Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
18-01-2023, 06:47:18

Mojra44 2023-01-18 00:24:52
Mojra44 2023-01-18 00:14:50
Florentynka 2023-01-17 22:37:01
Dziewczyny o co chodzi z "uszkodzeniem worka oponowego"?
Znajomy miał dzisiaj operację (3 kręgi + stabilizator) i niestety nie może na chwilę obecną się ruszać bo lekarze w trakcie operacji uszkodzili worek oponowy 😏
Tzn będzie mógł się ruszać ale powiedział żonie, że nie wcześniej niż za 3 dni, dlatego nie pozwolił jej w ogóle przyjeżdżać do szpitala 🥺
Aby rdzeń nie uległ uszkodzeniu otoczony jest wzdłuż całej długości tzw.workiem oponowym, w którym znajduje się nasz płyn mózgowo rdzeniowy.On ma funkcję ochraniania rdzenia i wydaje mi się, że wyrównywania ciśnienia w mózgu.
Worek oponowy może być połączony zrostami z przepukliną krążka międzykręgowego lub osłabiony (cienki) wskutek ucisku przez przepuklinę. W takiej sytuacji w trakcie operacji może dojść do niezamierzonego uszkodzenia worka oponowego i wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego do rany. Leczenie takiego powikłania polega na 3-4 dniach leżenia w celu uzyskania zrostu worka oponowego. Może być konieczne zastosowanie kilkudniowego drenażu płynu mózgowo-rdzeniowego z worka oponowego. W razie braku zrostu i utrzymywania się wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego konieczna jest kolejna operacja w celu zamknięcia nie zrośniętego worka oponowego.
O cholera to mi też pewnie uszkodzą bo ja mam dużo "wyrostków" uciskających worek oponowy, a z tego co mi neurochirurg mówił to będą je usuwać, tzn te wyrostki z innych kręgów 😒
Forumowiczka
18-01-2023, 11:51:47

Nie ma się martwić na zapas.Trzeba założyć, że będzie wszystko ok.👍
Mojra
Forumowiczka
18-01-2023, 17:29:57

Florentynka 2023-01-18 07:47:18
Mojra44 2023-01-18 00:24:52
Mojra44 2023-01-18 00:14:50
Florentynka 2023-01-17 22:37:01
Dziewczyny o co chodzi z "uszkodzeniem worka oponowego"?
Znajomy miał dzisiaj operację (3 kręgi + stabilizator) i niestety nie może na chwilę obecną się ruszać bo lekarze w trakcie operacji uszkodzili worek oponowy 😏
Tzn będzie mógł się ruszać ale powiedział żonie, że nie wcześniej niż za 3 dni, dlatego nie pozwolił jej w ogóle przyjeżdżać do szpitala 🥺
Aby rdzeń nie uległ uszkodzeniu otoczony jest wzdłuż całej długości tzw.workiem oponowym, w którym znajduje się nasz płyn mózgowo rdzeniowy.On ma funkcję ochraniania rdzenia i wydaje mi się, że wyrównywania ciśnienia w mózgu.
Worek oponowy może być połączony zrostami z przepukliną krążka międzykręgowego lub osłabiony (cienki) wskutek ucisku przez przepuklinę. W takiej sytuacji w trakcie operacji może dojść do niezamierzonego uszkodzenia worka oponowego i wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego do rany. Leczenie takiego powikłania polega na 3-4 dniach leżenia w celu uzyskania zrostu worka oponowego. Może być konieczne zastosowanie kilkudniowego drenażu płynu mózgowo-rdzeniowego z worka oponowego. W razie braku zrostu i utrzymywania się wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego konieczna jest kolejna operacja w celu zamknięcia nie zrośniętego worka oponowego.
O cholera to mi też pewnie uszkodzą bo ja mam dużo "wyrostków" uciskających worek oponowy, a z tego co mi neurochirurg mówił to będą je usuwać, tzn te wyrostki z innych kręgów 😒
Te wyrostki to są chyba osteofity jak pamiętam
Mojra
Wtajemniczona
18-01-2023, 19:59:41

Mojra, to masz rację, to osteofity.
Mam jeszcze pytanie odnośnie "wyautowania" załóżmy, że się przeziębień i nie będą chcieli mnie operować to od razu mnie wyrzucą z kolejki skoro już raz operację przekładałam ze względów zawodowych?
Mojra 1 mąc i 3 dni, boisz się? 😱
Forumowiczka
19-01-2023, 08:30:21

Florentynka 2023-01-18 20:59:41
Mojra, to masz rację, to osteofity.
Mam jeszcze pytanie odnośnie "wyautowania" załóżmy, że się przeziębień i nie będą chcieli mnie operować to od razu mnie wyrzucą z kolejki skoro już raz operację przekładałam ze względów zawodowych?
Mojra 1 mąc i 3 dni, boisz się? 😱
Ale mi wyliczyłaś dni😉 na razie nie myślę i odpychamy tą myśl spychając ją głęboko w płaszczyznę mojej ukrytej nieświadomości 🤔
Zazwyczaj jest tak w przypadku przeziębienia :
- jeżeli oczywiście zakładając hipotetycznie, że jesteś przeziębiona i wiesz, że nie wykurujesz się to:
- dzwonisz z dwa dni wcześniej do sekretariatu 42 6393551 ( tam odbierają dwie panie, które nie zawsze mają humor i nie zawsze wstały prawa nogą i niestety musisz zacisnąć żeby i być w h.. uprzejmą) i poinformować, że termin masz na dany dzień i niestety jesteś przeziębiona i prosisz o przeniesienie operacji na nowy termin. One wiedzą, że czekałaś jakiś określony czas i oddzwonią do Ciebie jak ustala nowy termin. I teraz jeżeli brałaś antybiotyk to też musisz o tym poinformować w rozmowie ponieważ narkoza może być zastosowana minimum dwa tygodnie od antybiotyku ze względów medycznych. Jeżeli nie brałaś antybiotyku to i tak też wskazane jest odczekanie też podobnego okresu aby organizm doszedł do siebie.
Jeżeli np. ukryjesz, że masz przeziębienie bądź końcówkę przeziębienia bo nałykasz się leków np. z grupy niesteroidowych leków zapalnych ( naproxen) czy ibuprofen czy różnego rodzaju specyfików na przeziębienie zawsze będą zawierały lek na obniżenie temperatury + np. na ograniczenie kataru dobrym środkiem jest pseudoefedryna z ibuprofenem i ograniczysz katar i tzw postawisz się na nogi bo będziesz bała się, że mogą termin dać za rok TO NIE RÓB TEGO. W pierwszym dniu jak przyjdziesz jest robiony dokładny wywiad na co chorujesz i sobie spisz na kartkę jeśli masz sporo dolegliwości i spisz dokładnie na osobnej kartce leki jakie bierzesz włącznie z mg oraz dawkowanie ale rozpisane w taki sposób( rano-w poludnie-wieczorem czyli np. 1-0-2) oraz pobierają krew i jeśli jesteś jeszcze nie do końca wyleczona to będziesz miała podniesione CRP (norma to od 0 do 5) a przy infekcjach wirusowych może Ci wzrosnąć do 40 a przy infekcjach bakteryjnych nawet że 100 to odrazu Cię wyautuja bo jeżeli jest infekcja w organizmie to może nastąpić ODRZUCENIE INPLANTU i dopiero by było - pewnie reoperacja.
One w przeciągu tygodnia powinny oddzwonić jeśli nie to Ty dzwonisz ponownie przypominajac o ustaleniu terminu.
Mam nadzieję, że jasno objaśniał jak nie to dalej będziemy pisać 🤗
Mojra
Forumowiczka
19-01-2023, 08:35:05

Dziewczyny mi lekarz powiedział, że te osteofity będzie piłował aby nie dawały ucisku, mam je na każdym odcinku .Mojra a tobie jak będzie usuwał ? mówił Ci w jaki sposób
Forumowiczka
19-01-2023, 08:35:13

A termin ustala Ci w miarę szybki - może to być kwestia miesiąca lub dwóch po Twojej chorobie.
Mojra
Forumowiczka
19-01-2023, 09:00:39

Halina1967 2023-01-19 09:35:05
Dziewczyny mi lekarz powiedział, że te osteofity będzie piłował aby nie dawały ucisku, mam je na każdym odcinku .Mojra a tobie jak będzie usuwał ? mówił Ci w jaki sposób
Ja mam osteofity drobne na krawędziach trzonów i nie wiem czy coś z tym będzie robione bo na ten temat nie rozmawiałam. Przed samym zabiegiem będąc w szpitalu poinformują nas co będą robić mnie więcej bo i tak okaże się dopiero jak otworzą to zdecydują po obejrzeniu.
Mojra
Forumowiczka
19-01-2023, 09:03:17

Mojra44 2023-01-19 09:35:13
A termin ustala Ci w miarę szybki - może to być kwestia miesiąca lub dwóch po Twojej chorobie. Tam ciężko jest się dodzwonić i tylko do 13.00 ale trzeba cierpliwie i uparcie dzwonić
Mojra
Wtajemniczona
19-01-2023, 16:10:49

Halina1967 2023-01-18 00:45:24
Florentynka, dawaj znać co u tego twojego znajomego . Musi być dobrze tylko mam to Poprostu potwierdź ☺️ jestem dobrej myśli .
Halinka, leży cały czas, jeszcze nic lekarze nie mówią. Wiemy to tylko od Jego żony bo do Niego nie można się dodzwonić niestety 😏

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
Reklama: