Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (439)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-03-2022, 07:30:53

Witam też jestem po takim zabiegu i chciała bym się dowiedzieć czy kiedyś ten ból ustąpi jak nie oko to głowa, szyja . Nie boli aż tak że trza brać tabletki oczywiście ,ale jest to tępy i uporczywy nie idzie zapomnieć że coś się tam ma. Pozdrawiam i dużo zdrówka wszystkim życzę Basia
gość
08-04-2022, 17:27:42

Witam serdecznie,
21 marca miałam wykonywany zabieg embolizacji tętniaka mózgu w GCM *** w Katowicach. Mam 31 lat. Do szpitala zostałam przyjęta 20 marca, 21 zabieg a 23 marca dostałam wypis do domu. Niemal dobę od zabiegu musiałam leżeć na placach z wyprostowaną prawą nogą. Na szczęście embolizacja przebiegła bez żadnych komplikacji. Kiedy mogłam już wstać, byłam trochę otępiała i kręciło mi się w głowie. Lekarze przed zabiegiem informowali mnie, że przez kilka tygodni mogą, ale nie muszą, występować bóle głowy. Odpukać, w ciągu tych 3 tygodni bolała mnie głowa raz, tak bardzo mocno. Bardziej, o ironio, doskwierał mi ból pachwiny. Dostałam zwolnienie lekarskie na 2,5 tygodnia. Pracuję w biurze. Przed zabiegiem byłam bardzo aktywna fizycznie, chodziłam na siłownię, jeździłam na rolkach. Jednakże na siłownię mogę wrócić w maju i oczywiście nie ma mowy o podnoszeniu ciężarów, absolutnie! Bieżnia, rower, joga. Na początek absolutnie żadnych wysiłkowych rzeczy.
Po embolizacji czuje się naprawdę dobrze. Jak pisałam powyżej, w ciągu 3 tygodniu raz bardzo bolała mnie głowa. Jak wróciłam do domu, to oczywiście odpoczynek odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek. Miałam zawroty głowy i szybciej odczuwałam zmęczenie, ale wtedy siadałam i odpoczywałam. Chodzę z mężem na spacery do lasu nieopodal domu. W lipcu muszę wykonać kontrolne angio głowy. W worek tętniaka zaaplikowano mi 3 platynowe spirale. Mam jeszcze jednego tętniaka, wrzecionowatego, ale lekarze zalecają jedynie obserwację.
Życzę Wszystkim dużo zdrowia! :)
gość
17-04-2022, 16:06:09

Jestem świeżo po embolizacji tętniaka głowy że stentem jak narazie ok nie ma co się bać . Nic nie boli lekarze to fenomeni. Przeszłam rozległego naczyniaka mózgu i tętniaka i myślę ,że będzie ok . Za niecały rok kontrola angiografii i m nadzieję ,że ten sam Pan Doktor Mis
gość
19-04-2022, 06:21:19

wlasnie przeczytalam wiadomosci od Panstwa i dziekuje za nie Jestem choc troche podniesiona na duchu bo za tydzien czeka mnie ten zabieg a wiadomo wyobraznia dziala a nerwy osiagaja poziom nie do zniesienia . Najmniejszy bol wprawia mnie w przerazenie .:
gość
07-05-2022, 22:07:03

Witam. Mam pytanie do Pani operowanej przez Dr Misia. Jak się Pani ma? Ja 12 maja będę właśnie na zabiegu u braci Miś. Strasznie się stresuje. Czy można się z Panią skontaktować?
gość
08-05-2022, 09:42:15

Gość 2022-04-19 08:21:19
wlasnie przeczytalam wiadomosci od Panstwa i dziekuje za nie Jestem choc troche podniesiona na duchu bo za tydzien czeka mnie ten zabieg a wiadomo wyobraznia dziala a nerwy osiagaja poziom nie do zniesienia . Najmniejszy bol wprawia mnie w przerazenie .
Witaj. Jak się czujesz po zabiegu? Ile mm mial Twój tętniak? Ja mam za 3 dni wiec wiesz co czuje.. :(
gość
11-05-2022, 17:52:52

Ale wspaniały optymizm tu panuje, badacie się przed pęknięciem tętniaków, embolizujecie , żyjecie normalnie. Cóż za wspaniała technika, tak bardzo się cieszę, że tylu się bada, ma szanse nie poznać "uroków" wylewu, ale PAMIĘTAJCIE wówczas też jest szansa, mimo wylewu żyję, pracuję w "miarę" normalnie już 10 lat. Muszę zrobić tomografię, bo pandemia odsunęła mnie od służby zdrowia.G.
gość
22-05-2022, 10:15:09

Witajcie. Poszukuje osób którzy stracili bliskich po embolizacji tętniaka lub mieli powikłania. Zabieg się udał podobno lecz kilkanaście godzin później mama zalała się krwią dostała śmierć mózgi a na końcu serce przestało bić. Dużo by tu pisać. Z chęcią porozmawiam z osobami którzy są również pełni zdrowi o to jak wyglądało ich leczenie i przygotowanie do zabiegu.
gość
28-05-2022, 20:39:10

Gość 2021-11-16 21:49:53
Tak, myślę że tak. Ja jestem rok po embolizacja tętniaka lewej tętnicy ocznej i mam błyski w prawy oku i tetno w prawym uchu. Kurcze ale zawroty, a właściwie spadki ciśnienia tez czuje. Martwi mnie ucho, czy ktoś z Was tez tak ma? Czy szukać innej przyczyny?
Witaj. Proszę Cię o kontakt bo mam podobne objawy a jestem świeżo po embolizacji.
Napisz proszę na adres sobolesia1980@gmail.com
gość
29-05-2022, 06:37:49

Witam. Mam 42 lata i świezo wykryte 3 tętniaki mózgu. Jeden po lewej stronie 7mm, dwa połączone razem 12mm po prawej stronie. Podwójne widzenie,mroczki przed oczami,okropny pisk w uszach, ból głowy a raczej czoła i oczu jak i również zawroty głowy, praktycznie nonstop. Mam wyznaczony termin na usunięcie podwójnego tętniaka na za dwa tygodnie, potem za trzy miesiące tego po lewej stronie. Jestem w strachu ponieważ dostalam wybór tzn. sama mam zdecydować czy chce embolizacje czy klipsowanie. Poradźcie proszę które bezpieczniejsze. Lekarze twierdzą że po embolizacji mogą być powikłania i powtórki,90% szans na normalne życie natomiast po klipsowaniu jest raz a porządnie, 98% szans. Co o tym myśleć, co wybrać ? Pomocy . Z góry dziękuję i pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: