Reklama:

Badanie eeg u małych dzieci (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-11-2007, 11:15:00

Mam pytanie co do wykonywania badania eeg u dzieci... Moja córeczka (22 miesiące) ma krótkotrwałe wyłączenia świadomości (ja to nazywam zawieszaniem się), tzn. tempo patrzy przed siebie i dobiero głośne klaśnięcie lub zawołanie jej jakby wybudza ja z tego stanu.. Pediatra skierowała nas do neurologa by wykluczyć padaczkę.. dostałysmy skierowanie na eeg... pani które je wykonuje powiedziała, że dziecko ma podczas badania spać... pierwsza próba skończyła sie faiskiem po dwugodzinnych próbach, druga po podaniu hydroksyzyny udała się choc walczyłysmy jeszcze dłużej... wynik "Zapis ze zmianami uogólnionymi i napadowymi. konieczne badanie kontrolne po miesiącu"... tymrazem już ma spac bez hydroksyzyny... (ciekawe jak nam się to uda??) wczoraj jednak rozmawiałam z koleżanką która robiła dziecku (starszemu od mojej córki) eeg w innej przychodni i tam lekarz jej powiedział, że dzicko NIE MOŻE SPAĆ w trakcie badania bo zapis wychodzi fałszywy.... .. i już sama nie wiem czy mam iść do innego lekarza, który sposób badania jest poprawny.... a może w ogóle pojechać gdzies prywatnie zrobić tomografie.... Może ktoś z was wie... A jak waszym dzieciom robili eeg?? w uśpieniu czy nie??
[addsig]
Ada - dubeltowa mama
gość
08-11-2007, 16:07:00

Moj synek ma 2lata 8miesiecy . niedawno tez robilismy mu eeg. My zrobilismy tak: synek nie spi juz w dzien wiec dzien przed badaniem poszedl spac o godz. 22.30 a rano w dzien badania obudzilam go o 5.30 caly dzien spedzilismy bardzo aktywnie, synek mial mnostwo atrakcji badanie odbylo sie o godz. 20. Synek podczas badania spal ( nie podawano mu nic na sen). Moj neurolog powiedzial nam ze badanie powinno byc przeprowadzone podczas snu bo wtedy najlepiej zarejestrowac zmiany i wynik bedzie najbardziej wiarygodny i mowila tez nie nie mozna niczego podawac na sen bo to moze zmienic zapis.
Pozdrawiam
Początkująca
08-11-2007, 16:22:00

moja córeczka miała zapis eeg w 8 miesiacu zycia.tez mielismy problem bo pani która robiła zapis kazała mi zrobic wszystko zeby Emilka zasneła ale nigy nie podawano jej zadnych usypiajacych srodków.na szczescie za kazdym razem (zapisów było 4)udało sie Emi zasnac.[addsig]
basia91
gość
08-11-2007, 21:17:00

ja mam syna ktory choruje na padaczkę od 11 lat od 3miesiaca życia /przeszliśmy już chyba wszystko ,stany epileptyczne ,ataki były kilka razy na dobę .Teraz moj syn jest na bardzo dużych dawkach topamaxu i lamotrixu ale cieszę się ,bo jest poprawa nie ma ataku 2misiace a odnośnie eeg /syn miał 25razy to najlepiej wychodzi w śnie i jest najbardziej wiarygodnym badaniem i podstawą do konkretnego leczenia. Trzymajcie się rodzice epileptyków jak i równiż epileptycy ,bo bardzo jest ciężko ,brak akceptacji ze strony spoleczeństwa ,urzędów itp...
Początkująca
08-11-2007, 21:30:00

08-11-2007 o 17:07, gość :
badanie odbylo sie o godz. 20.

Ja się umówiłam na możliwie najpóźniejszą godzinę - 13.... mimo podanej hydroksyzyny walczyłysmy do 16....aż w końcu córcia padła.
a co do podawania hydroksyzyny, który niby miał przyspieszyć sen, to sama wynonująca badanie nam poleciła... tacy z nich znawcy...[addsig]
Ada - dubeltowa mama
gość
17-11-2007, 09:26:00

Witam, moja córka ma 4 latka, miała robione eeg w stanie czuwania, w momencie zasypiania i we śnie.Podobno te fazy są konieczne do pełnego obrazu. Badanie miała robione w domu, wieczorem po dość aktywnym dniu. Udało jej sie zasnąć głęboko mimo obecności osób robiących badanie.
takie badanie w domu kosztuje 250zł
gość
17-11-2007, 09:27:00

Witam, moja córka ma 4 latka, miała robione eeg w stanie czuwania, w momencie zasypiania i we śnie.Podobno te fazy są konieczne do pełnego obrazu. Badanie miała robione w domu, wieczorem po dość aktywnym dniu. Udało jej sie zasnąć głęboko mimo obecności osób robiących badanie.
takie badanie w domu kosztuje 250zł
Początkująca
21-11-2007, 15:35:00

Dzisiaj bylysmy na kolejnym badaniu i znow Sarze nie udalo sie zasnac.... myslalam ze wyjde i bede plakac... tak mi jej szkoda....
Ada - dubeltowa mama
gość
21-11-2007, 16:51:00

A kiedy robiliscie malej badanie o ktorej godzinie czy mala nie spala przed badaniami czy byla zmeczona
gość
27-11-2007, 20:15:00

Gdzie w Warszawie (okolice) można zlecić wykonanie takiego badania w domu? Mam 9 letniego syna, który "za nic w świecie" nie uśnie u lekarza...
z góry dziękuję za pomoc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: