Reklama:

Anizokoria. (19)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-12-2008, 21:21:00

ja również zauwazyłam u siebie anizokoria. zaczeło sie tak ze zaczełam gorzej widziec na prawe oko. pozniej zaczeło mnie bolec. poszłam do okulistki ale ona stwierdziła ze nic pozaa drobną krótkowzrocznoscia tutaj nie ma . mineło pare dni i zauwazyłam ze zrenica w lewym oku jest wieksza. musze zrobic badania. boje sie ale mam nadzieje ze wszystko jest okej
gość
19-02-2009, 13:49:00

Witam, mam na imie Pawel, mam 20 lat, jakis miesiac temu zauwazylem u siebie anizokorie. Jest ona dosc nietypowa, poniewaz nierownosc zrenic pojawia sie przy srednim natezeniu swiatla. Jesli jest jasno obie zrenice sa zwezone i wlasciwie rowne, podobnie rownomiernie rozszerzone zdaja sie byc w ciemnosci. Problem pojawia sie przy slabym swietle, np zarowki czy lampy- sa wtedy nierowne. Kilka miesiecy temu mialem uraz CSN, jednakze badanie neurologiczne, dna oka oraz TK przeprowadzone po urazie nie wykazaly zadnych odchylen od normy.
W zwiazku z tym zastanawiam sie, czy diagnozowanie mojej przypadlosci ma jakis sens...
PS. Jedna z powiek (ta przy oku z wezsza zrenica) znajduje sie odrobine nizej niz druga, jednakze mam tak od dawna, prawdopodobnie od urodzenia.

Gdyby ktos mial jakis pomysl co z tym zrobic to z gory dziekuje za pomoc.
gość
10-03-2009, 00:55:00

tak przypadkiem sobie przeczytalam i to mi wpadlo do glowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Hornera
gość
10-03-2009, 00:56:00

tak przypadkiem sobie przeczytalam i to mi wpadlo do glowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Hornera
gość
15-03-2009, 19:13:00

Mam na imię Ola i mam 16 lat.Niedawno zgłosiłam się do okulisty z "latającymi chmurkami",ale okazało się że te chmurki to nic poważnego.Zamiast tego okulistę zaniepokoiły moje nierówne źrenice.Właśnie na tej stronie dowiedziałam się, że to anizokoria.Chciałabym się dowiedzieć czy bule chorego oka to coś normalnego?Za jakiś czas dowiem się czy mam się z tym zgłosić do neurologa.Jak to leczyć?Czy jak ma się to już od dawna to gorzej czy lepiej?
gość
15-03-2009, 19:14:00

Mam na imię Ola i mam 16 lat.Niedawno zgłosiłam się do okulisty z "latającymi chmurkami",ale okazało się że te chmurki to nic poważnego.Zamiast tego okulistę zaniepokoiły moje nierówne źrenice.Właśnie na tej stronie dowiedziałam się, że to anizokoria.Chciałabym się dowiedzieć czy bule chorego oka to coś normalnego?Za jakiś czas dowiem się czy mam się z tym zgłosić do neurologa.Jak to leczyć?Czy jak ma się to już od dawna to gorzej czy lepiej?
gość
20-07-2010, 22:08:38

Cześć :) Jestem Tomek i mam 17 lat. Byłem na badaniach u okulisty i wszystko wyszło ok, neurolog tak samo nic nie wykrył, ale troche denerwuje mnie ta nierówność źrenic. Ze mną jest podobnie jak z Pawłem- nierówność pojawia się przy średnim natężeniu światła, na dworze zawsze mam równe źrenice, ale w pomieszczeniach zamkniętych źrenica w prawym oku jest wyraźnie mniejsza. I tak samo jak Paweł, mam troche obniżoną powieke w nad prawym okiem ( tym w którym źrenica jest mniejsza)

Czy naprawde nie ma na to jakiegoś sposobu, aby je wyrównać??
Proszę o odpowiedzi
gość
10-11-2015, 07:22:36

Witam. Lekarz zauważył u mojego prawie 9letniego syna anizokorie, lewa źrenica jest większa od prawej. Obie źrenice reagują na światło, dno oka też jest ok, tomografia bez kontrastu wyszła czysta, morfologia wyszła ok..wszystkie wyniki są w górnej granicy, ob 5, syn jest bardzo szczupły, przy wzroście 128 cm waży tylko 22 km. Jest typowym niejadkiem :( przed nami jeszcze prześwietlenie klatki piersiowej i wyzyta u neurologa..ale to dopiero za dwa tyy :( bardzo sie niepokoje..co to może być, niestety wcześniej nie zauważyłam tej nierówności :( proszę o jakąś podpowiedź w którym kierunku mamy sie udać a może odpuścić bo taka jego uroda? Pozdrawiam mój mail a.golembiewska@onet.pl
gość
20-08-2020, 21:24:59

Gość 2008-12-23 22:21:00
ja również zauwazyłam u siebie anizokoria. zaczeło sie tak ze zaczełam gorzej widziec na prawe oko. pozniej zaczeło mnie bolec. poszłam do okulistki ale ona stwierdziła ze nic pozaa drobną krótkowzrocznoscia tutaj nie ma . mineło pare dni i zauwazyłam ze zrenica w lewym oku jest wieksza. musze zrobic badania. boje sie ale mam nadzieje ze wszystko jest okej
jak u Ciebie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: