Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
14-01-2023, 22:18:44

Mojra44 2023-01-14 23:13:38
Florentynka 2023-01-13 09:21:07
Zumba123
O widzisz, dziękuję, czyli kołnierza nie kupuję, jeden wydatek mniej a piżamkę w takim razie rozpinaną i długie spodnie 😁
Dziękuję 😘
Odnośnie kołnierza to w WAM-ie jest taka praktyka:
-dopiero jak cię otworzą to zadecydują jaki implant, czy stabilizacja będzie dodatkowo czy też nie. I jeśli będziesz miała mieć kołnierz to oni dobierają właściwy i to zależy od rodzaju jaki masz mieć implant i co tam było w środku.
Potem dostajesz nr. konta na który wpłacasz pieniądze za kołnierz, który otrzymałaś w szpitalu.
Jeśli chodzi o poduszkę to ja biorę swoją bo tam są według mnie poduszki, które nie nadają się po operacji.
Jeśli chodzi o łóżko to praktyka jest taka :
- osoby po operacji lędźwiowego mają na pilota a szyjny mają zwykle, które niestety nie zaciekawie podnosi się bo musisz użyć dużo siły ręcznej
Jeśli chodzi o picie to po operacji dostajesz takie małe buteleczki z H2O wielkości buteleczek do nebulizacji.
Weź sobie słuchawki douszne abyś nie trzymała telefonu z ręką uniesiono bo to pewnie będzie niekomfortowe.
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:41:25

Mojra44 2023-01-14 23:18:44
Zumba123
O widzisz, dziękuję, czyli kołnierza nie kupuję, jeden wydatek mniej a piżamkę w takim razie rozpinaną i długie spodnie 😁
Dziękuję 😘
-dopiero jak cię otworzą to zadecydują jaki implant, czy stabilizacja będzie dodatkowo czy też nie. I jeśli będziesz miała mieć kołnierz to oni dobierają właściwy i to zależy od rodzaju jaki masz mieć implant i co tam było w środku.
Potem dostajesz nr. konta na który wpłacasz pieniądze za kołnierz, który otrzymałaś w szpitalu.
Jeśli chodzi o poduszkę to ja biorę swoją bo tam są według mnie poduszki, które nie nadają się po operacji.
- osoby po operacji lędźwiowego mają na pilota a szyjny mają zwykle, które niestety nie zaciekawie podnosi się bo musisz użyć dużo siły ręcznej
Jeśli chodzi o picie to po operacji dostajesz takie małe buteleczki z H2O wielkości buteleczek do nebulizacji.
Weź sobie słuchawki douszne abyś nie trzymała telefonu z ręką uniesiono bo to pewnie będzie niekomfortowe.
Jeśli chodzi o gardło to zalecają kupić i mieć przy sobie Tantum Verde bo jest z lignokainą (środek znieczulający)
Procedura jest taka po przyjściu do szpitala:
- najpierw idziesz na izbę przyjęć
- potem idziesz do szatni i tam zostawiasz dwoje ubrania czyli kurtkę i buty. Dostajesz potwierdzenie depozytowe i pilnujesz tego bo przy wypisie jak będziesz wychodzić to pielęgniarka albo opiekun medyczny(bo jest tam takowy) poprosi Cię o ten dokument i na podstawie tego odbierze za Ciebie ubrania i przyniesie Ci na salę.
- po szatni jedziesz na II piętro i przy drzwiach na oddział jest specjalny przycisk z domofonem, który musisz nacisnąć i wówczas otworzy który z oddziału i Ci wpuści
- potem dostaniesz przydział sali( salę są dwu lub trzyosobowe z łazienką ładną bo wszystko jest dość nowe bo budynek nie dawno wybudowany)
- potem pobierają Ci krew czy nie masz stanu zapalnego bo jeśli by był to wyałtują Ci no implant się może odrzucić)
- jeśli jest wszystko ok to lekarz przychodzi do Ciebie ten, który będzie Cię operować i omawia wszystko z Tobą ( zapisz sobie ewentualnie pytania, które chciałabyś zadać bo z nerwów je możesz zapomnieć) wcześniej przyjdzie lekarz przed rozmową i poprosi o płytkę z RM
- potem anastezjolog zrobi wywiad
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta.
Opisałam myślę, że wszystko z grubsza bo znam ten szpital bo miałam tam już 3 operację na różnych oddziałach🤗
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:45:07

anomalia 2023-01-14 11:35:37
Florentynka 2023-01-14 09:01
Czasami się zastanawiam czy naprawdę muszę to zrobić, przecież normalnie chodzę, pracuję, żyję...., tylko to drętwienie tak naprawdę mnie męczy 😏
Próbowałaś różnych fizjoterapeutów? (Różnych form terapii, np igłowanie, powięziowo, osteopata?)
Florentynko ja mam drętwienie rąk i pieczenie karku, piski w uszach oraz straszne trzaski jak ruszam szyja bez bólu i tak długo zwlekałam, że mam mielopatię 😭
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:51:20

Mojra44 2023-01-14 23:41:25
Zumba123
Dziękuję 😘
Jeśli chodzi o gardło to zalecają kupić i mieć przy sobie Tantum Verde bo jest z lignokainą (środek znieczulający)
- potem idziesz do szatni i tam zostawiasz dwoje ubrania czyli kurtkę i buty. Dostajesz potwierdzenie depozytowe i pilnujesz tego bo przy wypisie jak będziesz wychodzić to pielęgniarka albo opiekun medyczny(bo jest tam takowy) poprosi Cię o ten dokument i na podstawie tego odbierze za Ciebie ubrania i przyniesie Ci na salę.
- po szatni jedziesz na II piętro i przy drzwiach na oddział jest specjalny przycisk z domofonem, który musisz nacisnąć i wówczas otworzy który z oddziału i Ci wpuści
- potem dostaniesz przydział sali( salę są dwu lub trzyosobowe z łazienką ładną bo wszystko jest dość nowe bo budynek nie dawno wybudowany)
- potem pobierają Ci krew czy nie masz stanu zapalnego bo jeśli by był to wyałtują Ci no implant się może odrzucić)
- jeśli jest wszystko ok to lekarz przychodzi do Ciebie ten, który będzie Cię operować i omawia wszystko z Tobą ( zapisz sobie ewentualnie pytania, które chciałabyś zadać bo z nerwów je możesz zapomnieć) wcześniej przyjdzie lekarz przed rozmową i poprosi o płytkę z RM
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta.
Przy wypisie dostajesz recepty na leki oraz skierowanie na wizytę kontrolną ewentualnie skierowanie na RM pooperacyjne, które musisz zarejestrować w głównym budynku a wizytę kontrolną tam gdzieś są przychodnie.
Opisałam myślę, że wszystko z grubsza bo znam ten szpital bo miałam tam już 3 operację na różnych oddziałach🤗
Mojra
Forumowiczka
15-01-2023, 00:47:30

Mojra44 2023-01-14 23:51:20
Mojra44 2023-01-14 23:41:25
Zumba123
Dziękuję 😘
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta. Dostajesz również ubranko niebieskie na które składa się góra z krótkim rękawem oraz spodnie w rozmiarze mniej więcej dopasowanym (czyli s, m,l,xl)
W nowym budynku WAM- zostało wybudowane centrum operacyjne na całe województwo łódzkie. Jedno całe piętro to same salę bloki operacyjne oraz mniejsze salę zabiegowe jak i większe do bardziej skąplikowsnych operacji.
Są również operację z bezpośrednią transmisja dla studentów , którzy siedzą sobie w innej sali i oglądają online.
Przy wypisie dostajesz recepty na leki oraz skierowanie na wizytę kontrolną ewentualnie skierowanie na RM pooperacyjne, które musisz zarejestrować w głównym budynku a wizytę kontrolną tam gdzieś są przychodnie.
Mojra
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:30:00

Ogólnie to będzie moja 6 operacja ale na kręgosłup pierwszym. Boje się jak każdy ale wiem, że ja już nie mam wyboru.Bylam u kilku neurochirurgów i wszyscy potwierdzili, że operacja jest niezbędna. Ostatnim neurochirurg iem, który to potwierdził jest kierownik neurochirurgii na II w WAM-ie.I jak wychodziłam od niego powiedział mi takie słowa na odchodne -' aby tylko Pani dotrwała do tej operacji l"- wówczas wtedy dotarli do mnie, że już nie mam innej alternatywy przy stwierdzonej przez Niego mielopatii.😭Bidulko, żeby tylko Ci to pomogło bo czytałam, że ta mielopatia może utrudniać życie 😔
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze 🤛🤜
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:34:38

Już któryś raz pod rząd nie mogę odpowiedzieć na cytat, dlatego musiałam skopiować i wstawić sama odpowiedź, to dziwnie wyszło.
Mojra44 dziękuję ❤️🌺
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:39:59

Mojra a jeszcze mam pytanie odnośnie tych rzeczy, które mam włożyć do szafki na pooperacyjną, co najlepiej zabrać, tel, ładowarkę, wodę, co jeszcze?
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:59:56

Florentynko ja mam drętwienie rąk i pieczenie karku, piski w uszach oraz straszne trzaski jak ruszam szyja bez bólu i tak długo zwlekałam, że mam mielopatię 😭To ja mam drętwienie, pieczenie karku, ból, tak jakby wszystkie "nitki" w środku piekły, ale da się z tym żyć, tylko właśnie tak jak Ty za długo zwlekałaś to mi lekarz powiedział, że to będzie coraz bardziej postępowało, samo się nie wyleczy 😏
Forumowiczka
15-01-2023, 14:59:20

Florentynka 2023-01-15 10:34:38
Już któryś raz pod rząd nie mogę odpowiedzieć na cytat, dlatego musiałam skopiować i wstawić sama odpowiedź, to dziwnie wyszło.
Mojra44 dziękuję ❤️🌺
Dobrze, że napisałaś no jak zaczęłam czytać to zgłupiałam 🤣 ok.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: