Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-09-2008, 20:01:00

Powiedzcie mi-bo tak jak u mnie wynika że mam te wypukliny itd,fakt,że to tylko z opisu,bo zanim zdjęcia przywieźli to mnie już wypisali ze szpitala.Lekarz zdjęć nie oglądał.Powiedział ,że tylko nerwy się dotykają i nie jest tak źle-piszę wam że boli mnie jak diabli-leki deko pomagają znieczulić.Jednak nie operują chyba wypuklin?tylko przepukliny-kurczę sama już nic nie wiem.Ciężko mi doczekać do tej wizyty i dowiedzieć się co mi jest tak naprawdę i czemu boli tak mocno 4 miesiąc---Irena
gość
05-09-2008, 20:13:00

Wydaje mi się ze wypukliny i przepukliny to to samo. Na zdjeciach RTG btło je widac? Ja tez walczę z tą pezypadłoscia juz 4 miesiac. Ale mnie juz tak nie bolało dopuki nie zaczełam cwiczyc metoda McKenzie(co miało wepchnać te przepukliny a mocniejsze bóle wróciły po byle jakim pochyleniu głowy).
Pozdrawiam
creepek
gość
05-09-2008, 20:37:00

Ze zdjęcia RTG-wynika-opis-kifotyczne wygięcie kregosłupa szyjnego,zwęzenie tarczy międzykręgowej C6-C7-widać jak te dwa kręgi leżą na sobie.
Rezonas w Elblągu,który wykazal-cytuję
zNIESIONA JEST LORDOZA SZYJNA.dYSKRETNA CENTRALANA WYPUKLINA KRĄŻKA -C4-C5.Na poziomie C5-C6 widoczna jest centralna podwięzadłowa wypuklina krążka do kanału kręgowego.Na poziomie C6-C7 niewielka wypuklina do kanału.Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych.
Tak jak pisałam leki przyjmuję bardzo mocne+nasenne,do tego kilka rodzai fizykoterapii,maści a nawet końską-kupiłam poduszkę ortopedyczną i nic-Irena
gość
06-09-2008, 07:47:00

Witam.
Irenko-ja cierpiałam 11 miesięcy aż do zabiegu teraz ulga,rzadko biorę coś p/bólowego.
Dorotko na telefon czekałam 3 tygodnie możesz dzwonić do rejestracji i prosić panią Alę-bardzo sympatyczna kobietka na pewno odpowie na każde Twoje pytanie.Pozdrawiam Grażyna.
Początkująca
06-09-2008, 10:43:00

Witam wszystkich
Irenko ja też mam zniesioną lordozę szyjną z tego co mówili mi lekarze to dużo osób ma taką przypadłość, i kręgosłup szyjny nie ma takiego kształtu jak powinien mieć.Dobrze że rdzeń kręgowy jest bez zmian.W lipcu byłam w szpitalu na operacji, leżała ze mną dziewczyna która miała to co ty masz z poziomem C6-7,tylko że ona miała to na dwóch poziomach wstawili jej implanty i teraz jest dobrze . Poduszka ortopedyczna mi bardzo pomaga i mam ją już od prawie 2 lat. Piszecie o wypuklinach i przepuklinach,ja też mam tak na rezonansie w opisie że raz pisali mi wypuklina a na wtórnym rezonansie mam napisane przepuklina więc według mnie to jest jedno i to samo. Irenko jak już nie pomagają leki i rehabilitacja to operacja jest ostatecznością i przynosi ulgę. Bądź dobrej myśli bo pozytywne nastawienie dużo pomaga wiem to po swoim przykładzie.
Pozdrawiam wszystkich -Ewa
ewcia65
gość
06-09-2008, 12:36:00

Hej.
Czy ktoś z Was miał jeszcze osteofity na tylnych trzonach kręgów?
Ja do tej pory nie przywiązywałam zbytniej uwagi do tej informacji na wyniku z rezonansu bo myslalam ze one rosna sobie na zewnatrz ale one rosna do środka i uciskaja mi opone twarda na wysokosci C5/C6. Kurna jeszcze jedno do zamartwiania sie. I pewnie nie da sie ich usunąć.
creepek
Początkujący
06-09-2008, 14:28:00

Creepek nie martw się tym wszystkim. Robisz sceny Ja chyba będę musiał przytoczyć swój wynik z MR jest tam wszystko o czym piszemy. Nie ukrywam, że czym bliżej operacji tym większy stres.
Od paru nocy zaczęły się bóle, zasypiam ok. 4 tej w nocy, zato nad ranem dobrze mi się spi tzn do ok 11 stej. Przytoczył bym moje wyniki, ale nie chce mi się przepisywać. Może w poniedziałek zeskanuje w pracy i dołącze. Tak, że nie zamartwiaj się, bo ja już powinienem być zamartwiony na amen. Luz jeszcze raz luz! Napięcie mięśni kregosłupa powoduje między innymi te nasze przypadłości. Może odrobinę alkoholu, myślę w ilościach bardzo rozsadnych. Pozdrawiam, myslę, że w poniedziałek będę znał termin mojej operacji
Paweł
gość
06-09-2008, 15:41:00

Powiem Ci ze ta odrobina alkoholu pomaga ale tylko na wieczor a rano czujesz sie gorzej bo wieczorem sobie pozwalasz jak cie nie boli . Z reszta nie mozna przesadzac bo trzeba bedzie leczyc jeszcze alkoholizm. Na głowie mam 4 letnia córkę a mąż ciągle w delegacji. Jak on jest w domu to jakos miej mnie boli(mniej sie denerwuje chyba).
A robie sceny bo boje sie ze nie długo bede miala gorszy MR i o to mi chodzi że to sie pogarsza.
Pozdrawiam
Początkująca
06-09-2008, 16:50:00

Z tego co ja wiem, to PRZEPUKLINA różni się od WYPUKLINY. Pierwsza powstaje w wyniku "wystrzelenia" dysku wraz z wypadnieciem/ wysunięciem jądra miażdżystego. druga jest zwykłym wysunięciem dysku. W rzeczywistości różnica jest subtelna.
Ja mam określoną wypuklinę, a doznałam urazu w wypadku samochodowym. Sama nie rozumiem.

Na temat LORDOZY szyjnej żartuję na swój temat, bo mam w odcinku szyjnym załatwioną całą krzywiznę kręgosłupa tj. mam lordozę-kyfozę-lordozę , a następie kyfozę(piersiowy) i lordozę(lędźwiowy- też w rozsypce)

alkochol pomaga - niestety na krótko i przy długotrwałym "leczeniu" zaprzyjaźnia się z nami zbyt mocno. Wiem, bo już 2 lata żyję z bólem i różnymi wspomagaczami.

pozdrawiam
Pirania
gość
06-09-2008, 19:29:00

Oj ja też chciałam chociaż troszkę sobie pamiętam ulżyć alkoholem,ale potem prosilam by czas szybko leciał abym mogła wziąć leki przeciwbolowe-ja osobiście nie polecam tej terapii
Szczerze to jest mi już wszystko jedno-mam tak dość tego bólu.
Teraz jeszcze znowu zaczynają się szumy w uszach,bolą mnie wszyskie zęby-chyba wyjałowiłam się tymi lekami
Buziaczki dla was wszystkich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: