Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
14-12-2011, 21:17:49

implant 2011-12-14 20:08:53
Raf, a Ty w kołnierz jesteś zapakowany, czy nie?
Nie nie jestem w kołnierzu, zakładam go tylko jak jadę autem , zdarzyło się to dopiero 3 razy.
Czasem próbuje dla eksperymentu odciążenia szyjki ale ... wszystko mnie w nim boli i chce mi się wymiotować
.tak się dobrze poczułam że postanowiłam ukroić sobie chleba
wiesz chleb kroi się nożem najlepiej z ząbkami w sposób kontrolowany a nie ciacha tasakiem jak mięso ;)
Miałem tego nie pisać co by nie psuć komuś samopoczucia i nie załamać kogoś ale ... tyle czytałem a ile się nasłuchałem o operacjach , co się może stać a raczej co się stanie na pewno (czyli kaplica) że normalnie czuję się tak dobrze że mam wrażenie że coś mi spieprzyli w tym kręgosłupie w sposób pozytywny
Forumowiczka
15-12-2011, 07:10:22

Witajcie.
Pytanie z innej beczki:
jak byliście kontrolowani przez ZUS w czasie chorobowego?
Bo mnie wezwano na badanie chyba 2 tyg po wypisie ze szpitala, coś mi wpisano w ten ich system i co dalej? Będą mnie tak co miesiąc wołać na stawkę? Sprawdzać osobiście czy siedzę w domu?
A jak akurat będę na spacerze z pieskiem? Chodzę na około godzinne spacerki, Wolno mi? Czy wolno opuścić dom tylko do przychodni?
Asia
Forumowiczka
15-12-2011, 08:08:43

Napisałam się i prace modernizacyjne zżarły post
Asiu,wyluzuj.
http://wyborcza.pl/1,76842,6975494,Co_wolno_na_zwolnieniu.html
Częstość kontroli jest nieprzewidywalna. Ja przed drugą operacją kręgosłupa(oczekiwanie na wyznaczony termin 4miesiące) pierwszą weryfikację zwolnienia miałam po miesiącu. Przedstawiłam dokumentację przedoperacyjną, dokument ze szpitala o wyznaczonym terminie operacji i uważałam temat za zamknięty-zgodny pogląd mój i orzecznika ZUS.
Druga kontrola po kolejnym miesiącu,trzecia na dwa dni przed przyjęciem do szpitala.
Gdzieś mi się obiło,że to komputer losowo wyłapuje zwolnienia powyżej 2 tygodni.
W stanach pooperacyjnych bądź spokojna. Jeśli ZUS wezwie Cię po raz kolejny to możesz się spodziewać propozycji (nie do odrzucenia ) rehabilitacji w ramach prewencji rentowej.
Gdybyś miała przed sobą kolejną komisję to zależnie od samopoczucia i opinii Twojego neurochirurga zabezpiecz się stosownym zaświadczeniem w sytaucji kiedy neurochirurg nie wyraża jeszcze na taką rehabilitację zgody.
Wracając do Twojego pytania-MOŻESZ spacerować,NIE MOŻESZ pracować na lewo. Z
gość
15-12-2011, 13:52:44

Hej,witajcie! Duzo mowi sie ostatnio o kolnierzach.jedna dobra ich stron "teraz",to to ze cieplo i szalika nie trzeba! wczoraj tak mnie bolalo,ze wzielam wieczorem 1 tabletke 10 mg Zolpidem-CT,i po 10-ciu minutach bylam "gotowa" ! Pijana czy nacpana,nazwijcie jak chcecie. Padlam do beta i lulu od razu.Spalo sie dobrze ale rano i tak bol byl nadal... Gina
Forumowiczka
15-12-2011, 15:55:26

Zosieńko dzięki :)
Ja się na rentę nie wybieram, wprost przeciwnie, wybieram się od połowy stycznia do pracy. Oczywiście z zastrzeżeniem, że nie dźwigać i nie przyjmować długo wymuszonej pozycji ale mam tak różnorodną gamę czynności do wykonywania, które w dodatku w sporej części mogę sama układać w kolejności jakiej chcę, że na pewno uda mi się dbać o szyjkę.
A przeciągać chorobowego dłużej już nie chcę bo mam za dużo do stracenia.
A tym ZUSem tak ostatnio w szpitalu na kontroli straszyli, że mi się udzieliło. jeszcze jak wzywają na kontrolę, to pół biedy, gorzej jak chodzą po domach.
Akurat ostatnio gość z lędźwiowym opowiadał jak "szpiclowali" ludzi czy siedzą w domu, łobuzy....... no i teraz wraca mi to ciągle do pamięci....
Pozdrawiam, Asia
gość
15-12-2011, 16:33:08

Asiu, Ty się wcale "nie strachaj i nie bojaj" tego, co mówią o tych kontrolach. Nie jesteś jeszcze aż tak długo na zwolnieniu lek. po tak poważnej operacji. Masz nawet prawo być do 182 dni, (jeżeli stan zdrowia tego wymaga) a później też do zasiłku rehabilitacyjnego.
Jeżeli czujesz się już na siłach i chcesz spróbować wrócić do pracy, to Chwała Bogu, że tak szybko wracasz do zdrowia cudnie!
A Zosia wcale nie mówi o rencie- tak nazywa się "wysyłka" na rehabilitację do sanatorium z ZUS.
Wkleiłam coś o tej prewencji...) byś się nie strachała...
Zakład Ubezpieczeń Społecznych od 1996 r. realizuje program rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej.
Rehabilitacja prowadzona w ośrodkach rehabilitacyjnych współpracujących z ZUS oparta jest na założeniach kompleksowego oddziaływania procedurami diagnostyczno- leczniczo - rehabilitacyjnymi i psychologicznymi oraz na szeroko prowadzonej edukacji zdrowotnej. Celem w/w programu jest przywrócenie zdolności do pracy osobom, które w następstwie choroby są zagrożone długotrwałą niezdolnością do pracy i jednocześnie rokują odzyskanie tej zdolności po przeprowadzeniu rehabilitacji. W realizacji programu priorytetem jest jak najwcześniejsze skierowanie osoby ubezpieczonej do ośrodka rehabilitacyjnego, ponieważ im wcześniej rozpocznie się rehabilitację, tym lepsze efekty można uzyskać.
Tak, że głowa do góry i na spacerki z psiunią sobie biegaj...
Pozdrawiam anTosia
anTosia
Początkująca
15-12-2011, 18:47:47

Dziękuję za info.Wreszcie jakieś światełko w tunelu w którym tkwię od wczoraj.Spróbuję na Szaserów.Pozdrawiam cieplutko.
baszas
Forumowiczka
15-12-2011, 19:24:17

a ja w takim razie kontynuuje spacerki :)
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa.
mnie już coś dzisiaj trochę "pikało". Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
Forumowicz
15-12-2011, 19:52:40

buraczek 2011-12-15 20:24:17
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa.
mnie już coś dzisiaj trochę "pikało". Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
moje zdanie jest takie - złego diabli nie biorą
gość
15-12-2011, 20:37:29

buraczek 2011-12-15 20:24
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa. Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
Buraczku, normalnie nadajesz się do tv na pogodynkę dla Szyjek i reumatyków ...jestem za...
praca pewna, nie obciążająca kręgosłupa, tylko palcem po mapie trochę polatać
Mnie dzisiaj też bolała głowa tak pogodowo...
Wysoko w powietrzu spotykają się dwa płatki śniegu:
- Gdzie lecisz? - pyta pierwszy
- Lecę w Tatry na skocznię narciarską!
- A ja na autostradę, zrobię jakiś karambol samochodowy.
Dobrej nocy i dobrego piątku ))
anTosia
anTosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: