Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
27-06-2022, 20:18:52

No tak zawsze człowiek spokojniejszy jak wyniki wychodzą ok. Ja w sierpniu rezonans i mam nadzieję, że kolejny poziom mi się nie sypie. Boję się jak cholera. Nie chcę znów na stole wylądować.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
gość
29-06-2022, 04:57:05

Witam
Wczoraj odebrałam wynik MR i trafiam na to forum.
Z opisu: niewielkie wypukliny pierścieniu włóknistych krążków miedzykręgowych C3/C4 , C4/C5, C5/C6 i C6/C7 modelujące przednią powierzchnię worka oponowego, z redukcją jego rezerwy płynowej nie powodujące ewidentnego istotnego ucisku korzeni nerwów rdzeniowych. Wymiar strzałkowy wynosi na w/w 10,3 - 11,5 (stenoza względna). w zakresie badania nie uwidoczniono uchwytnych zmian strukturalnych rdzenia kręgowego.
Poczytałam już trochę i jestem przerażona. Czy kwalifikuje się już do operacji. Z objawów mam opadająca powiekę (badania głowy MR i tomografia nic nie wykazały, miastenia nie wykryta, emg też nic) i od sierpnia 2021 osłabione dłonie i ograniczona ruchomość palców u dłoni. Okresowe pieczenie w karku. Boje się ☹.
Początkująca
29-06-2022, 09:23:51

agnieszka197311 2022-06-25 12:41:08
A możesz np.ugotowac obiad czy cokolwiek zrobić, czy tylko polegiwanie? Kurcze, nie umiem siedzieć i nic, qiem, że sytuacja czasem wymusza, ale chyba to by było z dużym uszczerbkiem dla mojej psychiki. Śpisz na poduszce ortopedycznej? W ogóle da się spac? I kiedy rehabilitacja?
Coś tam pomalitki gotuje ale do tej pory to mi córka więcej robiła w kuchni teraz mąż.
Ja robię sobie śniadania i kolację chodzę na krótkie spacery a wczoraj weszłam do basenu w ogródku i nawet udało mi się usiąść na kole :D leki robią swoje hehe
*** jest ten kolnierz nie powiem ale jak trzeba to trzeba wzięłam to na klatę! Rehabilitację zaczyn od końca sierpnia prywatnie a na NFZ to oewnie pod koniec roku. Wizytę kontrolna u lekarza mam w grudniu na miejscu zrobią mi rtg. Do poradni Rehabilitacyj ej idę 7 września. Śpię na poduszce ortopedycznej ale to robiłam już długo przed operacja i to jest tak przynajmniej u nas tak było jak leżymy na wznak to bez poduszki jak chcemy na boku to wtedy poduszka,żeby wyrównał się kąt,żeby kregoslup był prosty. Jak leżę na wznak lub siedzę gdzie mam stabilnie głowę to moge zdjąć kolnierz. Ogólnie nie denerwuj się choć wiem,że to łatwo powiedzieć ja się cieszę,że się tego podjęłam choć to mało przyjemne być w szpitalu. Mówię to ja co na drugie ma panikara ;)
Początkująca
29-06-2022, 09:27:32

Tak miej w kuchni poustawiane garnki itp ,żeby nie musiała się schylać,Bi to nie wskazane i mało przyjemne. A jak wsz masz na wysokości rąk i oczu to spokojnie dasz radę tylko oczywiście na raty
Forumowiczka
29-06-2022, 10:25:02

Ania-nati 2022-06-29 11:27:32
Tak miej w kuchni poustawiane garnki itp ,żeby nie musiała się schylać,Bi to nie wskazane i mało przyjemne. A jak wsz masz na wysokości rąk i oczu to spokojnie dasz radę tylko oczywiście na raty
Zgadza się, ani się nie schylać i nie wysoko, żeby rąk też do góry nie podnosić.
Późno masz tą rehabilitację mi kazali po 4 tyg. Że to jest najlepszy czas
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
gość
29-06-2022, 11:17:49

Ja też sobie zorganizowałam wszystko przed operacją, choć wiadomo, że nie da się wszystkiego przewidzieć. Dzisiaj blisko 6 tyg. PO poczułam się lepiej i postanowiłam pójść na zalecony przez lekarza godzinny spacer. W domu,choć się już sporo krzątam to co jakiś czas poleguję, żeby odciążyć głowę i szyję.Ale na zewnątrz to już co innego.Po pół godziny już mi bardziej spinało kark, głowę , potem odezwała się łopatka. Było znośnie, ale żaden komfort. Ale trzeba próbować. Żeby te bóle już odeszły....
Hania
gość
29-06-2022, 11:38:54

Do Gościa
nie jestem lekarzem, ale w wynik MR nie wygląda źle, są wypukliny, ale bez ucisków. Najlepiej zweryfikować wynik z neurochirurgiem, który obejrzy płytkę i w powiązaniu z uciążliwymi objawami oceni sytuację. Ale na pewno trzeba już na siebie uważać jak są zmiany w kręgosłupie szyjnym .
Hania
Początkująca
01-07-2022, 12:52:12

Też nie jestem lekarzem, ale zgadzam się z Hanią. Fajnie byłoby żebyś trafiła do dobrego lekarza, a potem do dobrego fizjoterapeuty - ale nie obojętnie kogo! Bo jak źle trafisz to jeszcze Ci krzywdę zrobią. Na pewno świetna jest terapia powięziowo manualna - to jest coś genialnego - poczytaj sobie. I pomaga na wiele bolących miejsc. A z ćwiczeń to ja akurat mam robić ćwiczenia rozciągające - żeby je odciągnąć i żeby nie wpychały mi dysków dalej do kanału kręgowego. Tak naprawdę - to bardzo dużo można zrobić terapią - zanim się już doprowadzi do niedobrego stanu.
Początkująca
06-07-2022, 05:39:38

Witam serdecznie
Kiedyś już tu z Wami byłam …może się przypomnę. Jestem po operacji kregoslupa szyjnego ,discektomia z implantacja na dwóch poziomach c4/c6.Operacja była 09.21,muszę przyznać ze od samego początku nie było jakoś super. Dodam,ze mam dyskopatię wielopoziomowa oc c3/c7 , granica stenozy 9/10 mm.Przeszłam 5cio tygodniowa rehabilitacje na NFZ i tu żadnej poprawy raczej nawet gorzej. Mój operator zbytnio nie wykazuje zainteresowania.Dolegliwości bardzo mi się wzomzyly.Kontroly rezonans wciąż pokazuje ucisk na worek , modelowanie korzeni, rdzien.Na dodatek doszedł problem blednika , miesiąc po operacji potworne zawroty.Na dzisiejsza chwile, zaroty, bole lewostronne głowy, potylica, szyja,problem z równowaga.Jestem umówiona na wizytę u innych neurochirurgów …Kraków i Bielsko Biała. Nie radze sobie kompletnie
Początkująca
06-07-2022, 06:36:16

Iza a do kogo się wybierasz w Krakowie?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: