Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
22-06-2021, 14:43:04

Mojra44 2021-06-22 15:29:42
Trzy poziomy - tylko ja jestem aktywnym czlowiekiem i z dupskiem nie usiedze.Jeżdze na motorze i to moja pasja, gram w klubie w pingla., umalowalam z synem caly dom. piętrowy na zewnątrz i na działce, płytki i panele tez sama położyłam i nie lubię być zdana na pomoc i pewnie teraz to zapierniczanie bokiem mi wyszło.Z wielu rzeczy mozna zrezygnować bo trzeba sobie to poukladać w glowie ale z jazdy na motorze to na razie nie.
Ach, no tak, typowy profil psychologiczny dyskopatki.
Ja tez duzo sama robilam, ale raczej z koniecznosci niz z checi.
Myslisz, ze po operacji bedziesz bardziej ograniczona?
Ja mam w sumie te same obawy. Mysle sobie co jesli zamiast lepiej bedzie gorzej? Wszyscy mi do tego odradzaja operacje.
Gdzie masz zamiar sie operowac? Robilas ostatnio rezonans, zeby porownac z tym z 2018?
Forumowiczka
22-06-2021, 18:57:21

Ja już sama nie wiem co myśleć bo też mi wszyscy odradzają a to dobre okreslenie z tym profilem az sie uśmialam oczywiscie z mojej głupoty ale co ja mam zrobić jak ja lubię podejmować się róznych zadań.Ostatnioio wkurzylam się,że za skrocenie spodni trzeba tyle zaplacić ze kupilam uzywana maszynę do szycia i nauczylam się podstawowego szycia i tak sie rozpędzilam ze firanki kolezankom nawet poszylam. Teraz jak umówie sie do neurochirurga, ktory dal mi skierowanie na operację to poprosze go rm.Operować się mam w WAM-ie w Łodzi.I tez mysle jak bedzie gorzej po operacji.Ja wiem,że to juz nigdy nie bedzie 100% bo tak na teraz to juz są ubytki zdrowotne ale mój syn ma przyszywanego dziadka i jego kręgosłup na rm to poprostu katastrofa.Teraz ma 80 lat ale jak miał okolo 60 to miał wyznaczony termin ba był juz na neurochir.oddziale wlaśnie w Wamie i ordynator do niego podszedł -wziął go na bok i tak mu powiedział"pan ma 9 kręgów do roboty, naraz tego sie nie zrobi- bo teraz 3 i potem kolejne.Chodzi Pan samodzielnie na dodatek wylatuje pani płyn rdzeniowy gdzie dostaje pan specjalne zastrzyki za super kase - w miare pan funkcjonuje to niech Pan się pakuje z tego oddzialu do domu bo lepiej nie bedzie a na wózku nie chce cyba Pan jeżdzic" Dziadek spakowal sie i do tej pory *** rowerem i *** w polu bo jak mówi ruch to zdrowie i jakby sie położył to dawno z niego bylby inwa***.I jak byc tu mądrym????
Mojra
Początkująca
23-06-2021, 16:42:11

Mojra44 2021-06-22 20:57:21
Ja już sama nie wiem co myśleć bo też mi wszyscy odradzają a to dobre okreslenie z tym profilem az sie uśmialam oczywiscie z mojej głupoty ale co ja mam zrobić jak ja lubię podejmować się róznych zadań.Ostatnioio wkurzylam się,że za skrocenie spodni trzeba tyle zaplacić ze kupilam uzywana maszynę do szycia i nauczylam się podstawowego szycia i tak sie rozpędzilam ze firanki kolezankom nawet poszylam. Teraz jak umówie sie do neurochirurga, ktory dal mi skierowanie na operację to poprosze go rm.Operować się mam w WAM-ie w Łodzi.I tez mysle jak bedzie gorzej po operacji.Ja wiem,że to juz nigdy nie bedzie 100% bo tak na teraz to juz są ubytki zdrowotne ale mój syn ma przyszywanego dziadka i jego kręgosłup na rm to poprostu katastrofa.Teraz ma 80 lat ale jak miał okolo 60 to miał wyznaczony termin ba był juz na neurochir.oddziale wlaśnie w Wamie i ordynator do niego podszedł -wziął go na bok i tak mu powiedział"pan ma 9 kręgów do roboty, naraz tego sie nie zrobi- bo teraz 3 i potem kolejne.Chodzi Pan samodzielnie na dodatek wylatuje pani płyn rdzeniowy gdzie dostaje pan specjalne zastrzyki za super kase - w miare pan funkcjonuje to niech Pan się pakuje z tego oddzialu do domu bo lepiej nie bedzie a na wózku nie chce cyba Pan jeżdzic" Dziadek spakowal sie i do tej pory *** rowerem i *** w polu bo jak mówi ruch to zdrowie i jakby sie położył to dawno z niego bylby inwa***.I jak byc tu mądrym????
Przepraszam, pierwszy raz na forum :)
Nie umiem dodawać wpisów
Czy mogłabyś dać znać w związku z operacją w WAM? Mam kilka pytań, w ub, tygodniu byłam na konsultacji u profesora Radka (Andrzeja) i skierował mnie na operacje. Nie wiem jak zacząć, jeszcze się nie umówiłam...
Forumowiczka
23-06-2021, 22:08:50

Najlepiej jak zalogujesz sie na forum.
Ja skierowanie otrzymalam od neurochirurga Ruslana Jekimova.Termin mialam juz wyznaczony na 14.12.2020 ale rozchorowalam sie.Powolująć się na to skierowanie musisz zadzwonic do sektetariatu pod nr.tel.42 6393551.Musisz uzbroić sie w cierpliwość dzwoniac pod ten nr.Nie zawsze odbierają.Ja czekalam na termin 1, 5 roku i teraz wiem, ze czaka sie podobnie- tylko ja zanosilam skierowanie osobiscie do sekret. a teraz jak jest covid to musisz dzwonić i dalej Cię pokieruja.Ja misze tylko skontaktowac się z lekarzem, ktory wystawił w celu umowienia nowego terminu ale juz bez takiego dlugiego oczekiwania bo ja juz swoje odczekałam.Napisz gdzie Radek przyjmuje (to okciec czy syn bo nie pamietam- ktory z nich nie jest ordynatorem oddzialu chirurgii reki) bo mam łokiec tenisisty do operacji i tez muszę to ogarnąć.Napisz czy jest w miarę sumpatyczny czy gbur ?, gdzie przyjmuje i ile wizyta kosztuję?Jakie masz objawy ?
Mojra
gość
24-06-2021, 09:50:27

Mojra44 2021-06-22 20:57:21
Mi tez wszyscy odradzaja, ale nikt nie zna mojego bolu. Czy to kiedykolwiek przejdzie? Nie wiem jak ludzie z tym zyja.
gość
24-06-2021, 09:59:26

A jak dajesz rade z tym ciaglym bolem? Mozesz funkcjonowac normalnie?
gość
25-06-2021, 13:26:17

Cześć.Z tej strony Magda,mam 41 lat.Moj ostatni MR w odc szyjnym wykazał płytka kyfozie i prawoboczne skrzywienie,C3do C7 wypukliny uciskające worek oponowy ale nie rdzen kręgowy,stenoza otworowa i osteofityC5 do C7.sygnal i grubość rdzenia prawidłowa.Objawy bólowe głowy i w szyi,barkach.W kwietniu ostra faza rwy barkowej z utratą czucia i siły mięśniowej w lewej dloni ,obecnie leczenie "zachowawcze"czyli farmakologia i "nicnierobienie"zniosło objawy ,pozostały bóle głowy, szyi i brak czucia w palcu wskazującym.Neurolog sugeruje rehabilitację,i przekwalifikowanie zawodowe na lżejsze(pracuje fizycznie dużo się schylam i podnoszę).Ortopeda oraz Neurochirurg nr 1 zalecają szybka operacja z implantacją lub zabieg komercyjny koblacji,odradza rehabilitację jako ryzykowną.Neurochirurg nr 2,zaleca rehabilitację do momentu aż znowu się pogorszy i wtedy odrazu na operację dyscektomiiC5-C6,C6-C7 z dostępu przedniego.zapewnia że po operacji pozostaje pełna ruchomość i mobilność a powrót do pracy jak najbardziej możliwy.Zaleca również powrót do pracy obecnie(w sumie to nie pytając nawet o rodzaj , charakter tej pracy).Mam wrażenie że poprostu dla niego nie ma to znaczenia jaką prace wykonuje ,bo prędzej czy później i tak rozwiązaniem będzie proponowana operacja.
Na L4 jestem już 3miesiace,neurolog uprzedziła ,że następnym krokiem będzie zaś.rehabilitacyjny,i ewentualną krótką renta na poratowanie zdrowia.A ja sie zastanawiam ,sugerując się opinią neurochirurga nr2 że skoro nie jest tak tragicznie to czy nie wrócić do obecnej pracy.wlasciwie nikt mi nie powiedział dlaczego obecnie nie jest wskazany powrót do niej ,praca wspierana oczywiście rehabilitacją o prawidłowym dźwiganiu itp.Chcialam podpytać o wasze doświadczenia,zalecenia od specjalistów,opinie.Wpadlam w krąg lekarzy w którym każdy mówi co innego i ja muszę wybrać co by było najlepsze dla mnie nie mając żadnej wiedzy na ten temat.
gość
27-06-2021, 20:47:18

Gość 2021-06-25 15:26:17
Cześć.Z tej strony Magda,mam 41 lat.Moj ostatni MR w odc szyjnym wykazał płytka kyfozie i prawoboczne skrzywienie,C3do C7 wypukliny uciskające worek oponowy ale nie rdzen kręgowy,stenoza otworowa i osteofityC5 do C7.sygnal i grubość rdzenia prawidłowa.Objawy bólowe głowy i w szyi,barkach.W kwietniu ostra faza rwy barkowej z utratą czucia i siły mięśniowej w lewej dloni ,obecnie leczenie "zachowawcze"czyli farmakologia i "nicnierobienie"zniosło objawy ,pozostały bóle głowy, szyi i brak czucia w palcu wskazującym.Neurolog sugeruje rehabilitację,i przekwalifikowanie zawodowe na lżejsze(pracuje fizycznie dużo się schylam i podnoszę).Ortopeda oraz Neurochirurg nr 1 zalecają szybka operacja z implantacją lub zabieg komercyjny koblacji,odradza rehabilitację jako ryzykowną.Neurochirurg nr 2,zaleca rehabilitację do momentu aż znowu się pogorszy i wtedy odrazu na operację dyscektomiiC5-C6,C6-C7 z dostępu przedniego.zapewnia że po operacji pozostaje pełna ruchomość i mobilność a powrót do pracy jak najbardziej możliwy.Zaleca również powrót do pracy obecnie(w sumie to nie pytając nawet o rodzaj , charakter tej pracy).Mam wrażenie że poprostu dla niego nie ma to znaczenia jaką prace wykonuje ,bo prędzej czy później i tak rozwiązaniem będzie proponowana operacja.
Na L4 jestem już 3miesiace,neurolog uprzedziła ,że następnym krokiem będzie zaś.rehabilitacyjny,i ewentualną krótką renta na poratowanie zdrowia.A ja sie zastanawiam ,sugerując się opinią neurochirurga nr2 że skoro nie jest tak tragicznie to czy nie wrócić do obecnej pracy.wlasciwie nikt mi nie powiedział dlaczego obecnie nie jest wskazany powrót do niej ,praca wspierana oczywiście rehabilitacją o prawidłowym dźwiganiu itp.Chcialam podpytać o wasze doświadczenia,zalecenia od specjalistów,opinie.Wpadlam w krąg lekarzy w którym każdy mówi co innego i ja muszę wybrać co by było najlepsze dla mnie nie mając żadnej wiedzy na ten temat.
To czucie moze wrocic, ale tez moze sie pogorszyc jesli bedziesz dzwigac. Sprobuj najpierw zastrzykow nadtwardowkowych przed operacja.
Forumowiczka
27-06-2021, 21:27:08

Magda, mogłabym tu napisać cała litanię na temat zalet i wad zabiegu. Jeśli chcesz znać nasze opinie, poświęć trochę czasu i cofnij się na forum jakiś rok. Jestem 10 miesięcy od zabiegu i prawie o niej zapomniałam. Jedno co zrobię to pr, estrzegam przed powrotem do twojej pracy. Uszkodzisz do końca uciśnięte już nerwy i żadnej poprawy po zabiegu nie będzie. Poczytaj dokładnie i podejmiesz decyzję
Forumowiczka
28-06-2021, 10:04:22

Dorka przypomnij mi kiedy miałaś operację i od kiedy zaczęłaś rehabilitację? Jak sie teraz czujesz? Jak myślisz czy czlowiek ma szansę wrocić po 3, 4 m-cach.Ja wiem, ze to wszystko trzeba indywidualnie rozpatrywać ale od neurochirurha uslyszalam, ze jak się ktoś dobrze czuje to ludzie już wracaja po miesiącu.Mnie prawie gały wyleciały jak to uslyszalam?
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: