Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-05-2014, 07:35:08

moja mama po embolizacji tętniaka tętnicy szyjnej lewej doznała 2 udarow niedokrwiennych wraz z paraliżem prawostronnym całego ciała. zamiast po 2 dobach, do domu wróciła po 10 tygodniach. całe szczęście, że wróciła bo wszyscy byliśmy przerażeni i przygotowani na wszystko. po rehabilitacji 6 tyg pozostał lekki niedowład i czasami "brakuje jej jakiegoś słowa". nie chce nikogo straszyć, ale przeszłam przez piekło. mama -70 lat
gość
04-06-2014, 07:01:05

Na poczontku ,było cięzko ,przy każdym wysiłku ,bolała głowa. ale z czasem przestało dokuczać . bul głowy czasami wraca . ale jestem po rezonansie kontrolnym ,i wszystko jest ok ,. więc jestem dobrej mysli .
gość
08-06-2014, 09:08:09

1.07 bede miala operacje tetniaka niestety moj nie nadaje sie do embolizacji, czy ktos mi odpowie czy zgola mi cala glowe czy tylko miejsce w ktorym zostanie otwarta czaszka
gość
08-06-2014, 13:50:27

Gość 2014-06-08 11:08:09 1.07 bede miala operacje tetniaka niestety moj nie nadaje sie do embolizacji, czy ktos mi odpowie czy zgola mi cala glowe czy tylko miejsce w ktorym zostanie otwarta czaszka
zależy w którym miejscu jest tętniak. Ja miałam ranę szwów i mi tak zgolili, że tymi włosami co były przykryłam blizne i w ogóle nie było widać ze jestem po operacji..
Włosy przy takiej operacji niemają znaczenia bo one szybko odrosną...najważniejsze jest zdrówko i brak powikłań i tego Tobie życzę ..ja ju jestem prawie dwa lata po operacji i czuję się świetnie
Początkująca
08-06-2014, 20:19:09

Witam! Pisałam tu wcześniej że rezonans/bez kontrastu/ wykazał tętniaka na tętnicy szyjnej zagiętej do wewnątrz.Podane były nawet wymiary.
Neurochirurg zdecydował jednak ,że trzeba zrobić angio TK głowy. Zrobiłam,choć tu już drugi tomograf w ciągu pół roku. Opis tomografu; obecności tętniaków oraz innych malformacji naczyniowych w badaniu TK głowy nie stwierdzam.'''
Byłoby cudownie,tylko jest sprzeczne z trzema wcześniejszymi badaniami TK i MR ,wprawdzie bez kontrastu ale COŚ tam było. W dodadtku mam zaburzenia różne jak zawroty,silne bóle głowy zwłaszcza nocne i poranne,zaburzenia pamięci,czasem mowy.
Nie mogę się teraz dostać do lekarza,nawet prywatnie jest dużo pacjentów, więc jakie szanse że lekarz zechce przejrzeć te płyty i porównać?Nie wiem już czy szukać pomocy gdziekolwiek,czy czekać co los przyniesie. Nie mam już sił.
Początkująca
09-06-2014, 05:26:48

mimoza...u mnie było podobnie. Tomografia nie wykazała nic, rezonans bez kontrastu uwidocznił 3 tętniaki, potem Angio TK pięć tętniaków, a Arteriografia naczyń mózgowych jednego...więc nic się nie martw, bo może okazać się, że tętniaka nie masz. Z moich pieciu mam jednego. Lekarz tłumaczył mi, że tak się zdarza często. Obraz naczyń w badaniach obrazowych nie zawsze jest prawdziwy. Życzę Ci, żeby właśnie tak było. Nie denerwuj się i na spokojnie czekaj na wizytę, wszystko będzie dobrze
gość
10-06-2014, 08:11:13

może ktoś wie gdzie w Polsce można zrobić płatnie badanie DSA/angiografie ?
gość
10-06-2014, 10:28:45

Myślę że w każdej pracowni hemodynamiki tylko trzeba iśc zapytać no i mieć pewnie skierowanie od lekarza bo tak sobie to raczej nie robią??
Początkująca
10-06-2014, 21:09:24

eiwasilek 2014-06-09 07:26:48 mimoza...u mnie było podobnie. Tomografia nie wykazała nic, rezonans bez kontrastu uwidocznił 3 tętniaki, potem Angio TK pięć tętniaków, a Arteriografia naczyń mózgowych jednego...więc nic się nie martw, bo może okazać się, że tętniaka nie masz. Z moich pieciu mam jednego. Lekarz tłumaczył mi, że tak się zdarza często. Obraz naczyń w badaniach obrazowych nie zawsze jest prawdziwy. Życzę Ci, żeby właśnie tak było. Nie denerwuj się i na spokojnie czekaj na wizytę, wszystko będzie dobrze
Witaj Ewo! Zapisałam się na wizytę......za 3 miesiące,nie stać mnie na prywatną po to tylko by odczytał wynik,ja też umiem czytać. Badań już mam dosć,naprawdę szkoda zdrowia,czuję że te dwa tomografy b.mi zaszkodziły. Za dużo tych radianów ostatnio. Napisz jeśli mozesz,czy twój lekarz zaleca zoperowanie tego tętniaka czy masz czekać?
Pozdrawiam :)
gość
17-06-2014, 14:16:53

witam ja podobnie jakos mam ze niby cos jest i potem nic. Rok temu wykazał rezonans tetniaka tetnicy łaczącej przedniej 2,5 na 1,5 mm... tera zodebrałam wyniki rezonansu w innym szpitalu i nie ma nic...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: