Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-09-2008, 07:42:00

Witam. Kilka miesiecy temu napisałem o swoim przypadku - wiele lat sportu urazowego (walka + cieżary). Strata siły w prawej ręce,drętwienie palców... Jestem po konsultacji we Wrocławiu.
A było tak:
Na początku nieźle, małe objawy, małe przesłanki do zabiegu. Niestety po obejrzeniu MRI wyszło na to, że niewielkie objawy są…. bardzo niepokojące. Mam ucisk niewielki na korzenie nerwowe (jak to jest u zdecydowanej większości) ale spory ucisk na sam rdzeń. Ad hock – zabieg na jednym poziomie (są uszkodzone dwa sąsiednie, z tym że jeden zdecydowanie bardziej inwazyjny).
Propozycja – implant stały. Czy jednak oba dyski na raz – do zastanowienia, bo podobno niezbyt korzystne… Zgodziłem się na zabieg (jeszcze w tym roku). Szczegóły do ustalenia.
Jeszcze raz dziękuję za namiary. Informację tę zamieszczę też na forum.

A i jeszcze spostrzeżenia lekarza na temat mojej rehabilitacji – właściwie zakazana, bo mam pełną ruchomość i brak bólu mocnego.! Po operacji bez kołnierza, a po 4. tygodniach powrót do pracy. Zabieg jest w tym przypadku ochroną przed zgilotynowaniem rdzenia, który już jest mocno uciskany i w razie np. stłuczki samochodowej… Lepiej o tym nie myśleć.
Jeszcze musze przedyskutować czy implant nirychomy czy ruchomy i dlaczego oraz czy dwa na raz, czy jeden. Jakie moga być późniejsze skutki. Właściwie to mam mielopatię.
Pozdrawiam Sławek.
gość
12-09-2008, 09:56:00

Kurna sport to drowie co?
creepek
gość
12-09-2008, 17:21:00

Witam mam pytanie wybieram się do ZUSU na komisie o przyznanie zasiłku rechabilitacyjnego czy ktoś mógłby mi opisać jak to wyglada i czy dostaje informacje o tym czy mi ten zasiłek przyznaja czy musze czekac jakis czas na listowne zawiadomienie. Bardzo prosze o odpowiedz
gość
12-09-2008, 17:48:00

Witam.
Sławek-kto powiedział Ci ,że po 4 tygodniach pójdziesz do pracy?ja zabieg miałam w lutym a na zwolnieniu byłam 182 dni a teraz 3 m-ce na zasiłku rehabilitacyjnym.4 tygodnie po zabiegu nie wolno robić nic(nawet sięgnąć talerzy z górnej półki).Implant ruchomy-słyszałam złe opinie o tym implancie.Ja mam sztywniaka PEEK ,też chodziłam bez kołnierza ale obowiązkowo do samochodu ale jak plecki bardzo bolą to się go zakłada wtedy czułam się bezpiecznie i mniej bolą.Powodzenia.
Na komisji w ZUS trzeba mieć całą dokumentację z leczenia najlepiej oryginały i kopie,lekarz od razu dał decyzję na ile wystawia zasiłek ale z wyliczeniem do kiedy przysłali mi chyba za 3 tygodnie.Pozdrawiam serdecznie Grażyna(nie cierpię nawet po grzybach zbierałam je dwie godziny)
Początkująca
12-09-2008, 18:17:00

Na komisji w Zusie oprócz oryginałów dokumentacji i kopi lekarz orzecznik jeszcze Cię bada i pyta czy przyjmujesz jakieś leki i jakie masz dolegliwości. Na koniec komisji dostajesz do ręki decyzję na jaki okres masz przyznane świadczenie.
Grażynko tam gdzie był Sławek tak lekarze mówią że wraca się po 4 tygodniach do pracy. Ja od prawie 2 lat noszę kołnierz jak mnie boli a jak poruszam się środkami lokomocji to musowo,takie jest zresztą zalecenie neurochirurga a mi przynosi ulgę. Też mam wstawione dwa PEEKI ale mam ograniczoną ruchomość głowy i obracam się całym ciałem,można do tego przywyknąć. Miałam operację w lipcu a tydzień temu byłam na grzybach i było super,wybieram się ponownie las działa na mnie odstresowująco

ewcia65
gość
13-09-2008, 12:41:00

No kochani to jeśli już o orzekaniu,to jaki czas nie może być przerwy?Słyszałam że trezba mieć w ostatnich 10 latach 5 lat pracy?to wtedy jest z ZUS-u a jak nie to można się starać o rentę socjalną.Kurczę u nas oszukują z opłacaniem skladek-mam śwadectwa pracy a się okazuje że np, zapłaciła mi tylko 6m ZUS-u,nie wiem w końcu jak to teraz będzie -ja mam 3 lata przerwy w pracy-siedzę w domu,jestem zarejestrowana.Kto mi dokladnie podpowie.
Mi lekarz powiedział ,że po operacji będę nosiła 3 miesiące kołnierz a ten chce już do pracy lecieć
Ciekawe jak ja wrócę z zawodu jestem krawcową Irena
gość
16-09-2008, 17:13:00

Pozdrawiam wszystkich.Fajnie ,że taka tu cisza na pewno wszyscy są zdrowsi,uśmiechnięci i nie cierpią.Grażyna.
Początkujący
16-09-2008, 19:30:00

Ano cisza. Ja jestem w stresie, czekam na telefon z Konstancina, myślę, że lada dzień. A z drugiej strony w pracy zaczęła się praca, skończyły się urlopy i jest szansa, że nareszcie coś zarobię . Mam takie pytanie, nie spytałem lekarza, czy operację będą mi robić od przodu czy od tyłu. Mam do wymiany dwa napewno, a trzeci jeszcze zobaczą, szyjne oczywiście. Może ktoś coś wie?
Paweł
gość
17-09-2008, 05:07:00

Ja np.będę miała wymieniany C5-lekarz mówił,że przodem.Wiesz ale z tego co wiem to zazwyczaj wymieniają 1 krąg a potem patrzą czy pomaga tylko wymiana 1-go,zresztą zależy od lekarzy .
Ja dalej obolała,mam dość żadne leki przeciwbólowe mi nie pomagają
Początkująca
17-09-2008, 07:22:00

Jeśli chodzi o operację szyjnego to tną pacjentów z przodu,ja byłam cięta na szyi po prawej stronie i mam bliznę długości 6 cm.W tym szpitalu gdzie byłam operowana to wszystkich tak samo cięli. Drugą operację jak miałam to cięli mnie w tym samym miejscu co przy pierwszej operacji. Blizna wygląda ładnie po dwóch cięciach tylko że jest długa.Freyd dochodzą z przodu do usunięcia przepuklin i nazywa się to spondylodeza przednia.
ewcia65

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: