Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
26-08-2020, 12:11:53

tltester 2020-08-26 12:16:28
Przydałoby mi się coś co psychicznie mnie na nogi postawi.
Proszę bardzo. Na moim przykładzie.
W sobotę pojechałem na wieś do swojej posiadłości. Trochę pokosiłem ale to pikuś, kosiarka traktorek.
Teraz idziemy do sadu. W części to stary sad, śliwki węgierki zaniedbane, wyrosły na 5 metrów. Przyszło mi do głowy aby je strząść , no bo jak inaczej. Wziąłem długą tyczkę zakończoną hakiem i do roboty. Tyczka w ręku, głowa mocno zadarta do góry. Myślę, że całość zbioru trwała około 30-25 minut.
Tyle wystarczyło abym już trzeci dzień chodził jak mocno naćpany. Zawroty, piski w uszach, ...
Ale to nic. Emocje są na swoim miejscu więc idzie przeżyć. Lepiej już było, teraz będzie tak jak będzie. No i dobrze.
Tltester ..... damy radę.
( jak ja ze szwagrem byłem w partyzantce to nie takie rzeczy się przeżywało).
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczony
26-08-2020, 12:13:24

Kawo, obyś miał rację, że przyżyjemy i oby nie było gorzej.
Wtajemniczona
26-08-2020, 15:03:17

Cześć wszystkim. Udało się zalogować :)
Moj opis:
Zniesienie lordozy szyjnej, z tworzeniem patologicznej kyfozy. Szerokie centralno-lewostronne wypukliny c4/c5 i c5/c6 powodują znaczny ucisk worka oponowego, zwłaszcza lewych zachyłków bocznych. Osteofity redukują otwory m-kregowe, głównie lewe. Na poziomie c6/c7 dokanałowe uwypuklenie krążka modelujące worek oponowy. Zaznaczone zwyrodnieniowe zaostrzenie krawędzi trzonów kręgów. Intensywność sygnału z rdzenia kręgowego prawidłowa.
A objawy to bóle głowy, szczególnie z lewej strony i potylice. Pieczenie/bóle karku, barków, między łopatkami. Ostatnio drętwieją mi ręce i lewa noga. Czytałam wasze objawy więc pozwoliłam sobie napisać moje :)
Byłam dziś u neurochirurga i dostałam skierowanie na operację - wymiana dysku c4/c5.
Boję się, ale czytam o waszych przeżyciach przed i po no i jakoś mi trochę raźniej :D
uff sie rozpisałam
Forumowiczka
26-08-2020, 16:58:17

KasiaSwiebodzin 2020-08-26 17:03:17
Cześć wszystkim. Udało się zalogować :)
Byłam dziś u neurochirurga i dostałam skierowanie na operację - wymiana dysku c4/c5.
Boję się, ale czytam o waszych przeżyciach przed i po no i jakoś mi trochę raźniej :D

Kasiu ja też jeszcze operacji nie ma za sobą i też się przerazliwie boję, ale to normalny objaw. Przyznam, że trafiając tutaj też mi się zrobiło jakoś tak lżej i raźniej. Można mniej więcej się dowiedzieć co Cię może czekać (chociaż każdy organizm jest inny i inaczej reaguje) ale to zawsze inaczej jest. Kiedy masz mieć operacje?
Wtajemniczona
26-08-2020, 17:39:59

Jeszcze nawet się nie umówiłam, bo już rejestracja w szpitalu była nieczynna. Od rana będę wydzwaniać. Mam wpisane pilne ale podobno terminy są długie. Jutro się okaże.
A Ty kiedy masz i gdzie? Ja w Zielonej Górze.
Forumowiczka
26-08-2020, 17:54:22

Ja jutro mam neurochirurga i się dowiem wszystkiego. Już mogłam w czerwcu być operowana ale zrezygnowałam. Tyle, że u mnie doktor mówi że zadzwoni i około miesiąc czekałam ostatnio na jego telefon (a zadzwonił że za tydzień operacja jeśli dalej jestem zdecydowana) . Więc nie długo ale nie wiadomo jak to się ma do obecnej sytuacji.... Ja Mielec :)
Forumowicz
26-08-2020, 18:41:36

Daagula 2020-08-26 19:54:22
Ja Mielec :)
Bardzo dobrze.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
gość
26-08-2020, 20:01:42

Daagula, jeszcze się okaże, że w jednym czasie bedziemy mieć zabiegi. Ja idę 11 wrzesnia, wiec wszystko jest możliwe. Pewno jutro poda Ci dokładna datę, zresztą jutro się widzimy u doktoraDorka
gość
27-08-2020, 08:11:25

Dorka, Daagula
A jesteście normalnie "na chodzie"? Pytam bo ja już tyle miesięcy w domu i jestem wyłączona z życia. Jak jest dobrze to trochę pochodzę np. spacer ponad 1km i nawet podjadę gdzieś autem (chwila do sklepu itd) i więcej nic, bo organizm nie daje rady :/ pracowałam przy biurku 8h dziennie. Przez korone przeszłam w marcu na tryb domowy ale po miesiącu bóle głowy nie pozwoliły mi już pracować. A później to już chyba fizjoterapeuta za mocno robił i było coraz gorzej. Od lipca mam inną fizjo i dzięki niej zaczęłam spacerować i wsiadać do auta ale to i tak niewiele jeszcze mogę zrobić.
KasiaSwiebodzin
Forumowiczka
27-08-2020, 08:21:21

Kasiu ja mam bóle ręki, między łopatkami i sztywności karku ale ogólnie daje rade, czasem jak się schyle to czuje mrowienie w palcach( wczoraj strasznie mnie reka bolała, normalnie jakby ktoś mi ją miażdżył ) ja mam ucisk na rdzeń na dwóch poziomach, od stycznia tak chodzę czasem jest lepiej czasem gorzej. Ale ból niewielki a przewlekły też już jest męczący

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
Reklama: