Reklama:

Badanie eeg u małych dzieci (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-12-2007, 15:35:00

21-11-2007 o 17:51, gość :
A kiedy robiliscie malej badanie o ktorej godzinie czy mala nie spala przed badaniami czy byla zmeczona

Badanie było robione ok 14. Sara wstała juz wczesnie rano - o 5:30 - i była bardzo zmęczona (ok 12 chodziła po domu z poduszeczką i kładła się nawet na podłodze, żeby zasnąć) w aucie (w drodze na badanie) padla na 5 minut i to jej wystaczyło bo w gabinecie za chiny nie chciała zasnąć, za to jak wróciłysmy do domu ok 16 to ładnie sie położyła i zasnęła...
Teraz umówiłam się do innej pani neurolog na konsultację badanie eeg które już mamy... przez telefon powiedziała mi, że u takich małych dzieci badanie nie zawsze jest miarodajne, bo mózg sie rozwija więc zawsze widoczne będą jakieś zmiany, no ale musi zobaczyć badanie, żeby coś bliżej stwierdzić... zobaczymy...
Ada - dubeltowa mama
gość
06-12-2007, 20:39:00

Moja córka miała robione eeg podczas spania. Umówieni byliśmy na godzinę 11.15 Przed badaniem położyłam ją normalnie spać ale obudziłam o 4 rano i nie pozwoliłam już zasnąć.( W ciągu dnia już od dawna nie śpi) Myślałam że zasnie w drodze do gabinetu ale nie. Na szczęście po nas nikogo nie było więc wzięłam małą na spacer i gdy już prawie straciłam nadzieję zasnęła dokładnie na czas jaki był potrzebny do wykonania badania.
Lekarka i technik wykonujący badanie twierdziły że u tak małych dzieci robi się badanie podczas snu fizjolgicznego.
Pozdrawiam i powodzenia
gość
25-03-2009, 20:35:00

A ja dodam cos od siebie,bo właśnie dziś mój syn miał badanie EEG..Ma 9lat i czekam na potwierdzenie,ze nie ma padaczki.Podczas badania miał słuchać poleceń pani,kt.je wykonywała:zamykać,bądź otwierać oczy,patrzeć przed siebie..Pani dr poleciła jeszcze wcześniej,by był najedzony..Badanie to trwało 20min.
gość
31-03-2009, 19:05:00

witam, moj synek maksym niedawno skonczył 3 lata, w ostatnim czasie zauwazyłam u niego zawroty głowy, ktore nie są regularne, pierwsze zawroty głowy miał w wiku 1,5 roku..w obecnym okresie znou sie powtórzyły. kazano nam zrobic badanie dna oka- wyszlo prawidłowo, no i eeg , jednak syn w czasie badania nie spał, byl nawet poddenerwowany. w orzeczeniu badania jest zapis, iż" zapis o rozsianych, miernych , cechach nieprawidłowości na odcinakch zapisu wolnych od artefaktów, , rejestr alfa w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych wynosi 8,0-9,5 Hz o amplitudzie 25 u V i seria niskonapieciowych falach beta, Rz obecna.Widoczne rozsiane fale 4-6,5 Hz o amplitudzie równej lub wyrózniającej sie z czynnosci podstawowej" musze przyzanc ze ta infomacja to dla mnie czarna magia, wizyta u neurologa dopiero za m-c. lekarz pediatra powiedzial, ze wynik jest niezbyt dobry..Moze wiecie wiecej o tych wytycznych, macie wiecej doswiadczenia..prosze o jakiekolwiek informacje. dziekuje z gory..[addsig]
gość
31-03-2009, 19:10:00

P.S. moze nacie jakąs stronke lub adres, gdzie lekarze specjalisci udzielaja informacji elektronicznie w tej kwestii, prosze o jakies adresy ciekawej literatury- .. pytam poniewaz w sprawach nefrologicznych takie porady byly, poniewaz z nich korzystałam....bede wdzieczna..musze przyznac , ze to dla nas nowy problem, o ktrym nie mam pojecia..pozdrawiam[addsig]
gość
06-10-2015, 14:43:50

Mam zlecone badanie eeg u 4 letniej córeczki.Niestety jest żywym dzieckiem i nie uleży,a w dzień już nie śpi.Co poradzicie? Można zamówić takie badanie do domu?Macie jakieś namiary?
gość
17-10-2016, 15:21:51

Witaj JulaSara .
Wiem, że na tym forum pisałaś już dawno, dawno temu, ale może jakimś cudem jeszcze to przeczytasz.
Mój synek ,który ma 2 latka i 4 miesiące ma to samo co twoja, teraz już 11 córeczka.
Czy możesz mi podpowiedzieć jakie kroki podjeli lekarze, bo też mamy zacząć od eeg. Poradź co dalej, no i jak się ma twoja córcia.
Pozdrawiam.
Ewelina.
gość
17-05-2021, 11:45:26

Hej my mamy badanie niedlugo. Pani kazała nam zeby corka byla przyglodniala i zmeczona. Ale ona strasznie boi sie obcych i nie wyobrażam sobie żeby zasneła w obcym miejscu. Poza tym musze ja na rekach bujac żeby zasneła. Czy ewentualnie daja cos nasennego dzieciakom 8 miesiecy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: