Reklama:

ABC - kodeks szyjek, przydatne info PRZED i PO operacji (21)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
07-03-2013, 14:51:15

Witam,
Zgodnie z zapotrzebowaniem, powstaje wątek poświęcony ABC dla szyjek tych PRZED i PO.
Proszę o wpisywanie tutaj waznych informacji ktore sie mogą komus przydać, a wszelkie dyskusje prosze toczyc na naszym głownym forum DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA, dzieki czemu ten watek będzie taką pigułką.
Pozdrawiam:)
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Wtajemniczona
07-03-2013, 14:54:36

ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [np. wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4. Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu, prasowaniu, jeździe na rowerze, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6. Oglądanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7. Zwalczaj nadwagę !
8. Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9. Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10. Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11. Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12. Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikaj przeciągów.
14. Nie przeciążaj organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15. Nie krzyżuj nóg.
16. Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17. Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Wtajemniczona
07-03-2013, 17:32:39

Na pewno wszystko opiszę po operacji mam 16 marca trzy poziomy . mam mieś dwa ruchomę a ten trzeci z płytką stabilizacyjną
Koniecznie powinny być tu porady Zosi!! Bo na naszym forum jest b. dużo wpisów trudno się w tym rozpoznać. Renata
Wtajemniczona
13-03-2013, 19:37:52

witam pozwoliłam dołączyc wpis po operacji Agnieszki łatwiej będzie innym szukać opisów związanych tylko z operacja witam wszystkich
Szyjki przed operacją, doskonale was rozumiem. Strach, nerwy... wszystko to przechodziłam. Styczniowy termin odwołali mi przecież parę dni przez zabiegiem, więc już wówczas żyłam operację i stresem.
Łatwo mi teraz pisać, ale strach mnie prawie paraliżował. Nie warto. Pamiętajcie, w szpitalu pracują profesjonaliści. WIedzą co robią. Takich szyjek jak my przewija się tam pełno. Sam fakt, że wypisują do domu na drugą dobę po świadczy o tym, że to nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowany i niebezpieczny zabieg. Po operacjach kręgosłupa lędźwiowego też wypisują na drugą dobę po zabiegu.
Nastawiałam się na mega ból po i dobrze, bo dzięki temu doceniłam to, że nie był tak duży. Fakt, że miałam zrobiony tylko 1 poziom pewnie też miał na to wpływ. Przy środkach przeciwbólowych ból da się spokojnie wytrzymać (choć miałam lekki kryzysik).
Kołnierza po operacji wogóle nie nosiłam.
Co do implantu, to nawet nie wiem jaki mam, bo lekarz ze mną na ten temat nie rozmawiał. Nawet nie wiedziałam ile zrobiono poziomów. Wogóle, to lekarza prowadzącego widziałam może przez minutę w dniu przed operacją i dopiero przy wypisie. Na wypisie mam napisaną nazwę implantu, ale nie jest mi ona wogóle znana. Nie zauważyłam jej chyba na forum. Teraz jestem sama w domu, a papiery wysoko w szafce, więc nie sięgnę po nie.
Dziewczyny, szyjki do góry. Jak taka panikara jak ja to przeszła, to wy tym bardziej dacie radę.
Jak to się mówi :"Nie taki diabeł straszny jak go malują" smile Bo na naszym forum trudno wyłapać a tu może utworzymy tylko to co dot. operacji Renata
Wtajemniczona
14-03-2013, 14:58:57

Co do wyprawki to:
dresiki,
sztuce,
kubek,
reczniki (maly i duzy),
pizame najlepiej taka zeby sie rozpinała od gory zeby głowa z kolnierzem przeszla,
kapcie i klapki pod prysznic,
papier toaletowy i rolke recznika papierowego to zawsze nawet sztuce mozna wytrzec czy kubek
chusteczki nawilzone
mydło i żel do mycia
słomki - jak ktos nie da rady przechylic kubka
poduszke ortopedyczna jak ktos uzywa
A na wyjscie ze szpitala to jakies luzne ubrania zeby moc łatwo głowe przełożyc. Najlepiej zapinane od gpry
Wtajemniczona
16-03-2013, 12:09:09

Niestety operację moja odwołali. Na kiedy jeszcze nie wiem mam sanatorium od 8 kwietnia w ramach prewencji ZUS. Czy uda mi sie poprawić zobaczymy . Dzisiaj się czuje dobrze nie mam drętwień ręki . Troszkę tylko ciągnie lekko boli głowa oszczędzam sie zobaczymy. Będe informować czy decyzja odwlekania operacji w czasie jest słuszna ? !!
Pozdrawiam Renata
Wtajemniczona
16-03-2013, 12:46:26

kasiek84 uściskaj basie, dobrze że ją z biegu złapali, bo najgorsze są te ostatnie godziny oczekiwania w szpitalu, a tak - szast, prast i wieczorkiem dołaczy do nas tych PO.
ja do szpitala wziełam dwie piżamy, jedną rozpinaną, i jedna z wiekszym dekoltem żeby łatwiej było załozyć, dresy wogole sie nie przydały, więcej leżałam niż chodziłam, nie miałam siły to raz, a dwa co 4 godziny kroplówki, na bół i co 6 antybiotyki więc nie bardzo miałam czas, na spacerynatomiast przydała mi się książka, krzyżówki i 2 gazety, poza tym wziełam kilka torebek herbaty, szpitalnej nie cierpie i kawe oraz troszkę cukru do kawy, bo ja bez kawy żyć nie umie, kubek z łyżeczką do kawy, a innych naczyć i sztućców nie brałam, wode gazowaną 2 butle 1,5l a i tak mi było mało,(9 dni w szpitalu to jednak troche czasu) oraz 4 jogurty, bo wiadomo w szpitalu nie dadzą, a nikt nie odwiedzi bo za daleko...i tak posiłkowałam się jeszcze odwiedzającymi żeby coś dokupili bo w olsztynie nie ma barku ani żadnego sklepiku...no ale przeważnie wychodzi się na drugi dzień, takich osób jak ja, co były dłużej było mało
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
16-03-2013, 22:53:53

Witam wszystkie szyjki przed i po :)
Ja jestem jeszcze przed (2 kwietnia) napiszcie prosze jak jest po operacji, na ile jest sie samodzielnym, chodzi mi o mycie glowy( mam długie włosy), takie podstawowe rzeczy przy sobie, jak to wszystko wygląda, no i blizna jaka jest duża, czy bardzo widoczna, nie żebym się przejmowała nią, ale pytam tak z ciekawości jak to wszystko PO wygląda, czy bardzo boli gardło?
kiedy najwcześniej można rozpocząć rehabilitację i jak długo sie czeka na sanatorium z ZUS?
Pozdrawiam wszystkie osoby Przed a tym, którzy są PO życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Początkująca
16-03-2013, 22:59:22

Stokrotko a z tą herbatą i kawą to świetny pomysł :)bo też bez kawy nie potrafię żyć
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Wtajemniczona
17-03-2013, 09:28:00

Tysia - zdjecia blizny sa w mojej galerii jak bys chciala obejrzec jak to wyglada. Stokrotka również wrzuciła blizne po 10 dniach jak dobrze pamietam, a u Bogny jest 10 m-cy po:)
Co do mycia głowy to dla mnei zalecili odczekac kika dni u mnie było to 5 zanim umyłam włosy. Zdjełam kolnierz i po malu raem z mezem umylismy glowe i splukalismy. Pozniej zaplatalam warkocze zeby sie tak syzbko wlosy nie przetluszczaly i wygodnie bylo spac. Wytrzymywałam do 4 dni, gdzie wczesniej na 2gi dzien zawsze myłam włosy.
Co do sanatorium to ZUS na pierwszej kontroli zwolnienia po niespelna 2 miesiacach od operacji zasugerował sanatorium, oczywiscie nie jedzie sie od razu, dla mnie przysłali termin 3 miesiace od wizyty w ZUSie. Nie chcialam tyle czekac wiec napisałam do nich pismo ze operator zgodzil sie na rehabilitacje po 3 miseiacach od operacji i zeby dali termin wczesniejszy. No i sie przesunelo o 1,5 miesiaca:)
Co do gardła to przez noc i rano miałam taka kluche bo nie mozna bylo nic pic, z reszta zaraz po wybudzeniu zaczełam wymiotować od narkozy. Na drugo dzien jak zjadłam sniadanie to juz nic nie bolało:)
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: