Reklama:

ABC - kodeks szyjek, przydatne info PRZED i PO operacji (21)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
17-03-2013, 11:58:51

Dziękuję Kasiu Pytam bo ja juz jestem na zwolnieniu od 13 grudnia czyli mi minęło 3 miesiące lekarz podjął taką decyzje bo mam spore objawy neuro i stwierdzili mielopatie a że codziennie dojeżdżałam do pracy ponad 30 km w jedną stronę, lekarz kazał mi najlepiej siedziec w domu, zakaz rehabilitacji do operacji i teraz nie wiem jak to sobie zorganizowac. ZUS wezwal mnie na kontrole po 33 dniach ale nie miałam problemów bo lekarzem orzecznikiem była pani neurolog wiec po badaniu i obejrzeniu moich badań i wyników powiedziała że mam się nie martwić i po operacji starać się o rehabilitację z ZUS i przedłużenie świadczenia. Tylko nie wiem jak to sobie teraz w czasie zorganizować kiedy złożyc papiery i jak długo ZUS rozpatruje wnioski moje zwolnienie kończy się jakoś 12 czerwca.
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Forumowicz
17-03-2013, 12:52:55

Tysia odlicz sobie 60 dni i to bedzie gdzies ok 11-12 .04 jak wyślesz to przed zakończenie 182 dni wezwą Cie no i przyznają świadczenie rechabilitacyjne na 5,6,7,8,9, miesiecy.Pierwsze 3 miesiące to90%,a za kazdy kolejny to 75%.Te pierwsze 3 miesiace jestes chroniona do ostatniego 90-tego dnia i niemożna Cię zwolnić,jak sie przekroczy tę bariere pracownika można zwolniś na świadczeniu w majestacie prawa.Tak jest teraz ze mną mam swiadczenie na 5 m-cy ale w 3 m-cu rezygnuję z kolejnych 2 m-cy.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
17-03-2013, 20:39:16

piotr19 2013-03-17 13:52:55 Tysia odlicz sobie 60 dni i to bedzie gdzies ok 11-12 .04 jak wyślesz to przed zakończenie 182 dni wezwą Cie no i przyznają świadczenie rechabilitacyjne na 5,6,7,8,9, miesiecy.Pierwsze 3 miesiące to90%,a za kazdy kolejny to 75%.Te pierwsze 3 miesiace jestes chroniona do ostatniego 90-tego dnia i niemożna Cię zwolnić,jak sie przekroczy tę bariere pracownika można zwolniś na świadczeniu w majestacie prawa.Tak jest teraz ze mną mam swiadczenie na 5 m-cy ale w 3 m-cu rezygnuję z kolejnych 2 m-cy.piotr
Piotrze dziękuję Ci za odpowiedź :) czyli jak dobrze zrozumiałam wszystko muszę zlożyć 60 dni przed 182 dniami ??? 2 kwietnia mam operację więc tak jak wyliczyłeś wychodzi 12 kwietnia.
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Forumowiczka
17-03-2013, 20:42:08

Dla wszystkich przerażonych Szyjek, wybierających się właśnie do szpitala wklejam informacje Zosi - naszego Guru na forum. Przy okazji pozdrowienia Zosieńko:
,,Co do przebiegu operacji to w ogólnych zarysach wygląda następująco (z drobną modyfikacją w poszczególnych placówkach):
-po przyjęciu badanie neuro... oraz anestezjologiczne
- jeżli pacjent leczy się przewlekle na cokolwiek to trzeba zapamiętać dawki przyjmowanych na stałe leków do w/w wywiadów lekarskich
- kolejnego dnia operacja,w przeddzień i rano leki uspokajające .Przed operacją należy być minimum 6 godzin na czczo,inne przygotowania(przeczyszcze,antybiotyki) różnie.
-operacja jest zwykle przeprowadzana z dojścia przedniego na szyi.
-istnieje opcja kołnierzowa-budzisz się po operacji z kołnierzem ortopedycznym na szyi lub bezkołnierzowa albo częściowa( np. do wyjścia,jazdy samochodem)
Bezkołnierzowa wymaga troszkę więcej uwagi żeby nie wykonywać ekstremalnych ruchów.
- budzisz się bez przedoperacyjnego bólu i innych dolegliwości albo znacznie złagodzonych objawach.
Przed operacją przyjmujesz tylko taką optymistyczną opcję
- ZAPOMINASZ O CAŁYM PRZEDOPERACYJNYM STRACHU
-doba po operacji zależnie od lokalnych zwyczajów może być spędzona na sali pooperacyjnej w celu monitorowania
- mogą wystąpić przejściowe kłopoty z połykaniem i chrypka (to po intuabcji i dojściu operacyjnym)
-może pojawić się przejściowy ból barków (operacja odbywa się w ułożeniu na plecach z dosyć mocno odchyloną głową)
- na każdą z tych przypadłości jest skuteczna rada. W okresie pooperacyjnym nikt nie żałuje środków p. bólowych i nie należy się wstrzymywac z prośbą do mega bólu. Prosić na początku żeby zdażyły zadziałać przed tym mega. Raczej bardzo silnego bólu przy unieruchominej szyi nie ma ale to sprawa indywidualnej wrażliwości
-dobę po operacji stawianie do pionu. Początkowo trzeba to robić powoli,usiąść, spuścić nogi żeby wyrównać ciśnienie i się nie wyłożyć
-jak ten pierwszy krok pokonamy to każdy następny jest coraz łatwiejszy a dystanse szpitalnych korytarzy za krótkie na spacery
-wypis ze szpitala indywidualnie ale często w następnej czwartej dobie pobytu
-często z rany pooperacyjnej jest wyprowadzony dren.
Jego usunięcie nie jest absolutnie bolesne,nie ma się czego obawiać
-po wyjściu ze szpitala najbliższe 1-2 miesiące jesteś najważniejsza w rodzinie i pracujesz głównie wskazującym palcem.Dużo odpoczywasz w pozycji leżącej żeby nie napinać mięśni karku.Dobierasz sobie odpowiednią ergonomiczną pozycję do czytania i pisania.
-na spacer jezli to pora letnia można wychodzić od razu, jeżli zima i ślisko odczekaj chwilę na ustabilizowanie emocji pooperacyjnych, staraj się unikać oblodzonych chodników i pierwszy spacer lepiej w obstawie silnego ramienia
-po 7-10 dniach usunięcie szwu(zwykle jest jeden ciągły żeby zachować względną estetykę)
-dalsze postępowanie w/g wskazań neurochirurga
- nie przyspieszasz biegu rekonwalescencji wedle zasady,,co nagle to po diable" żeby nie skopać tego co nareperował neurochirurg"
tyle słów Zosi, tylko skopiowanych przeze mnie
Asia
Początkująca
14-02-2014, 13:56:22

Odnalazłam wątek z KODEKSEM SZYJEK i żeby nie zginął - dla przypomnienia wklejam nieco bardziej rozwinięty przez Zosię.
Bardzo przydatne wskazówki dla tych PRZED I PO.
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dźwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (należy kucnąć i podnosić z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
16.Nie zbieramy grzybów
17."Jeśli chodzi o rehabilitację czynnościowa zdawaj się na osoby profesjonalne mające do czynienia z pacjentami po operacjach dyskopatii szyjnej . Nie bój się pytać wprost . Dla takich przypadków nie może być stosowana np. gimnastyka zbiorowa, zakazany masaż dotyczący samej szyi, przy implantach zabiegi z zakresu fizykoterapii dające przegrzanie tkanek. Zabiegi na bazie prądu są zabronione
Praca w ogrodzie może być zbyt dużym wezwaniem-pielenie i tym podobne czynności w pozycji pochylonej odpadają. To samo z cięciem żywopłotu z uniesionymi rękami. Może uda Ci się do cięższych prac ogrodniczych zachęcić kogoś z dobrą kondycją a sobie pozostaw,,kosmetykę ogrodu'' Na początek palec wskazujący
Niestety, u nas wszystko się zmienia i musimy sobie przewartościować życie. Im prędzej się z tym pogodzisz, tym lepiej. Na początek powinnaś sobie ładnie pomalować wskazujący paznokieć, żeby otoczenie dokładnie widziało, czego aktualnie chcesz.
Niby to prawdy oczywiste ale nie wszędzie przestrzegane wiec dbaj sama o własne bezpieczeństwo . Nie narażaj szyi na ekstremalne ruchy, nie dźwigaj. Po kilku miesiącach przyjdzie upojenie, nie uśpij czujności."
Początkująca
23-03-2016, 10:43:23

Świetnie opracowane Serdecznie pozdrawiam Byle nie za szybko się operować i przedyskutować wskazania do operacji! technika operacji dysków obecnie bardzo dobra Pozdrawiam neurolog
Początkująca
23-03-2016, 10:43:27

Świetnie opracowane Serdecznie pozdrawiam Byle nie za szybko się operować i przedyskutować wskazania do operacji! technika operacji dysków obecnie bardzo dobra Pozdrawiam neurolog
gość
10-10-2017, 17:35:36

To były "świetlane" czasy, kiedy przez lata udzielała porad nasza zacna Zosia w wątku Dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja. Wątek był zamknięty przez długi okres i trzeba było się logować, a atmosfera była istnie rodzinna, pomocna i bardzo ciepła.
Warto zajrzeć do tego wątku, cofnąć się do niemalże pierwszych stron, dalszych również i znaleźć coś dla siebie, to doskonała lektura i kopalnia wiedzy dla dyskopatów szyjnych!
Pozdrawiam! T
gość
06-11-2017, 08:51:37

gość
07-02-2022, 13:29:37

Odświeżam przydatne informacje i porady :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: