poczawszy od ledzwi na odc szyjnym konczac ;/ juz raz mialem maly wypadek po cwiczeniach w silowni, cos z dyskiem, nie wiem, ale uczucie jest b. meczace, szczegolnie objawy zmeczenia i 'otepienia'.
Początkujący
08-01-2008, 23:59:00

Pomocy . Moje kochanie jest po operacji - usunięte dwa dyski w części szyjnej . Przed operacją okropne bóle głowy , po dalej boli . Dwa miesiące w kołnierzu do 25 stycznia . Jesteśmy na krawędzi wytrzymałości psychicznej . Co robić ? Z kim rozmawiać ? Gdzie jechać ?[addsig]
darekx1972x
gość
09-01-2008, 07:15:00

Witaj darekx
jeśli możesz to podaj jakiś kontakt na priv albo wpisz post na forum neurochirurgia
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35150
to napiszę więcej na @ gazetowego.
Jestem po dwóch operacjach szyjnego i nadal walczę z bólem mimo technicznie dobrego wyniku operacji.
W tak krótkim okresie może jeszcze boleć , długo uciśnięte korzenie nerwowe muszą mieć czas na regenerację .Mięśnie są napięte a przestrzenie międzykręgowe rozciagnięte impalntami.Potrzeba czasu na adaptację do nowych warunków w obrębie kręgosłupa.
Jedyna rada żeby się uspokoić to kontrolne MRI. Jeśli wynik bedzie ok. to czas i późniejsza rehabilitacja jest tu najlepszym lekarstwem.
Napisz proszę nieco więcej jakie były objawy przed operacją , czy takie same są teraz, jaki rodzaj stabilizacji założono .
Trzymajcie się .
Pozdrawiam.
Początkujący
09-01-2008, 16:29:00

Witaj Gość .
Zaczęło się od urazu w pracy , ból w karku promieniujący na lewy bark . Do neurologa , nastawił , minęły dwa dni i w nocy do szpitala z okropnym bólem głowy . Od lekarza do lekarza ( neurolg , neurochirurg , chirurg ortopeda , itp ) , KT głowy, KT kręgosłupa , a "lekarze" rozkładają ręce . Wreszcie trafiliśmy do ordynatora w Szczecinie - konkretny gość . Na oddział , ponowne KT kręgosłupa (nie mam przy sobie wyników , jestem w delegacji do piątku więc nie mogę napisać co dokładni jest w opisach ) diagnoza - operacja . dwa tygodnie na przygotowanie się i usunięte dwa dyski . Przed operacją ból Nesia opisywała jako szczypanie , pieczenie w części potylicznej z przemieszczeniami do środka głowy pod skórą . Po operacji ból trochę inny też głowa , ale coś jakby ucisk . Są dni Ze jest fajnie , ale większość czasu ból nie pozwala o sobie zapomnieć , a są dni że płacze..... Boje się .
mój mail : darek@karex.eu [addsig]
darekx1972x
gość
09-01-2008, 18:31:00

Darek ,odpowiedziałm na priv.
gość
04-09-2008, 17:59:00

Ja mam podobna sytuacje strasznie boli mnie głowa, ciągła sennośc czuje sie jak bym był pijany po prosu nie chce sie życ A lekarze oczywiście nie wiedza co mi dolega .Gdy np odchylam głowe w bok to wydaje mi sie ze cała głowa i pierwszy kręg sie przesuwa a reszta zostaje na miejscu a gdy pochyle głowe do przodu to odległośc ,iędzy pierwszym a drugim kręgiem wynosi kilka centymetrów.Czy wie ktoś moze jaki moze byc tego powód naciągnięte scięgna może ? bardzo prosze o odpowiedz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: