Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
29-03-2021, 15:15:17

hej kochani :) nie pisałam ponieważ kiepsko mi się siedzi przy kompie:) miałam operację 16 marca wiec 2 tygodnie temu- implant koszyczkowy cokolwiek to znaczy jeden poziom. Szczerze zwlekałam ponad 2 lata i może nie jest to zupełnie pikuś ale zdecydowanie NIE MA SIE CZEGO BAĆ!!!! byłąm w dobrej formie przed operacją, ćwiczyłam do końca i teraz też mam się nieźle. Najbardziej wykończyły mnie niepotrzebnie nerwy niz ta sama operacja. Mam kołnierz na miesiąc non stop. *** w szpitalu na maxa- w dobie covida kosmos! ale dałam radę, szybko doszłam do siebie. Mam do Was prośbę, poniewaz kontrolę mam za 2 tyg. a tak naprawdę przez zamieszanie na oddziale nie dostałam żadnych mądrych zaleceń poza kołnierzem, nie dżwiganiem- choć nie rozumiem czy np. czajnik z woda to dźwiganie.......i rehabilitacja za 30 dni po operacji.
Póki co nie wiem jak mam spać w tym kołnierzu- na samej ortopedycznej sienie da wyleżeć a na innych boję się żeby nie 'skrzywić' szyi........... poza tym w miare normalnie funkcjonuję , nie prowadzę auta.
Proszę podpowiedzcie mi jakies zalecenia na pierwszy miesiąc ze swoich doświadczeń.
Początkująca
30-03-2021, 08:13:54

Acha, myślałam, że oni podczas operacji świecą rentgenem by wiedzieć gdzie coś przykręcić, bo tak gdzies przeczytałam. Ciągle jest problem z wystawieniem mi skierowania bo program pokazuje, że nie jestem z Polski. Co prawda na byłych niemieckich terenach mieszkam, ale to juz dawno Polska jest. JJakis przedwojenny ten program ...
Wtajemniczona
30-03-2021, 08:38:45

Tarja a skąd jesteś? Moje miasto też kiedyś było niemieckie i trochę się zdziwiłam, że masz problemy ze skierowaniem.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Forumowicz
30-03-2021, 08:47:10

UlaWawa 2021-03-29 17:15:17
....nie dostałam żadnych mądrych zaleceń poza kołnierzem,
Ja oprócz słowa "powodzenia" też nie dostałem. na moje wścibskie zapytanie na co uważać i skierowanie na rehabilitację, odpowiedż krótka - proszę słuchać organizmu i żyć normalnie. Organizm sam podpowie czego nie chce. Tak też zrobiłem - żyję normalnie.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowicz
30-03-2021, 08:49:37

Tarja83 2021-03-30 10:13:54
Acha, myślałam, że oni podczas operacji świecą rentgenem by wiedzieć gdzie coś przykręcić, bo tak gdzies przeczytałam. Ciągle jest problem z wystawieniem mi skierowania bo program pokazuje, że nie jestem z Polski. Co prawda na byłych niemieckich terenach mieszkam, ale to juz dawno Polska jest. JJakis przedwojenny ten program ...
Może masz niemieckie nazwisko.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
30-03-2021, 09:23:35

Kawo moje nazwisko brzmi totalnie polsko i pochodzi od takiego pana co kuje żelazo :) a mieszkam niedaleko Słupska a pochodzę z innego niemieckiego miasta - Białogardu. Czemu ten program tak w przeszłości grzebie? :D
gość
30-03-2021, 12:47:22

Tarja83 2021-03-30 10:13:54
Acha, myślałam, że oni podczas operacji świecą rentgenem by wiedzieć gdzie coś przykręcić, bo tak gdzies przeczytałam.
A świecą, świecą. Tarja, na Twoje pytanie ile świecą, odpowiem- dokładnie tyle ile trzebaAni mniej ani więcej. Jeżeli obawiasz się zgubnego wpływu promieni rtg, to wyluzuj. Proponuje przyjąć następującą metodę. Dokonujesz wyboru neurochirurga. Zadajesz najprostsze pytania dotyczące okresu wczesno pooperacyjnego, żebyś z grubsza wiedziała co Cię czeka i zdajesz się z CAŁKOWITYM ZAUFANIEM na operatora.
Mnożenie pytań dotyczących przebiegu operacji nie służy spokojowi w okresie oczekiwania. Zaspokajanie ciekowości przez oglądanie nagrań z operacji, proponuję zostawić na czas kiedy będziesz już po. Z.
Początkująca
30-03-2021, 14:51:57

Troszke się obawiam tego świecenia, ale dlatego, że podobno tarczyca źle znosi to. Dlatego np. przy robieniu zdjęć np. zęba powinno się ją zasłaniać czyms co nie przepuszcza promieni. No ale jak trzeba to trzeba. Bez tarczycy da sie żyć :)
Wtajemniczona
30-03-2021, 18:21:50

Tarja83 2021-03-30 16:51:57
Troszke się obawiam tego świecenia, ale dlatego, że podobno tarczyca źle znosi to. Dlatego np. przy robieniu zdjęć np. zęba powinno się ją zasłaniać czyms co nie przepuszcza promieni. No ale jak trzeba to trzeba. Bez tarczycy da sie żyć :)
Myślę, że obawy dotyczące tarczycy są na wyrost. Tarczyca jest odsuwana na bok. Ilość zdjęć zależna od metody i przebiegu operacji. Normy rocznej raczej nie dostaniesz.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
30-03-2021, 18:34:48

AAA to tak sie to robi. Myślałam że świeca na całą szyję. Dobrze, że tu można porozmawiać i zweryfikować swoje wyobrażenia. Ja sie przejmuję, a mąż uważa, że zrobią ze mnie nowy, lepszy model :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: